Death Alley op Duna Jam

Death Alley op Duna Jam

poster Last Night On EarthNMTH belt met Oeds Beydals, de man die normaal alleen zijn gitaar laat spreken in Death Alley en momenteel ook druk is als festivalorganisator. 15 september is het zover, dan vindt in Den Haag de tweede Last Night On Earth plaats, het festival dat Death Alley en de broeders van Shaking Godspeed tegelijk met een manifest voor de nieuwe generatie rockfanaten uit de grond stampte. “We willen met Last Night On Earth de vrijheid van kraakfeesten met passie voor muziek verbinden, we willen echt achter dat manifest gaan staan en een landelijke beweging starten.” Oeds is er uiterst enthousiast over, zoals hij ook vol passie vertelt over Duna Jam op Sardinië en Lemmy Lives, dat dit najaar ook een tweede editie beleeft.

Door Ingmar Griffioen

Echt vakantie heeft Beydals niet gevierd, maar de gig op het prestigieuze Duna Jam festival op Sardinië kwam in de buurt. “We waren daar vijf dagen, dat was al best wel uitrusten. Het was echt zo’n moment als Roadburn, de eerste en tweede keer, waar je lang naar uitkijkt en dat je vastpakt om extra je best te doen om een niveau hoger te gaan. De festivalmedewerkers en de bezoekers steken daar ook zoveel energie in, dat je het niet alleen hoeft te doen. Net als op Roadburn kun je daardoor ook echt groeien en zelfvertrouwen krijgen. Dat lukte en iedereen was daar erg blij mee. Dan zit je toch anders op het strand. Daarna hebben we de boot gepakt naar Corsica en hebben vijf dagen in een huisje van de ouders van mijn vriendin gezeten.”

Duna Jam is toch op wisselende geheime locaties?
“Het is altijd op Sardinië, dan hebben ze elke dag twee shows; meestal één improv-act en één act die ze hebben geboekt. Dan bouwen ze in de ochtend de stage op: een paar pallets en een PA’tje en dan wordt pas bekend waar het gaat zijn. Wij stonden in de branding te spelen met bergen aan de horizon, die locatie was heel bijzonder.”

De naam suggereert dat je als band een extra set kan spelen, nog even kan jammen.
“Dat is wel vet, je kan eigenlijk beginnen wanneer je wilt en je kan ook zo lang spelen als je wilt. Volgens mij hebben we nog een Ivy Green-cover gespeeld, die we nog nooit hadden gedaan, en dat Douwe en ik elkaar aankeken: ‘what the fuck zijn we opeens tweestemmig Ivy Green aan het zingen?’ Dat soort dingen kunnen daar. We stonden er ook voor open. We hebben ook een toegift gedaan met een nummer dat we voor het eerst speelden. Je neemt gewoon die vrijheid omdat iedereen in die sfeer zit. Dan klopt het sowieso wel, ook al is het niet zo profi als je normaal zou willen.”

Ondertussen is het nu alle ballen op Last Night On Earth.
“We zijn nu vooral druk met de laatste promo, en we beginnen er allemaal heel veel zin in te krijgen. Het randprogramma is compleet nu. Zo hebben we een hele coole dj-line-up met Emile Roemer, Esther Ouwehand, Walter Roadburn, Sniester DJ-team Motorkontje De Rock’n’Roll dansvloer, Mizz Fuzz (Janneke van The Deaf) en Bella Hay. Verder hebben we Sam Andrea (de zanger van NEED) weer met zijn Sexy Violence; het boksen waar we dit keer een hele verdieping voor hebben met een eigen PA en bar.” Zie deze impressie:

Oeds vervolgt: “Daar wordt de hele avond gebokst en kan je elkaar openlijk uitdagen. Je kan bijvoorbeeld een collega uitnodigen, of oude vetes uitvechten. Ik noem een Noisey vs. Never Mind The Hype, dat zou wel ziek zijn.”

Ah dan kunnen we zanger Douwe als Noisey-schrijver ook een dreun verkopen?
“Jazeker, we kunnen een potje tussen Douwe en jullie Steve organiseren.”

Last Night on Earth-boksen, foto: Christel de Wolff

Boksmatch tijdens Last Night on Earth I, foto: Christel de Wolff

It’s on, we gaan in training.
De randprogrammering is ditmaal nog meer opgetuigd dan bij de eerste editie in de Marktkantine?

“We hebben nu ook een venue met een latere vergunning en waar het meer gaat zoals we het eigenlijk wilden: Het moet een soort kraakfeest zijn, zoals je vroeger op het ADM-terrein had, met extra aandacht voor acts die we echt vet vinden, én met goed geluid en goed licht. Wij groeiden op met die vrijheid, alleen misten we dan de échte passie voor de muziek. We willen dat het in eerste instantie gericht is op de kwaliteit van de bands, maar dan wel met de vrijheid van die kraaksfeer. Dat kan bij De Besturing allemaal omdat het een grote loods is op een industrieterrein, dus niemand heeft last van je.

“De neef van Sam gaat nog wat stunts doen op zijn mini motorcrossfiets, hij kan zomaar ergens in de loods opduiken met vuur of een rattencircus. De mensen die het runnen zijn ook hele relaxede lui die uit de kraakbeweging komen, dus die vibe kan het echt krijgen, met ook een line-up die van 10 tot 6 zou kunnen gaan of misschien wel tot de stekker eruitgetrokken wordt.”

Geen afterparty in het park ditmaal, maar gewoon doorhalen dus.
“Dit keer kan je als het klaar is denk ik wel je eerste ov weer gaan pakken. Of je gaat nog LSD gebruiken op het Binnenhof, dat kan ook.”

De Besturing in Den Haag

De Besturing in Den Haag

Goede tip, misschien ook wat voor de formatie. Hoe zijn jullie bij De Besturing gekomen?
“We hebben vorige keer zo hard van de toren geblazen met ons manifest, dat we vinden dat we ook een verantwoordelijkheid hebben om daar echt achter te gaan staan, om ook daadwerkelijk een alternatief te bieden voor shows in Nederland. Stel je voor dat je twee Last Night On Earths per jaar hebt, telkens in een andere stad, dan hopen we daar dat gedachtegoed te laten opborrelen.

Godspeed met Wout Kemkens (r) en Emile Roemer

Godspeed met Wout Kemkens (r) en Emile Roemer

“We hadden al een keer op Besturingsfest gespeeld en zagen dat die plek perfect is voor dit idee. Zo gaan we dat een beetje door heel Nederland proberen op te zetten. Volgende keer kijken we welke stad dan aan de beurt is. We hebben in ieder geval heel veel zin om ook echt achter dat manifest te gaan staan en een landelijke beweging hiervan te maken.”

Daarom heb je ook politici uitgenodigd.
“Esther Ouwehand lag natuurlijk voor de hand omdat die in de Tweede Kamer met Death Alley en Monomyth aan het zwaaien was, ook een beetje naar aanleiding van Last Night On Earth. Emile Roemer zien we vaak bij Death Alley-shows, die heeft laatst nog met Douwe op de Zwarte Cross gedraaid, dus dat zijn al soort van maten geworden. Op die manier pushen we die cultuur op een plek waar die normaal nooit komt en misschien sijpelt er wel iets van het gedachtegoed door. Je weet nooit.”

Als je het in Den Haag doet, kun je niet om Guy Tavares heen natuurlijk.
“Death Alley is eigenlijk bij hem in de kelder ontstaan, bij Dystopia, en we hebben onze eerste singletje bij hem opgenomen. En Wout van Shaking Godspeed is al jarenlang fan van Orange Sunshine (waarin Guy drumt en zingt) en heeft een paar keer in zijn band Santa Cruz gespeeld. De hele line-up van beide bands is best wel beïnvloed door Guy en hoe hij dingen doet. Het was gelijk duidelijk dat we daar wat mee moesten. Het idee van Last Rites Orchestra is dat we elke keer met een lokale held wat gaan doen, met iemand die echt wat betekent voor de muziekscene in zo’n stad. De vorige keer was dat zZz en nu dus Guy Tavares.

“De band bestaat uit Bob Hogenelst van Birth of Joy, Selwyn Slop (Monomyth, Incense, Burma Shave), Timothy Aarbodem van Supersonic Blues en daar wordt een heel Duna Jam-achtige jam mee gedaan. Dus na headliner Birth of Joy komt er nog een jam en improvisatie met alle betrokkenen. Totdat de politie de stekker eruittrekt.” Beydals heeft ook onder meer oud The Devil’s Blood-colllega’s Ron van Herpen en Farida Lemouchi uitgenodigd voor de improvset.

Death Alley op Lemmy Lives in Fluor, foto Roy Wolters

Oeds van Death Alley op Lemmy Lives in Fluor, foto Roy Wolters

Net bekend: De Lemmy Lives Tour keert in december terug. Wegens succes vervolgd?
“Ja we doen dit keer maar vier shows en het wordt tof. We gaan weer met Bob van Birth of Joy spelen en hebben nu ook gitarist Cedric van The Sore Losers erbij, plus zanger-gitarist Chino van Indian Askin en zangeres Caroline van The Charm The Fury. Het is een andere line-up en we gaan veel andere nummers spelen ditmaal. Zo heb ik wel zin om wat meer Hawkwind te spelen en misschien nog wat oudere tracks van voor Motörhead.”

Dus dezelfde opzet, wel met een paar andere gasten en de setlist die moet nog ingevuld worden?
“Precies. We gaan gewoon de hele setlist omgooien en blijven natuurlijk wel de klassiekers spelen, waar de mensen toch voor komen. Maar we gaan er weer een leuke draai aan geven.”

Nice. Krijgen we nog nieuwe nummers te horen op Last Night On Earth (of dit weekend op Epop)?
“Ik denk dat we op LNOE proberen flink uit te pakken. Daar zullen we zeker nieuwe nummers ten gehore brengen, ook omdat we dat live-gevoel willen krijgen. Dan wordt het pas echt een Death Alley-track, als je weet hoe je zo’n nummer op het publiek af kan vuren. Dat gevoel willen we later mee de studio in nemen.”

Als het ooit zover komt, want eerst is het tijd voor die allerlaatste nacht op aarde… Er passen zo’n 700 tot 800 bezoekers in De Besturing en er zijn nog kaarten.


Last Night On Earth 2
Vrijdag 15 september vanaf 22.00 uur
De Besturing, Den Haag
Met:

Birth of Joy
Death Alley
Shaking Godspeed
Dirty Fences
NEED
+ The Last Rites Orchestra VS Santa-Cruz de Guerra feat. oa Bob Hogenelst, Farida Lemouchi en Ron van Herpen
Facebook-event
– Tickets: 17,50 in de vvk, 19,- aan de deur

Last Night on Earth-crowdsurfen, foto: Christel de Wolff

Last Night on Earth I, foto: Christel de Wolff

Roadcrew vs. NMTH battle, foto: Christel de Wolff

Tijd voor een rematch van deze Roadcrew vs. NMTH battle?, foto: Christel de Wolff



Deel dit artikel