Dat er iets gaande was in Eindhoven afgelopen weekend was wel duidelijk. Een tweedeling van festivalgangers in de stad; naast een grote stoet fans van Dominator die zich opmaakten voor een dagje hardcore hakken, waren er natuurlijk de metalfans die afreisden naar Dynamo Metal Fest voor een heel ander portie muzikaal geweld. Lange rijen bij de pendelbus en nog langere rijen voor de ingang van het IJssportcentrum: 10.000 metalfans kwamen samen om een enorm feest te bouwen. En feest werd het. Met bands als Exodus; Devin Townsend en Gojira kon dat natuurlijk ook niet anders.

Tekst: Tamara Scholten / Foto’s: Paul Verhagen

 

sfeer-18

Ook de jongste generatie is vertegenwoordigd op DMF, foto Paul Verhagen

Door de drukte buiten het gebouw heeft uw recensent van de dag helaas de eerste band ‘White Boy Wasted’ moeten missen, maar we beginnen de dag evengoed vol vuur.

Anneke van Giersbergen is een graag geziene muzikante in de metalwereld. Sinds kort heeft ze een nieuw project genaamd VUUR, waarmee ze de middag van DMF 2017 mag inluiden. De (momenteel) blonde schone heeft een dijk van een stem en een band vol getalenteerde muzikanten achter zich. Muzikaal is er ook weinig mis, al lijkt de balans tussen muziek en zang niet altijd even optimaal. De zanglijnen bieden weinig afwisseling in haar stem en ze lijkt soms net wat te veel door te slaan in de hogere registers. Het is ook aan het publiek te merken dat de muziek van VUUR nog helemaal nieuw is; er zijn geen meezingers of bekende evergreens waardoor het publiek redelijk tam blijft. Gelukkig spelen ze ook wat nummers van haar oude projecten The Gathering en The Gentle Storm, waardoor het publiek alsnog in beweging komt. Al met al een lekkere binnenkomer en sowieso houdt iedereen van Anneke en haar muzikanten.

VUUR-9

Anneke van Giersbergen on fire op DMF, foto Paul Verhagen

 

De mannen van Toxik hebben de dag ervoor samen met Diamond Head op de pre-party van DMF gespeeld. De thrash metal van de heren gaat er bij het publiek in als gesneden koek, al lijken de metalheads in het publiek nog wel even op te moeten warmen. Gaandeweg het optreden beginnen de eerste moshpits vorm te krijgen, maar over het algemeen hangt er vooral een gezellige en gemoedelijke sfeer. Ook prettig natuurlijk. De thrash van Toxik is aanstekelijk en de band beukt er lustig op los. Helaas lijkt zanger Charles wat problemen te hebben met zijn stem en (het proclameren van) de teksten. Het lijkt de fans echter niet uit te maken, die smullen er evengoed wel van. Toch miste de show door de wat pitloze performance van de zanger de nodige energie.

Toxic-2

Toxic back2back op DMF, foto Paul Verhagen

 

Ook de muziek van Prong komt goed over vandaag. De band speelt als altijd een enorm strakke set en weet het publiek goed mee te krijgen. De muziek is iets toegankelijker dan dat van Toxik en de mengeling van keiharde thrash en hardcore punk maakt de menigte wat losser. De stem van zanger Tommy Victor is er bovendien één die niet snel vergeten zal worden. Wat een indruk maakt hij op dit veld.

Prong-1

Tommy Victor maakt indruk op DMF, foto door Paul Verhagen

 

Zanger Lars-Göran van Entombed A.D. lijkt er wat minder zin in te hebben vandaag. Toch weten de mannen te overtuigen en tussen alle thrashbands is de old school death metal van de Zweedse titanen een zeer welkome afwisseling. Daarbij spreekt het voor de band dat zij met zowel de oude klassiekers, als meer recentelijk werk (uit 2016), het publiek weet te boeien.

Entombed A.D.-4

Entombed A.D. brengt de gewenste variatie op DMF, foto Paul Verhagen

 

Exodus op het podium zorgt altijd voor reuring. Met deze band en het nog te komen Testament is het thrashfeestje vandaag compleet. De goedgeluimde frontman Steve Souza staat er om bekend enorm veel contact met het publiek te maken en hij laat dan ook goed merken dat hij veel plezier beleeft aan het optreden tijdens deze editie van DMF. De band heeft een lekkere herkenbare (oude) setlist, waarbij veel meezingers worden gebracht. Het publiek laat zich meevoeren en gaat er helemaal in op.

Exodus-4

Niet alleen het publiek, ook Exodus zelf gaat er in op tijdens DMF, foto Paul Verhagen

 

Een van de hoogtepunten van de avond is by far Devin Townsend Project. Het is geen verrassing dat zijn ‘Annie’ Anneke van Giersbergen hem meer dan de helft van de set vergezelt op het podium. Dit maakt dat het optreden naar ongekende hoogtes stijgt. Samen zingen ze hit ‘Supercrush’ en daarna nog vele andere hits waarop de zangeres haar steentje bijdraagt. Townsend en zijn band hebben er voor gekozen een strakke festivalset neer te zetten en denderen dan ook door de setlist heen als een intercity trein op weg naar Parijs. Met nummers als ‘March of the Poozers’, ‘Deadhead’ en afsluiter ‘Higher’, lag het tempo hoog en kon de gitaarvirtuoos goed laten zien hoe technisch zijn muziek in elkaar steekt en hoe belachelijk goed hij is. Ondanks het hoge tempo weet Devin genoeg tijd te vinden om contact te zoeken en daarmee kroont hij zichzelf met glans de performer van de dag.

Devin townsend Project-3

Devin Townsend Project heeft zichtbaar lol op DMF, foto Paul Verhagen

 

Op het moment dat Testament geprogrammeerd staat blijft het ijzig stil in de ijssporthal. Pas een half uur later dan gepland komt de band op. Er blijken technische problemen tijdens de soundcheck te zijn geweest. Testament probeert dat met een kortere set van oude klassiekers goed te maken, maar het publiek vindt er het zijne van. Voor een band als Testament is 30 minuten natuurlijk veel te weinig.

Testament-4

Testament was kort maar krachtig op DMF, foto Paul Verhagen

 

Gojira als headliner, er was wat om te doen. De old school metalfans vonden er iets van. Toch is duidelijk te zien dat er heel wat fans op het veld staan die zijn gekomen voor de jonge Fransmannen. En terecht. Of het nu je muziek is of niet; het is duidelijk dat de mannen talent hebben. Wat een retestrakke set zetten de heren hier neer! En het is niet alleen technisch perfect. Ook het oog wil tegenwoordig wat en daar heeft Gojira aan gedacht. Vuurwerk, vuur én CO2-kanonnen… alles kan deze editie van DMF. De band laat veel werk horen van het reeds verschenen Magma, waarmee zij ook op plaat hoge ogen wist te gooien. Toch weet Gojira op het podium nog meer te overtuigen dan op plaat. De mannen laten zien dat zij headliner-waardig zijn en niemand kan er om heen dat deze gasten een enorm sterke set hebben neergezet. Het kippenvelmoment van de dag is wanneer de de band even een eerbetoon aan de pasgeleden overleden Bidi brengt.

sfeer-19

Fans genoeg voor Gojira op DMF, foto Paul Verhagen

 

De dag eindigt met een bult vuurwerk en daarmee maken we ons op voor een volgende editie van Dynamo Metal Fest. Met als eerste aankondiging Annihilator kan dat niet anders dan wederom een geslaagd metalfestijn worden.

sfeer-15

Tot volgend jaar! Foto Paul Verhagen

Fotogalerij

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel