Laster in de Nijverheid, foto Anne-Marie van Rijn

Terzij de Horde // Ggu:ll op Roadburn 2022, foto Roy Wolters

Dat is nog eens een manier om je jaar mee af te sluiten: Doomstad XL vindt morgen, op zondag 18 december, plaats in Pandora te TivoliVredenburg. En dat met een wel hele fijne, unieke line-up: Terzij de Horde, Ggu:ll, Laster, Wesenwille en Verwoed. Uniek in diens demografische samenstelling, maar ook uniek als weergave van hoever de Nederlandse en Utrechtse black metalscene is geëvolueerd. Want naast de aangenaam verpletterende Tilburg doomers Ggu:ll vindt de overige 80% van de line-up zijn origine in Utrecht. Allen bands die iets anders ten tafel brengen, geboren uit een black metal fundering, maar door de jaren heen stuk voor stuk uitgegroeid tot een entiteit op zich. Ter voorbereiding maak je hieronder kennis met deze resem bands, inclusief de tijden. Tickets voor Doomstad XL scoor je hier.

Nederland kent een hoop metalbands, maar als er een genre is die nog het meest zijn eigen pad bewandelt (en daarmee terecht internationale aandacht opeist) is het wel de black metal. De lijst van kwaliteitsblack blijft maar groeien, met in de laatste jaren indrukwekkend plaatwerk van Grey Aura, Kjeld, Doodswens, Vuur & Zijde, Noctambulist en zoveel meer…Maar Utrecht heeft er helemaal een handje van, dankzij een hoge concentratie aan unieke, spannende acts die het genre eigen maken. Niet meer dan terecht dat een deel hiervan morgen Pandora aandoet…

WESENWILLE – 16:00 – 16:40
Net als de WK Finale vindt de aftrap om klokslag 16:00 plaats met Wesenwille. Een band die met overdonderende platen als II: A Material God hoog wist te scoren. Black metal die uitblinkt in agressie, intensiteit en atmosfeer, wiens terugkeer in Tivoli sinds Walk the Line: Heavy afgelopen lockdown zonder meer triomferend zal zijn. Ons interview met het brein achter de band, Ruben Schmidt, lees je hier. Maar mis laatste plaat III: The Great Light Above niet:

Ggu:ll op Soulcrusher 2022, foto The Buried Herald

GGU:LL – 17:00 – 17:45
Een luisterbeurt van Ex Est en je weet met wat voor heftigs je te maken hebt. De Tilburgse doommeesters bestaand sinds 2009, met sindsdien de EP Waar:Hoon en de vlammende plaat Dwaling. Maar met Ex Est hebben de heren zich overtroffen. Beenharde doom/drone die vol emotie en agressie uiteengestort wordt, als de rampspoed zelve. Wordt fucking hard. Ex Est is nu verkrijgbaar via Consouling Sounds, maar tevens te streamen hieronder:

VERWOED – 18:15 – 19:00
Verwoed is het geesteskind van Erik B., die met debuut EP Bodemloos uit 2016 aardig indruk maakte. Het leidde tot verschroeiende shows op o.a. Roadburn, met sindsdien twee imponerende langspelers uit. In 2020 nog Woudloper, een album met tracks van Erik’s vorige project. Een jaar daarvoor, in 2019, konden we De Val verwelkomen. Een ijzingwekkend black metal epos, overlopend van euforie, melancholie, woede en agressie. Duizenden emoties en prikkels op plaat, die op indrukwekkende wijze live eveneens samenkomen. Ons interview uit 2018 lees je hier, maar check ook zeker De Val:

Laster in de Nijverheid, foto Anne-Marie van Rijn

LASTER – 19:30 – 20:15
De loopbaan van het Utrechts/Tilburgse Laster is er een van continu evolueren en innoveren. Luisterend naar debuut EP Wijsgeer & Narreman uit 2012 tot aan Het Wassen Oog uit 2019, hoor je een wereld van verschil. Het is beide onmiskenbaar Laster, maar met hun Prophecy Productions labeldebuut Het Wassen Oog stelde de band hun status als een van de spannendste Nederlandse (metal)bands van het moment muurvast. Avantgarde, shoegaze, psych, post-invloeden: er wordt feilloos gekleurd buiten het zwartmetalen pallet, totdat een geheel eigen sonisch tafereel wordt. Een tafereel waarop we staan te popelen het weer live te aanschouwen. Erg benieuwd naar die nieuwe plaat, maar heerlijk opstijgen doen we ter warming-up hier:

Terzij de Horde @ dB’s, foto Kamil Parzychowski/The Buried Herald

TERZIJ DE HORDE – 20:45 – 21:30
Een van de bands die misschien wel aan de wieg van een New Wave of Dutch Black Metal stond is de rechtmatige afsluiter van een puur Hollandsche Doomstad avond in hartje Utreg: Terzij de Horde bouwde vanaf 2010 gestaag aan een eigen invulling van een op dat moment voorspelbaar genre, totdat debuut langspeler Self insloeg als een bom. Het liet zien dat de mogelijkheden voor het genre onuitputtend zijn, een razende experimenteerdrift die van invloed was op de scene die we nu kennen. Met In One Of These, I Am Your Enemy hebben we een langverwachte, eveneens imposante opvolger. En Doomstad XL is daarmee een fraaie, welverdiende kers op de taart van een goed jaar voor Nederlandse black metal. Laat je hier maar meerdere keren verpletteren door In One of These, I Am Your Enemy:
Doomstad XL vindt plaats op zondag 18 december in Pandora te TivoliVredenburg. Tickets zijn 23,85eu en verkrijgbaar via de Tivoli website. Meer informatie en updates check je via het Facebook-event. In de stemming kom je tevens met onze Doomstad playlist, hieronder te volgen:Deel dit artikel