High On Fire in 013, foto Paul Verhagen

High On Fire in 013, foto Paul Verhagen

Entombed AD, foto Paul Verhagen

Entombed AD, foto Paul Verhagen

Huh wat, een soundtrack? Gaat het nieuwe festival voor luide gitaren, motoren en andere smeerpijperij in het Eindhovense Klokgebouw meteen verfilmd worden? Ongetwijfeld, daar zijn ze bij onder andere het AD en ED immers heel goed in, maar deze duivelsvork zit anders in de steel. Ter voorbereiding op die Faster & Louder orgie op zaterdag 17 maart raggen we door die line-up en stellen ‘m in muziek voor, in de betere of meer opvallende audiovisuele noten. Van headliners High On Fire, The Exploited en Entombed A.D. tot relatief nieuwe aanwinsten als Swedish Death Candy: hier is je ‘Faster & Louder, de soundtrack’.

Right, een nieuw festival dus en wel uit de koker van Bart & Bart, ook wel bekend als de gewezen, 20 jaar lang rotsvaste ritmesectie van Peter Pan Speedrock. Drummer Bart Nederhand en bassist Bart(man) Geevers houden uiteraard van harde gitaarmuziek als speedrock, maar zeker ook van rockabilly, hardcore en nog veel meer heftig spul. En van motoren (er is een ‘super moto cross’ opgezet samen met de motorband KNMV en Nozemolie) en vettig voedsel (er is een frikandellenhal en Dokter Worst serveert bij de hotdogs de beruchte, mede door Nederhand ontwikkelde Hot Sauce). Met deze ingrediënten beginnen we te denken aan een mix van (het mede door hen georganiseerde) Speedfest, de Zwarte Cross en Paaspop. En daar dachten de Bartjes zelf ook aan: “Tijd voor een old-school rock-‘n-roll feest: back to basics en met een vette knipoog naar Speedfest.” Nice. Niet gek trouwens, achttien bands voor vier tientjes.

TIMETABLE? ONDERAAN. NU EERST: SOUNDTRACK

HIGH ON FIRE
In 2008, een jaar na het uiteenvallen van stonerdoom-legendes Sleep, staat gitarist Matt Pike in Den Haag op het podium met opvolger High On Fire. In de roemruchte kraakvenue Morlock Gallery verzorgde Orange Sunshine het voorprogramma. Inmiddels zijn er zeven platen uitgebracht, de laatste Luminiferous was het NMTH Album van 2015, en dit jaar komt Pike met beide bands naar Nederland. High On Fire viert het 20-jarig bestaan.

THE EXPLOITED
De legendarische Schotse punkband heeft een ongelofelijke berg muzikanten versleten, maar zanger Wattie Buchan is er al sinds 1979 (bijna het begin) bij. The Exploited behoort tot de UK 82-punkgeneratie, de zogenoemde (hardcore) tweede punkgolf. Sinds Fuck the System (2002) is er geen nieuw plaatwerk, maar de band gaat live nog altijd als de brandweer en blijven helden van de working class.

ENTOMBED A.D.
Zweedse death metal-band van naam, ook al is dit eigenlijk de doorstart van het in 2014 gestopte Entombed. Maar goed, dat had ook te maken met het vertrek van gitarist Alex Hellid die de rechten op de naam bleek te bezitten en zelf in 2016 terugkeerde als… Entombed. Gedoe ja, maar ook met de extra letters staan er een paar brute oldschool Scandinavische death-bazen voor je neus.

SLAPSHOT
Zieke, gemene hardcore uit Boston, Massachusetts. Slapshot bestaat ook al sinds 1985, heeft een enorme discografie en is live en op plaat nog razend actueel en in your face.

THE GODDAMN GALLOWS
‘Punkrock mixed with metal and bluegrass, with a touch of satan.’ De groep uit Detroit heeft 50 exemplaren mee van het nieuwe album dat nog niet uit is… En dat je natuurlijk wel vast van de Klokgebouw-planken hoort komen.

MAD SIN
Gereputeerde Duitse psychobilly: God Save The Sin!

NEGATIVE APPROACH
Hoezo negatief? De Detroit hardcore punkers gaan er al 37 jaar snoeihard voor. Em ze zijn nog altijd klaar om…

SCHIRENC PLAYS PUNGENT STENCH
Old school death metal-klasbakken uit Oostenrijk. Nadat Pungent Stench ermee kapte (2007) ging zanger-gitarist Martin “El Cochino” Schirenc door. De aanhoudende roep om een comeback kreeg gestalte onder deze naam (juridisch zaakje) en vanwege de 30e verjaardag van de oorspronkelijke band brengen ze het in 2007 gesneuvelde album Smut Kingdom nu alsnog uit.

THE NOMADS
Garagepunkers uit Solna, Zweden: The Nomads bestaan al sinds 1980 en ze houden van MC5, The Stooges, Roky Erickson, The Cramps, The Ramones en meer vroege garagerock en punk.

THE MONSTERS
Zwitserse garagepunk-legendes en vaandeldragers van het onvolprezen Voodoo Rhythm Records. Denk aan: een fuzzy mix van 60ies garagepunk, wilde ‘teenage trash rockabilly’ en primitieve rock’n’roll. Afgemaakt met de kapotte strot van voorganger Reverend Beat Man.

GUITAR WOLF
Volgens een van onze meer ingewijde redacteuren is dit ‘het meest epische dat je gaat meemaken’ en deze video onderschrijft die bewering. Guitar Wolf dus, aka ‘the greatest JET Rock ’n Roll band from Japan’.

COFFIN NAILS
Oldschool psychobilly van Coffin Nails uit de UK, al sinds 1985 ‘the gravest band on earth’.

SPEEDÖZER
Belgium’s finest en ja wij zijn ook supercharged voor Faster & Louder en reken maar dat we 13.00 al binnen zijn voor de openingsset op de Louder stage. SPEEDÖZER speelt zoals je al vermoedde rauwe speedrock, anders gezegd: “Pissed off ready to kill rawk’n’roll!!”

EASY ACTION
Gruwelijke vocalist John Brannon (Laughing Hyenas, Negative Approach) leidt deze noisy rockveteranen uit Detroit.

VIOLATION OF TRUST
De organisatie stelt terecht: “Geen luid feestje in het Klokgebouw zonder Eindhovense hardcore”. Rest assured: Violation of Trust got their back.

CANNABIS CORPSE
Een hommage aan death metal-meesters Cannibal Corpse en cannabis roken, ja soms vertelt een bandnaam het hele verhaal. Toch is Cannabis Corpse wel wat serieuzer dan het marihuana-thema doet vermoeden: Season Of Mist bracht hun album Left Hand Pass in september 2017 uit.

SWEDISH DEATH CANDY
En soms zegt een naam ook bijzonder weinig. Swedish Death Candy komt niet uit Scandinavië, is niet echt van de zoetige muziek en heeft niks met death metal. Maar de leden uit Londen, Seoul en Bari houden wel van verrekt lekkere doomy heavy psych en ander fuzzy spul. Oh Sees meets psychedelica meets Britpop. Dig.

NIGHT VIPER
Last but not least: Night Viper. Old school metal, ditmaal wel uit Zweden, Gothenburg zelfs, en met een dijk van een zangeres.

Dat zijn dus achttien bands, ja ja, verdeeld over twee podia en die twaalf uur hevig vermaak kosten je slechts vier tientjes (tickets haal je hier). Er is dus ook motorcross he, en… een frikandellenhal?! Frikandellen in een hal ja, een (voedsel) rijke traditie wordt in ere gehouden:

faster louderDeel dit artikel