Jesse HughesHow about een Eagles Of Death Metal docu in de bios zien samen met Jesse Hughes? Dat kan! Dankzij documentairefestival IDFA kun je The Redemption Of The Devil op vrijdag 20 november in de Melkweg zien en na afloop vertellen regisseur Alex Hoffman en frontman Hughes je hoe en wat. Die uitleg is niet overbodig, want de docu behandelt de tweestrijd van de dan net gescheiden en 40-jarige Amerikaan tussen zijn leven als dominee en dat van rocker. Het verhaal moge bekend zijn: jeugdvriend Josh Homme (QOTSA) overtuigde Hughes om vol voor de muziek te gaan. Dat lukte en daarom kunnen we nu genieten van het recente album Zipper Down, deze documentaire en een show op Speedfest in Eindhoven een dag later.

Ho, wacht even… Jesse Hughes als dominee? Jazeker, de man is ook predikant, iets wat hij volledig gescheiden probeert te houden van zijn rock ’n roll-leven. Niet zonder reden, want met zijn vriendin en ex-pornoactrice Tuesday Cross bestaat dat uit veel wiet, drank, wilde feestjes en optredens. Helaas voor hem: dat zit dus wel allemaal in de documentaire The Redemption Of The Devil. Hughes is bovendien niet iemand die een blad voor de mond neemt en dat levert ongezouten meningen (en dus ook preken) op over prostitutie, cocaïne, rock ’n roll, Josh Homme en wat al niet meer. De rossige Amerikaan is ook overtuigd fan van Ronald Reagan en de NRA (National Rifle Association). Hij ziet zichzelf als missionaris in de rock ‘n roll en in die zin opvolger van gospel-fan Elvis. Ook de tragiek van zijn familieleven, na een auto-ongeluk verloor hij de voogdij over zijn zoon, komt aan bod.

The Redemption Of The Devil is kortom een bizarre, knappe documentaire die – in de traditie van EODM-clips – ook nog eens razend grappig is. Trailer:

The Redemption of the Devil met special guest Jesse ‘The Devil’ Hughes, vrijdag 20 november om 21.30 uur op IDFA in de Melkweg Rabozaal. Eagles Of Death Metal staat zaterdag 21 november op Speedfest in het Klokgebouw in Eindhoven.

Meer muziekdocumentaires zien op IDFA? 3voor12 zette er nog negen op een rij.Deel dit artikel