Donnerwetter, foto Peter van Hal

Donnerwetter, foto Peter van Hal

Normandische toestanden op 11 maart in Arnhem waar Donnerwetter popzaal Luxor Live zal overrompelen en alle zalen bezetten. D-Day dus, of voluit: Donnerwetter Day. Een gelijknamige invasie werd al eerder opgezet door de Gelderse experimentele en psychedelische rockband, ook toen viel er een nieuwe plaat te bewonderen, maar niet eerder pakte het offensief zo groots uit. Donnerwetter Day 2017 staat voor een ‘pandemonium van bands, dj’s, action painting, theater, spoken word, film en om het geweld compleet te maken komt Donald Trump als presentator mee. Never Mind The Hype kwam op zoek naar een gids in het duizelingwekkende programma bij organisator en Donnerwetter-gitarist Wout Kemkens terecht.

DONNERWETTER DAY 2017 (724x1024)De eerste editie (aftermovie onderaan) sloeg dermate aan, dat besloten werd om de zaken groter aan te pakken en alle zalen van Luxor te benutten. Het programmeren was ook eenvoudiger. “Als je zoiets voor het eerst organiseert, heeft niemand er een beeld bij”, legt Kemkens uit. “Vorig jaar hebben we superhard lopen knokken om veel volk binnen te krijgen en dat is aardig gelukt. Toen we lieten weten dat mensen ons voor editie 2 weer konden benaderen met ideeën, is het allemaal eigenlijk wel snel gaan rollen. We zeiden alleen: ‘we staan open voor mooie ideeën en gekke ideeën’ en dat heeft zich wel rondgesproken. We hadden zoveel input om uit te kiezen, dat we er wel twee dagen van hadden kunnen maken. Het was echt kill your darlings. Wat er nu staat is ook een soort van ontdekkingstocht.”

TRUMP?
Klinkt goed! Maar ehm die presentator Donald Trump he; wat moeten we ons daarbij voorstellen? Een gast met een plofkop in een wortelpak? “Nee, dat is de enige echte Donald Trump. Hij gaat op zijn kenmerkende, ongenuanceerde, pro-actieve manier leiding geven aan de avond. Zoals jij ook weet is Donald een ongeleid projectiel…, dus wat hij precies gaat doen zien we pas op 11 maart. Hij gaat er in ieder geval vol gas en met gestrekt been in.”

MUZIEK VAN 19.30 TOT 5.00
Qua muzikanten komen er ook genoeg zwaargewichten: Frontman Torre Florim en gitarist Vedran Mircetic van De Staat, muziektheateract BOT, Jellephant, Crying Boys Cafe, Pieter ‘Automatic Sam’ Holkenborg, Electric Company, Esk-Esque’s Juke Joint en… “We hebben ook J.C. Thomaz & The Missing Slippers, echt een NMTH-band”, valt Kemkens enthousiast bij. “We leerden ze dit jaar kennen in Groningen. We stonden op de donderdag van Eurosonic samen met hen in een kelder en zij sloopten de hele zooi. Toen dachten we meteen: ‘boeken voor Donnerwetter Day’. In Luxor doen ze twee keer een show middenin het publiek in de grote zaal.”

Kemkens gaat het niet alleen als organisator druk krijgen op 11 maart. Hij maakt ook deel uit van Thee Hammer, een improviserend beukorkest met een all-star line-up: Bob Hogenelst (Birth of Joy), Paul Diersen (Raw Flowers), Raymond Grevink (The Bruurkes), Sinan Arat (Mehmet Polat Trio), Matthijs Stronks (Donnerwetter), Rocco Ostermann (Donnerwetter) en dus Wout Kemkens. De laatsten staan eerst als feestvarkens Donnerwetter op de planken met een extra lange show. “Thee Hammer speelt meteen daarna als een soort van toegift. In totaal staan we zeker twee uur en een kwartier op het podium.”

ALL-STAR BEUKORKEST THEE HAMMER
Wat is Thee Hammer nu precies? “We spelen ongeveer een keer per jaar, hebben ook een keer op De Nachtmis in Ruigoord gespeeld. We hebben best wel een toffe line-up met Bob Hogenelst van Birth Of Joy op drums en een Turkse fluitist erbij. Ik woonde toen in een woongroep waar ik hem leerde kennen. Ik vertelde dat we die avond een gig hadden en vroeg of hij zin had mee te doen. Niemand kende Sinan, maar het was meteen heel vet. Niks moet bij Thee Hammer, het moet gewoon tof blijven. We bestaat al zeker zes jaar en zijn eigenlijk ook een beetje een vriendenclub. We hebben maar één nummer dat we kunnen oprekken tot een half uur. Dat is gebaseerd op een aantal riffs, daarbinnen kunnen we allerlei afslagen nemen en vallen we telkens weer terug op de structuur. Het is niet echt stoner, maar heeft wel de groove en de lompheid ervan.”

Waanzinnig aanbod op het affiche en dat geldt ook voor de entreeprijs van 10 euro (vvk, 15 euro aan de deur). De muzikale omlijsting is in handen van dj’s van platenspeciaalzaken de Waaghals en Kroese en – naast de Peepshow Backstage – als we van het rand-/zij- of hoe je het niet-muzikale programma ook wilt noemen dan toch nog wat uitlichten dan moet het wel de ‘Onderbuikgevoel Verkiezingen’ zijn. Donnerwetter heeft altijd al een raak gevoel voor actualiteit en politiek geëtaleerd en de timing is, vier dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen, dik in orde.

ONDERBUIKGEVOEL VERKIEZINGEN
Kemkens: “Het idee is eigenlijk pas anderhalve week geleden ontstaan Trump met die Muslim Ban kwam. Er is nu veel aandacht voor populisme in de politiek, er is vooral veel geschreeuw en het gaat dam niet over de inhoud. Zo kwamen we op het idee om Onderbuik te organiseren, waarbij iedereen op zijn onderbuikgevoel gaat stemmen. Mensen moeten dus 11 maart niet met het verstand stemmen, de boodschap is dat dat pas mag op 15 maart. Op Donnerwetter Day mag je pas stemmen als je 1 promille hebt geblazen, of alleen zonder bedenktijd. Het is ook een manier om alarm te slaan. In de VS zit die Trump er al en daar baalt iedereen van. In Nederland kun je nog kiezen. Maak dus een weloverwogen keuze op 15 maart of het nu links of rechts is. Nu kun je er nog invloed op uitoefenen, daarna is het weer vier jaar wachten…”

Donnerwetter, foto Ariane van Ginneke

Donnerwetter, foto Ariane van Ginneke

LIVE ACTION PAINTING
Ook op het menu staat een samenwerking met de internationaal vermaarde kunstenares Louise te Poele in het action painting project ‘ACTION’. Dat speelt zich af in de grote zaal van Luxor Live op het toneel waar de band speelt. “Daarachter heb je een groot wit vlak, waar normaal de backdrop hangt. Per band gaat één kunstenaar aan de slag om een doek te maken, dus elke show is ook een levend kunstwerk. Vanaf de eerste tot de laatste noot heeft de kunstenaar de tijd. Sommigen gaan met verf smijten en anderen gaan meer gedetailleerd te werk. Ik ben heel benieuwd naar dit samenspel van muziek en kunst.”

Het publiek mag (helaas) niet spontaan met verf gooien. De Action Painters zijn zorgvuldig geselecteerd. “We hebben via allerlei kanalen een open call gedaan en dertig kunstenaars hebben werk gestuurd naar Louise. Zij heeft op basis van haar kennis en smaak de beste, en meest diverse eruitgepikt. Met Louise erbij komen in totaal zeven kunstenaars in actie. De doeken hangen we na de band ook meteen in de zaal.” De ACTION gebeurt bij alle bands en zo bouwt Donnerwetter deze avond meteen een kleine museumcollectie op. Wat gaat daar eigenlijk mee gebeuren? “We willen het eigenlijk exposeren. Daar zijn nu gesprekken over met locaties in Arnhem. Ze belanden na afloop niet in de container in ieder geval.”

DONNERWETTER ALBUM
Het gaat natuurlijk ook om Donnerwetter en wel in meerdere opzichten: het gelijknamige album komt die dag uit op Butler Records en wordt deze dag ten doop gehouden in Luxor Live. Wat we daarvan kunnen verwachten? Nu: rock, experiment, avant-garde en wel op de typerende, immer eigenzinnige en licht bizarre wijze van de Gelderse band. Getuige ook de eerste single en openingstrack Dance, die deze opmerkelijke en wederom tamelijk briljante videoclip mee heeft gekregen:

Donnerwetter gaat met de plaat op zak natuurlijk ook weer uitgebreid de boer op:
LIVE:
28 januari – De Hip – Deventer (w/ Pieter Holkenborg)
3 februari – De Pul -Uden (w/ DOOL & Naked Sweat Drips)
10 februari – Altstadt – Eindhoven
11 februari – Bastard Club – Osnabrück (w/ De Staat)
3 maart – De Zwarte Ruiter – Den Haag
4 maart – dB’s – Utrecht
11 Maart – Donnerwetter Day – Arnhem
27 april – Des Konigs Trio – Deventer
4 juni – Chez Oim Festival – Noyelles Sous Bellone (FR)

Donnerwetter Day vindt plaats op zaterdag 11 maart tussen 19.30 en 5.00 uur. Vorig jaar kwamen 611 belangstellenden naar het debuut van (aftermovie hieronder). Editie twee vindt dus plaats in alle zalen van Luxor Live en dus pas jij er ook makkelijk bij. Meer informatie in het Facebook-event.

Kemkens: “We betrekken nu ook de bovenzaal en kelder erbij, in totaal kunnen we nu 800 bezoekers ontvangen. Vorig jaar zagen we toch een paar acts in de grote zaal, die in een wat kleinere setting beter tot hun recht zouden komen. Dus gaan we Luxor Live helemaal overnemen, zodat we ook intiemere dingen kunnen doen. Het gaat van half 8 tot 5 in de ochtend van grote shows tot 1-op-1 dingen. Donnerwetter Day wordt echt een wereld op zich.”Deel dit artikel