Artwork Bob Mollema

Terwijl de Amazone brandt, de verschrikkingen van de Syrische oorlog al geen krantenkoppen meer halen en gevaarlijk populisme overal de kop op lijkt te steken, staat er één ding fier overeind in de apocalyptische tijdsgeest: D O O M S T A D! Juistem, Doomstad is terug voor een zesde editie op zaterdag 16 november in EKKO, Utrecht. En dat is niet het enige dat terug is: STAKE komt! De mannen van Steak Number Eight die de vuurdoop van Doomstad platter dan plat speelden. Ook van de partij zijn de Eindhovense stonersludgende slopers van Komatsu en local death metal all-stars Gizåh.

Facebook-event Doomstad VI

De Domstad staat al op de kaart als dé muziekstad van Nederland, maar kan zo nu en dan nog wel wat rauwe energie en hellevuur gebruiken. Doomstad is het brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone…zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en heel erg goed is. EKKO en Never Mind The Hype delen hetzelfde enthousiasme voor deze niche en zijn vastberaden het evangelie in Utrecht te verkondigen.

Steak Number Eight op Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

STAKE
Het is lastig uit te leggen hoe goed Steak Number Eight was bij de allereerste editie van Doomstad. Onze NMTH-verslaggever vatte het op z’n Rawkwards zo samen: “Kolereteringtyfusverdomme. Wat.een.show.” De progressieve-sludge-metal-noise-koningen uit Gent gelden vijf edities later eigenlijk nog altijd als het Doomstad-hoogtepunt tot nu toe. Wat doe je dan? Terugvragen natuurlijk! Al helemaal nu ze, na een korte pitstop, zichzelf een flinke boost hebben gegeven met nieuwe bandnaam STAKE en nieuwe plaat op komst. Voor iedereen die er de vorige keer bij was… we zien jullie weer in november. Voor iedereen die er toen niet bij was… laat dit niet nog eens gebeuren!

KOMATSU
KOMATSU a.k.a. The Super Massive Mothersludgers keren ook terug naar Utrecht, maar nu voor het eerst op Doomstad. De Eindhovenaren worden in heel Europa geprezen om hun live-reputatie, waar de band op het podium transformeert tot een brute bouwplaats en als een bulldozer alles omver walst met moddervette stonerriffs, sludge en metal. Aanrader voor liefhebbers van Queens of the Stone Age, Mastodon, Kyuss en consorten.

Gizåh
Gizåh is dé Utrechtse supergroep van de death metal, pas net ontstaan in de oefenruimtes van dB’s. De muzikanten hebben hun sporen inmiddels al dik verdiend via bands als Divine Sins en Mary Fields, maar nu worden krachten gebundeld en heeft het drietal met shows op onder meer Complexity Festival en met hun eerste EP ‘All the Way Down’ laten horen meer dan veelbelovend te zijn voor de toekomst.

Artwork Bob Mollema


Deel dit artikel