Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

Doomstad #1, foto Rob Sneltjes

Wat: Nog niet klaar met nagenieten van die eerste Doomstad editie? Bij lange na nog niet en dat komt mooi uit, want hier is de vettige aftermovie met beeld van OBESE, DOOL en Steak Number Eight én die lekkere puinhoop in EKKO. Bezoekers van die uitverkochte show hadden het al gespot: Doomstad #2 vindt zondag 14 mei plaats en dan komen The Body, Uniform en Briqueville naar EKKO. Siked x3! Daarover vertellen we je zo meer.

Eerst even doomen en sludgen met die aftermovie, gemaakt door Stefan Kemp

De Domstad staat al op de kaart als dé muziekstad van Nederland, maar kan zo nu en dan nog wel wat rauwe energie en hellevuur gebruiken. DOOMSTAD is het nieuwe brandmerk voor muziek van het loodzware en pikdonkere soort. Black metal, doom, sludge, stoner, drone… zolang het maar hard, intens, hypnotiserend en heel erg goed is. EKKO en Never Mind The Hype delen hetzelfde enthousiasme voor deze niche en zijn vastberaden het evangelie in Utrecht te verkondigen. Een paar keer per jaar zullen de klokken van de Dom oorverdovend luiden en op 14 mei zelfs nog een paar decibellen harder dan de vorige keer.

THE BODY
Chip King en Lee Buford van The Body denken zelf dat ze met No One Deserves Happiness (2016) het grootste popalbum aller tijden hebben gemaakt. Op het eerste gehoor een wat gekke opmerking, want het duo uit Portland maakt toch vooral loodzware sludge, met distortion bewerkte krijsstemmen en keiharde post-metal. Toch eindigde de plaat in vrijwel alle eindejaarslijstjes van de grotere muziekblogs. Hoe dat komt? The Body heeft schijt aan hokjes, doet waar het zelf zin in heeft zonder compromissen te sluiten. The Body is op zichzelf een hokje, maar dan een zonder conventies. Met minimale middelen maximaal effect bereiken, dat is The Body op het lijf geschreven.

UNIFORM
Ben Greenberg (uit ZS en The Men) en Michael Berdan (van cultband Drunkdriver) ontdekten dat ze bij elkaar in de straat woonden en hebben toen Uniform gevormd. Hun tweede plaat Wake In Fright is net uitgekomen via Sacred Bones en telt acht nummers met invloeden van industrial, noise en power electronics die samen een dikke hamer vormen, een die er graag op losslaat. Uniform is dus eigenlijk de Nietzsche van de muziek: confronterend, nihilistisch en destructief (dat laatste geldt ook zeker voor je oren). Razend actueel, in een tijd waarin Trumps regering alle vormen van ‘gun control’ wil loslaten: In deze video brengen ze de schietpartijen in beeld waarbij meer dan vier mensen omkwamen. “385 Mass Shootings in America in 2016 resulting in 450 deaths.”

BRIQUEVILLE
We lieten je onlangs al Akte IV horen, de middelste van de drie aktes die samen het tweede Briqueville album vormen. De Belgische groep serveert inktzwarte, zwaar voortslepende doom- en drone-passages. Mocht je Briqueville nog niet kennen dan is dat je bij dezen vergeven, want dit is het best bewaarde geheim uit België (vanwege de zwarte Sunn O)))- of ‘Nazgûl-gewaden’ en gouden maskers is het sowieso een raadsel wie de bandleden zijn). Over Briqueville kunnen we vooral één ding zeggen: dit is een verslavende ervaring en een aanslag op lichaam en geest die je live moet meemaken (vergelijkbaar met bands als Swans en Amenra). Vooruit nog een tweede: 24 februari arriveert de tweede langspeler via Brisk/N.E.W.S. en die is even steengoed als inktzwart.

Doomstad #2 met The Body, Briqueville en Uniform
Zondag 14 mei
EKKO, Utrecht
Tickets € 11,-
Facebook-event

Artwork door Bob Mollema

Artwork door Bob MollemaDeel dit artikel