1393478_448902321882283_1370748857_nJuni is tegenwoordig een drukke festivalmaand, waarin de afgelopen twee jaar eerst Best Kept Secret en vervolgens Down The Rabbit Hole in de markt werden gezet. Twee festivals die elkaar beconcurreren met een diverse line-up op een fraaie locatie. Beide spelers hebben een redelijke indie alternative signatuur, maar ook een breed programma met meer dan genoeg voer voor de heavy liefhebber. Dat bleek afgelopen weekend op Best Kept Secret, waar onder meer METZ, Pissed Jeans en Black Mountains ons omver bliezen. NMTH stelt ook voor DTRH een zware route voor je samen.

Down The Rabbit Hole, vanaf vrijdag 26 t/m zondag 28 juni in de Groene Heuvels in Beuningen, even buiten Nijmegen. DTRH is nog niet uitverkocht en biedt passe-partouts aan voor €125,- (excl. servicekosten).

Hieronder je heavy route. Uitleg bij de konijnennamen: Hotot is het hoofdpodium, Teddy Widder de tweede in grootte en Fuzzy Lop staat voor het derde podium.

VRIJDAG
Black Bottle Riot, 14.30, Fuzzy Lop
DTRH begint meteen goed en met Nijmeegsche Waer bovendien. Black Bottle Riot staat voor heavy southern rock (’n roll) met een schat aan live-ervaring. Ze openden al eens voor Pearl Jam, The Black Keys en ZZ Top en vier jaar geleden rockten ze Rockin Park nog.

Songhoy Blues, 15.30, Teddy Widder
Meer bluesy spul met de desert-/Afroblues van Songhoy Blues. De toearegmuziek waait de laatste jaren goed over en na Tinariwen, Bombino en Tamikrest is dit de jongste troef. Afkomstig uit Gao, Mali (Songhoy is een etnisch volk dat op de rivierbanken van de Niger leeft) nemen Oumar Toure, Aliou Toure en Garba Toure stelling tegen de jihadistische overname van het noorden van het land en het verbod op muziek. Check de docu They Will Have to Kill Us First. Debuutalbum Music in Exile verscheen via het grote Atlantic Records.

Death From Above, 16.25, Hotot
Rockt Death From Above nog na tien jaar? Zeker wel, zo zagen we in de Melkweg en op Where The Wild Things Are. Het Canadese dancepunk-duo gaf de comeback vorig jaar glans met de tpyosche single Trainwreck 1979 en album The Physical World. Live blazen Jesse F. Keeler en Sebastien Grainger je ook met dat nieuwe spul hard omver.

zZz, 17.25, Teddy Widder
Meteen door naar de Teddy Widder, waar zZz die ongekende festivaltour doorzet: Le Guess Who?, Noorderslag, WTWTA, Grasnapolsky en Eindhoven Psych Lab gingen onder meer voor de bijl. Het Amsterdamse drums-orgelduo kwam na zes jaar terug met de beestachtig krautrockende single Juggernaut en het gelijknamige derde album. Dit najaar stomen ze door met Green Hornet en The Deaf in The Sleaze Express.

Rats On Rafts, 19.15, Fuzzy Lop
Ook op BKS liet Rats On Rafts zien tot de hechtse en beste Nederlandse bands te behoren. De Rotterdamse post-punkers brachten dit jaar het sterke tweede album Tape Hiss uit en staan garant voor no-nonsense, opzwepende, zwaar groovende liveshows. Met altijd het toepasselijke Last Day On Earth.

Throes + The Shine, 23.00, Fuzzy Lop
Hoewel we een gang naar Ryan Adams en Patti Smith zeker aanbevelen, is het op serieus gitaargebied even rustig. Throes + The Shine is ook geen heavy metal, maar wel een bijzondere mix van rock ’n roll (Throes) en Kuduro (The Shine), oftewel Angolese hyperopzwepende dance. De krachtenbundeling is goed voor veel gekte.

10850118_619189754853538_5415860055051504238_nZATERDAG

J.D. McPherson, 13.15, Teddy Widder
Vroeg aan de bak met J.D. McPherson, die met zijn band een mengeling van rock ’n roll, Rhythm & Blues, rockabilly en soms net zo lief ska of country brengt.

Benjamin Booker, 16.00, Fuzzy Lop
All the way from New Orleans komt deze jonge rauwe rock ’n roll-songwriter. Naast rock ’n roll en (jawel) New Orleans blues houdt Benjamin ook van punk, folk, soul en garagerock en neemt drummer Max Norton mee. Andere referenties: Blind Willie Johnson, The Gun Club, Jack White en T. Rex.

Dolomite Minor, 17.50, Fuzzy Lop
Weer een rauw en bluesy gitaarduo; frontman Joe Grimshaw en drummer Max Palmier komen uit Southampton en ze nemen zo’n heerlijke berg lawaai mee dat je meteen aan The Black Keys, Royal Blood, Led Zeppelin en QOTSA denkt.

Goat, 21.25, Fuzzy Lop
Zweedse band die zich graag in nevelen hult, uit het gehuchtje Korpilombolo schijnt te stammen en daar ontsprong in de eeuwenoude voodoocultuur. De legende wordt betwist, maar van Roadburn en Lowlands weten we dat de live-ervaring niet te ontkennen valt: een totaal bezwerende mix van fusion van psychedelica, samba, kraut, stoner, oriëntaalse muziek en Afrobeat. Met twee wild dansende zangeressen. Succes verzekerd.

Iggy Pop, 22.45, Hotot
Headliner Iggy Pop is natuurlijk een absolute baas, een 68-jarige iconische rockers die nog altijd barst van de levenslust en jouw hond wil zijn. In 2010 terecht met zijn Stooges toegelaten tot the Rock and Roll Hall of Fame en je zou wel gek zijn als je dit weet te missen.

ZONDAG

full34037705Birth Of Joy, 16.45, Teddy Widder
Na een rustige ochtend staan de hard orgelrockende mannen van Birth Of Joy toch zeker klaar in de Teddy Widder. Niet direct aanbevolen omdat drummer Bob Hogenelst als eerste aan het conservatorium afstudeerde met een 10, maar vooral omdat de jongens nu al jaren festivals platspelen met opzwepende rock ’n roll. Live gaat het zo lekker dat ze net de dubbelaar Live At Ubu uitbrachten. Dat wordt een feestje.

King Gizzard & The Lizard Wizard, 18.30 Fuzzy Lop
De band met de mooiste naam van het festival staat voor een psychedelische lekkernij die vorig jaar op Eindhoven Psych Lab en Le Guess Who al zeer op smaak bleek. De Australische mannen mengen psych met garage en zetelen op het Castle Face label van John Dwyer (Thee Oh Sees). Na het album I’m In Your Mind Fuzz is ook de dit jaar verschenen EP Quarters zeer de moeite waard.

Seasick Steve, 19.45, Hotot
Is het een songriter, een bluesman? Beide eigenlijk. Seasick Steve gaat je hier misschien niet omverblazen, maar wel verbazen met zijn ernergie, vakmanschap, zelfgemaakte snaarinstrumenten en alledaagse verhalen. Bedenk wel dat bebaarde Amerikaan ouder is dan Iggy Pop (73 nu) en nog lang niet klaar lijkt.

Motorpsycho, 20.30, Fuzzy Lop
Over veteranen gesproken. Het Noorse Motorpsycho is kind aan huis in Nederland (ze stonden al een keer of vijftien in zalen als Effenaar en Vera) en ze leverden al zeventien studio-albums af. Denk aan dampende psychedelische (prog) rock, met verrassende elementen uit jazz (viool), country, metal en pop. Sommige nummers zijn op plaat al als epos van 12 tot 20 minuten neergezet, live jammen de heren dat rustig nog verder uit. Bij sommige concerten waren de toegiften langer dan de showm dus dat wordt een mooie afsluiter in de Fuzzy Lop.

Check het blokkenschema hier (pdf). Veel plezier!Deel dit artikel