”This is a new world,
but I belong to the old.”

Het is een zin die boekdelen spreekt in het titelnummer van de nieuwe EP New World. De Amsterdamse punkrockers begonnen namelijk als band met een focus op punk, oi en rock ’n roll, ongecompliceerd maar rechtdoorzee. En in een nieuwe wereld getroffen door corona en het sluiten van hun favoriete rockbars in de hoofdstad, is het een toepasselijke titel. Toch doen ze met de nieuwe EP een greep naar het herleven van de tijden pre-corona, een vijftal tracks om een lange dag mee af te sluiten als je even lekker wilt rocken. 

Even voorstellen…
Savage Beat startte in 2016 te Amsterdam, toen een groep vrienden zin hadden om old school punk en rock ’n roll te creëren. Dat leidde in een korte tijd al tot de EP Trench Warfare, dat uitkwam via het Europese Rebellion Records en het Amerikaanse LSM Records. Niet alleen leidde het tot shows in Duitsland en Nederland, maar stak de band ook nog eens de oceaan over naar Amerika en Canada. Niet mis dus, maar hoewel de band met goede moed 2020 in ging, verdween dat positieve gevoel als sneeuw voor de zon toen corona bikkelhard toesloeg.

Rock ’n roll in een nieuwe wereld
Nu is daar het toepasselijk getitelde New World dus, eentje per abuis met een dubbele betekenis. Want niet alleen leven we in tijd waarbij we ons moeten aanpassen aan de gevaren van corona, maar is het er ook nog eentje die, voor de heren althans, resulteert in de gentrificatie van hun thuisstad. Het gevolg is dan ook het sluiten van bezielde muzikale plekken in de underground scene, van bars tot kleine podia. En deze frustratie wordt gepompt in een precieze speelduur van 15 minuten. Vijf tracks perfect gekleid voor dagen als dit, met een lenteachtig zonnetje en bij voorkeur een biertje erbij. Van New World tot afsluiter All Bars In Town gaat het gas erop, met upbeat riffs en ritmes, catchy meezingrefreinen en een heldere productie die desondanks een lekker rauw randje bewerkstelligt. Krijg bijvoorbeeld League of Fools of Trapped maar eens uit je hoofd. Kortom, rocken zonder complexe wendingen en gewoon to the point. New World is via Bandcamp te bestellen, en tevens te beluisteren op Spotify hieronder:

 

 

 Deel dit artikel