Het jaar loopt al bijna weer ten einde, maar voordat we onze jaarlijsten over de site knallen, doet menig muzikant nog een eindsprint dit jaar. Jawel, er blijft maar muziek uitkomen, zelfs met de feestdagen in vooruitzicht. Dus verzamelden we weer een handvol bangers om je middag mee af te sluiten. Te weten nieuwe video’s van Cobra the Impaler en Karvel, dikke singles van o.a. Bad Penny, Hands Off en De Gevreesde Ziekte evenals een geweldige nieuwe EP van Geishas of Doom. Kortom, vergeet die zoveelste bak koffie en geef jezelf hier een sonische energie-injectie om dat laatste middaguur mee door te komen…

Bad Penny – K.Y.S.
Yesyes! Ze waren vorig jaar nog geselecteerd voor de Popronde, maar we weten allemaal hoe dat afliep. Een schrale troost sinds die tijd: nieuwe muziek! Het trio heeft hard gewerkt aan de EP Glitter Guitar, die op 12 januari 2022 het daglicht ziet. Tot die tijd hebben we K.Y.S., een opstapeling van slechte herinneringen aan foute mensen in de beste zin. De nieuwe single neemt het bandmotto ten harte: raggen. Een vlotte garagepunktrack die in drie minuten zonder pardon aan je voorbijvliegt, maar dat wel gestaag doet. Dit middels een groovy opbouw aan het begin, vooraleer de noisy gitaarlijntjes aanzwellen. Erg lekkere track, die hier te beluisteren is:

Geishas of Doom – Sick Music For Sicker People – Vol. 2
Geishas of Doom flikt het hem weer! De lo-fi punkgroep met leden van o.a. Giant Tiger Hooch, Shaking Godspeed, Automatic Sam en ATLANTA zijn alweer aan hun tweede release toe dit jaar! Sick Music For Sicker People – Vol. 2 is een uiterst venijnige punk EP die in een dag is opgenomen en gecomponeerd. Dit middels een cassettedeck met vier sporen, resulterend in 7 tracks die uiterst scherp uit de hoek komen. Maar ondanks dat het in een dag is opgenomen, hoor je wel duidelijk dat we hier met een ervaren groep muzikanten te maken hebben, Een opener als Into the Muck bijvoorbeeld, weet toch ook wel erg catchy te klinken. Of luister eens naar die heerlijk surfy gitaarlijnen van Where It Ends. Enkele van de hoogtepunten zijn misschien wel On Your Own en Wasteland, twee asgrauwe punktracks waarmee je je al gauw in een vervallen, naar wiet meurende kraakpand waant, regelrecht de pogopit in. En dat voor een dagje musiceren:

Cobra the Impaler – Blood Eye
Ook onze zuiderburen flikken het weer! Hoe er elke keer zoveel muzikaal moois uit België komt is een raadsel, maar verdomd, het zit gewoon lekker met de heavy scene daar! Zo ook in de metal, want met Cobra the Impaler hebben we weer zo’n grensverleggende act te pakken. Opgezet door Aborted ex-gitarist Thijs De Cloedt en met niemand minder dan drumlegende Dirk Verbeuren in de gelederen (huidig Megadeth, ex-Soilwork en veel meer tofs), klinkt Cobra the Impaler als een vlezige mix tussen Mastodon-achtige uitspattingen en thrashy elementen. En dat komt op Blood Eye geweldig samen, met trippy gitaarlijnen, technische foefjes maar ook vurige grooves, en op de achtergrond een al even geweldige en hallucinante video. Die verbluffende illustraties in de clip zijn ook nog eens gemaakt door Thijs De Cloedt zelf, met Joren Peters verantwoordelijk voor de animatie. Check hem hier:

Hands Off – Of Me/To Be Told
Het Friese Hands Off is weer terug! En hoe, want na de nogal rauwe EP Hook, dropt het post-punkduo vandaag een dubbelsingle die een erg lekkere productie geniet. Of Me / To Be Told zijn beide simpelweg no-nonsense tracks, die in totaal een speelduur van vier minuten bedragen. Het gaat niet om snelheid, maar juist slepende ritmes en recalcitrante samenzang, resulterend in een dubbelsingle die erg aangenaam langs je heen raast:

Karvel – Black Thorn
Het is alweer even geleden dat we van Karvel hoorden, maar dat was toentertijd wel met de track Running Slow, But Never Dry, een single die een duidelijke progressie liet horen bij deze stonerrockers. Nu is daar het nieuwe Black Thorn, die een mooie voortzetting ervan is. De sound is meer groovy, gevarieerder en gepaard met Josh Homme-achtige zanglijnen doet het ons denken aan QOTSA ten tijde van Songs For The Deaf. Ook een verandering is de vollere productie, daar Running Slow, But Never Dry nog in de slaapkamer tijdens de lockdown werd opgenomen, maar het drietal dit keer Rocktown Studio indook. Daar is de mix gedaan door Menno Plaum, met als resultaat een lekker bombastisch geluid. Aldus de band: ”Black Thorn gaat over de duisternis die in je kan huizen; hoe dit zorgt dat je verkeerde keuzes kan maken en hoe dit zich in meerdere gedaantes voor kan doen. Het gaat over hoe deze donkerte zich in je verstopt en je het gevoel kan geven alsof je veilig bent, terwijl dit niet zo is.” 7 januari staan ze overigens in dB’s samen met Desert Colossus en Cervus, tickets hier, Black Thorn hier:

G.U.S.T. – Reign
Weer een ontdekking uit ons buurland België. G.U.S.T. is een heavy rockband die aan de vooravond van een debuut EP staat die op 17 december uitkomt. In de tussentijd is er nieuwe single van het trio, getiteld Reign, en biedt een goede shot energie voor dit laatste middaguurtje. Een heerlijk rollende track waarbij met name het vuistdikke gitaargeluid wel erg knisperig binnenkomt. Luisteren dus:

De Gevreesde Ziekte – Zwartgallig
Rechtstreeks uit Eindhoven hebben we De Gevreesde Ziekte. En nee, dit gaat niet over corona! Het duo verspreidt geen virus maar black metal, en bracht vorig jaar een dubbelsingle uit via Bandcamp, wiens cassette gauw op was. Nu is hier echter de nieuwe track Zwartgallig, en biedt een vakkundige zwartmetalen stomp in het gezicht. Lekker vol klinkende black met een gitaartoon die sneetjes tot diep in het lichaam aanbrengt. Tijd om besmet te raken via:

Tarzan & the Beachwaiters – Riding Waves for XMAS
Surfende garagerockband Tarzan & the Beachwaiters komen weer met iets ludieks. Eerder dit jaar deden ze nog een protestlied voor het behoud van een Zeeuws skatepark, vandaag maken ze een lied over Kerst. Tekstueel gaat het over Tarzanta die (en terecht) een hekel heeft aan Kerst en kou, maar liever met de voeten omhoog (of op een surfplank) aan het strand hangt. Dit gevormd tot een crunchy rocktrack met lichte ska en reggae ondertonen. Je hoort hem hier:Deel dit artikel