UtechDead Neanderthals staat op een benefietsampler met veertig internationale artiesten, die zich inspannen voor Amerikaan Keith Utech, die vorige maand zijn vrouw Kim verloor. Zij overleed op 45-jarige leeftijd aan kanker, waarna de eigenaar van Utech Records met rekeningen voor het ziekenhuis, kinderopvang en onbetaald verlof bleef zitten. “Daarom hebben 41 Utech Records artiesten van over de hele wereld de handen ineengeslagen voor een compilatiealbum met in totaal 4,5 uur muziek, voornamelijk exclusieve en zeldzame tracks”, vertelt drummer Rene Aqarius van de Gelderse freejazz-metal-grindcore formatie. Luister (en doneer!) de sampler hieronder en ga Dead Neanderthals zien op Incubate in Tilburg met Utech-collega Sten Ove Toft.

“Met Utech Records heeft Keith heel veel underground drone/metal/experimentele bands een professioneel platform gegeven. Op de verzamelaar And Suddenly Everything, Absolutely Everything, Was There zijn onder meer te vinden: Thisquietarmy, AWAY (solo project Voivod-drummer), Altaar, Trevor de Brauw (van Pelican), Locrian, Kwaidan, Nadja, Lasse Marhaug, Insect Ark en Owwl. De opbrengst gaat voor 100% naar het Utech Family Fund en we willen natuurlijk dat dit project zoveel mogelijk geld voor het Utech-gezin oplevert.”

Hoe kennen jullie Keith Utech?
“Wij kennen het platenlabel Utech Records eigenlijk al jaren. Mede dankzij mooie releases van acts als Locrian (zitten nu op Relapse Records, stonden op Roadburn 2014), de Noorse noise-artiest Lasse Marhaug en de Noorse experimentele band Ultralyd. Nadat we eind 2012 de opvolger voor onze Jazzhammer/Stormannsgalskap LP hadden opgenomen, hebben we Utech Records als eerste benaderd voor het uitgeven van deze release. Tot onze grote vreugde wilde Keith Utech hier graag mee aan de slag gaan. Ineens zaten we dus op het label waar we al lang fan van waren.”

Waren jullie ook bevriend met de familie?
“Vanaf het moment dat Keith ons album Polaris wilde uitbrengen, hebben we altijd intensief contact gehouden. Dit heeft ertoe geleid dat we twee keer naar de VS zijn gevlogen voor shows op het door Keith georganiseerde Utech Records Music Festival. De tweede editie van het festival werd in december 2013 georganiseerd en ging gepaard met een speciale tape release (Body Horror). Deze show staat zelfs geheel op YouTube! Ook voor de derde editie van het festival, in juni dit jaar, zijn we weer naar Milwaukee gevlogen. Keith heeft ons toen gevraagd of we een speciale release (zie onderaan) en een show met de Noorse noise-artiest Sten Ove Toft wilden verzorgen. Het was een zeer tof project om te doen.

“Gedurende ons verblijf in de VS hebben we uitgebreid kennis kunnen maken met Keith, zijn vrouw Kim en hun twee kinderen Jackson en Piper. We werden met open armen ontvangen en het was een gelukkig gezin. Als we erop terugblikken blijft het erg bizar dat we in juni, ongeveer 2 weken voor haar dood, afscheid genomen hebben van Kim. Het was duidelijk dat het niet goed met haar ging, maar dat het zo snel zou gaan had niemand verwacht. We kwamen erachter dat Kim was overleden door een bericht op Facebook. Het was midden in de nacht en we stonden op de parkeerplaats van de McDonalds ergens langs de A12, we waren op de weg terug van het Lightning Bolt optreden in de OCCII. We konden het bijna niet geloven.”

Krijgt deze sampler een vervolg op het podium?
“Met deze grote, internationale, groep is een tour vrijwel onmogelijk. Maar er zijn wel goede onderlinge contacten tussen de muzikanten. Dat blijkt ook wel uit het feit dat alle artiesten binnen een tijdsbestek van 3 weken 41 tracks aan hebben geleverd! Bovendien hebben we het laatste jaar enkele shows gedaan met het Noorse drum/sax duo Burning Tree dat ook twee releases heeft op Utech Records. Het contact met het eerder genoemde Locrian is ook zeer goed en Sten Ove Toft gaat ons weer versterken tijdens ons optreden op Incubate dit jaar. Utech Records is voor ons meer dan alleen een platenlabel…”Deel dit artikel