Het is natuurlijk nooit te laat om toffe Nederlandse bands te ontdekken, maar dat we de eerste twee albums van Desert Colossus over het hoofd hebben gezien hier bij Never Mind the Hype, is dan weer wat frappant. Hoog tijd dus voor een voorstelronde, want deze stonerrockers uit Zaanstad, bestaande uit zanger/gitarist Frank Zoomer, drummer Frank Fey, bassist Tom Collé en gitarist Leon van Wijk zijn namelijk terug met hun derde werkstuk Eyes and Tongues. Een mooie binnenkomer voor het nieuwe jaar, waarbij bands als Kyuss, Red Fang en natuurlijk Fu Manchu een belangrijke leidraad in vormde.

Sigarettenrook en schuim op de muur
Desert Colossus ontstond in het rustieke Zaanstad, onder de rook van Amsterdam, waar gitarist Leon van Wijk een band in de trant van Black Mountain wilde oprichten. Zoals zoveel bands begon het in een met sigarettenrook doorleefde garage met wat schuim tegen de wanden, beheerd door zanger/gitarist Frank Zoomer.  ”Na een aantal weken covers te hebben gespeeld van o.a. Red Fang, Fu Manchu en Queens of the Stone Age werd snel duidelijk dat Black Mountain niet in ons straatje lag. We begonnen toen eigen nummers te schrijven, wat erg soepel bleek te gaan. Iedereen speelt gitaar en iedereen kan riffs bedenken. Op elke plaat tot nu toe staat van iedereen wel een nummer.”, aldus Leon. Het resulteerde al in twee albums genaamd Desert Colossus en Omnibeul uit 2016 en 2017. Beide albums zijn terug te horen op Spotify en Bandcamp.

De DIY-mentaliteit van Eyes and Tongues
Zo net na oud en nieuw, op 3 januari, bracht de band Eyes and Tongues uit, en zoals veel bands in het genre heerlijk DYI: ”Elk album is helemaal zelf opgenomen gemixt en gemastered, behalve Eyes & Tongues, waar de Pieter Kloos van The Void Studio de mastering deed (dat hadden we al veel eerder moeten doen, haha!). Verder is al het Artwork is gemaakt door Leon van Wijk.” Het album zelf is er dan ook eentje waar een zekere ongedwongenheid de sleutel is. Dat is onder andere te horen aan de verscheidenheid en speelse karakter van de tracks, zoals een uptempo Fu Manchu rocker als ‘Null’ of juist het epische ‘The One – Eyes and Tongues’, dat een langgerekt psychedelisch intermezzo behuisd. Ook de instrumentale afsluiter ‘The Final Sings of the End’ is niet mis, met een stevige tranceopwekkende doomsound. Een toffe plaat dus, die hopelijk een aantal nieuwe shows zal opleveren. De band speelde al met Monomyth, Mantra Machine, Stone in Egypt en op Stonerfall, klinkende namen die in een vergelijkbaar straatje opereren. Eyes and Tongues is op Spotify te beluisteren, maar een fysieke versie is ook in de maak, waaronder een vinylvariant! Blijf op de hoogte van Desert Colossus via Facebook en beluister die nieuwe plaat hieronder:Deel dit artikel