Doodseskader, foto Stefaan Temmerman

Doodseskader, foto Stefaan Temmerman

Meat Suit opent zowaar als een dark hiphop-track, met de onheilspellende vocalen van Tim de Gieter als de voice-over van een horrorfilm, een gesproken intro waarmee de spanning alsmaar aanzwelt en het voelt alsof elk moment de bijlmoordenaar of een eindeloze stroom zombies om de hoek zal komen. Net als je denkt dat we er weer veel te veel in lezen, barsten Sigfried Burroughs en De Gieter los: over een smerige ronkende, sludgy basis van bas en drums screamt de laatste het angstzweet op je ruggengraat. Dat dan weer afgewisseld met samenzang die juist dromerig en zalvend is. Not all hope is lost! Zo suggereert ook het refrein, hoewel de rest van de tekst minder hoopvol schijnt. De tweede single van het Belgische Doodseskader is duidelijk weer een aparte, een die ons heen en weer slingert tussen heftige en uiteenlopende emoties.

Dat aparte geldt ook voor de video, die wederom een behoorlijke industriële feel ademt. Ditmaal zien we het duo niet op een scheepswerf met een groot slagschip op de achtergrond, niet op het dak van een oud Sabena-gebouw, Meat Suit lijkt vastgelegd op de vloer van een ander groot en verlaten fabriekscomplex. De videoclip, geschoten door Jean-Jacques DuCraque (…), begint nog wel buiten, tussen de treinsporen die je op fabrieksterreinen altijd lijkt te vinden. Passend, want De Gieter begint met een beangstigend relaas over een man die hij bij de tramrails in elkaar heeft getimmerd. De duivel schreeuwt nooit, vertelt hij, maar fluistert alleen zachtjes in je oor:

“First comes the pain
and now the devil is here”

Eerste single Lepers was ook al zo vervaarlijk dreigend en een tikje sinister, maar weer heel anders: meer grungy en sludgy en minder horror hiphop. Vocaal kwamen de screams in die eersteling ook van drummer Burroughs (die we kennen van o.a. Kapitan Korsakov en The K.), die gruntend, zingend en ook percussief een gruwelijke tandem vormt met De Gieter (o.a. Every Stranger Looks Like You, Amenra). Doodseskader stelde zich eind september aan de wereld voor met die eerste track en een onverbiddelijke boodschap: ‘Harde tijden vergen hardere muziek’ en ‘we zijn ontstaan om af te maken’. NMTH sprak het Belgische duo toen over de nieuwe formatie, de veranderende wereld en hun in Tims Much Luv Studio vastgelegde debuutplaat, die op 11 december net zo hard dropt als de ‘bodies’ in deze nieuwe single.

Tekst gaat door onder de video:

Ook nu blijken ze geen blad voor de mond te nemen:
“Terwijl de wereld zich uit de greep van het virus probeert te murwen, plannen wij die van het Doodseskader met ijzeren vuist te verstevigen. Meat Suit is ons tweede wapenfeit en de finale aankondiging van onze plaat “MMXX : Year Zero” die het levenslicht zal zien op 11 december op Isolation Rec.” Dat gaat via Evil Greed voor Europa en Deathwish Inc. voor USA. Je kunt de plaat vast bestellen via de website van Isolation Rec. en de Bandcamp-pagina.

Wat je kunt verwachten op de debuutplaat
Twee intrigerende, maar ook nogal verschillende singles dus, dat is wat we hoorden en zagen van de wereld van 45, van Doodseskader. Dat maakt nogal benieuwd naar het debuutalbum. Eens kijken, wat het duo daar verder al over meldt:
“Year Zero
 biedt een verontrustende doch bevredigende glimp van hun wrede en meedogenloze universum. Sonisch begeven ze zich in dezelfde sferen als Code Orange, Death Grips, Ghostemane, Show Me Your Body en Xibalba, en geven ze daar een nieuwe draai aan met hun smaakvolle integratie van melodie in de ingecalculeerde chaos.”

De eerste twee singles van Doodseskader:Deel dit artikel