dirk., foto: Agathe Danon

dirk., foto: Agathe Danon

Dit is de eerste single van dirk. en die eerste kennismaking is meteen een hele goede. We horen de Belgen met lappen noise, shoegaze, slackerpunk en dwarse Amerikaase indierock tekeergaan. Gnome is het soort song waarvan eerst de melodie onder de huid kruipt, waarna de boel halverwege serieus ontploft in erupties van noiserock. Het verbaast dan ook niet dat dirk. Pixies, Pavement, Fugazu en Cloud Nothings als invloeden noemt, terwijl Weezer ook niet ver weg is. Dankzij Spookstad zien we de vier mannen ook direct in actie in gepast post-industriële omgeving.

Gnome is het eerste geluid van ‘Album’, inderdaad een langspeler die februari 2018 via platenfirma N.E.W.S. op vinyl en digitaal uitkomt. Niels Hendrix (Fence, FONS records) zette deze song op tape en Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Happy) mixte die af. Bij onze zuiderburen komt dirk. niet totaal als donderslag bij nazomerse hemel, want Jelle Denturck, Robin Wille, Frederik Desmedt en Pieter-Willem Lauwers zijn al sinds 2015 actief en speelden al op festivals als Boomtown en Leffingeleuren, plus talenttrajecten Westtalent en Humo’s Rock Rally. Ook is er toen al eens een clip losgelaten.

Zanger, gitarist en songschrijver Jelle Denturck legt uit: “De song ‘Gnome’ gaat over een warrige periode in mijn leven waarin een (existentialistische) gedachte (mijn bestaan is waardeloos, het maakt niet uit wat ik doe enzovoort) mij in een nihilistisch gedragspatroon stortte waaruit ik slechts met veel moeite weer kon ontsnappen. ‘Gnome’ gaat over maanden van zuipen en luidruchtige zonsopgangen, een brievenbus vol ongeopende brieven en de ondergekotste tuinkabouter van de buurman.”Deel dit artikel