De Zwarte Cross is los! Althans voor campinggasten, die vandaag gelijk aan de bak kunnen met Jovink, De Nozems, The Heinoos en De Rooie Neger. De rest mag vrijdag het gas vol open gooien voor drie dolle dwaze dagen en kiezen uit 25 (!) podia. De mogelijke ingrediënten zijn te talrijk om op te noemen, zelfs als we ons alleen op de muziek richten. Vandaar dat we je vooral een paar toffe acts willen tippen, zodat je de rest van de tijd kunt gebruiken voor zon, bier, vrienden en allerhande spontane ontdekkingen. Wat ons betreft kon je een hele belangrijke ontdekking vorig jaar al doen: The Roadhouse op Festivalterrein 2.

The Roadhouse, foto: Zwarte Cross

The Roadhouse veranda, foto: Zwarte Cross

VRIJDAG
Openen om een uur of 1 met de Achterhoekse/Southern ‘metal ’n roll’ van Diggeth (when in de Achterhoek, do as…) en lekker in die Roadhouse blijven hangen voor Crows. De Londense groep verzorgt de betere, duistere post-punk met garage en getormenteerde zang. Vanaf daar sta je in een wip in The Bayou waar T-99 net begonnen is. Het roots/blues/rock ’n roll-trio is weer helemaal terug zoals jij vandaag aan den live gaat ervaren.

Even bijpilsen (en de benen strekken naar Festivalterrein 1) in Metalcafé de Baterbar en Café Harder waar Jovink de Zwarte Cross-roots vertolkt. Aantrekkelijk alternatief is tijdig terug te benen naar de Roadhouse waar vanaf 18.15 uur Cosmonauts aantreedt. Het viertal speelt trage psychgarage, die best wel aan Madchester (Stone Roses) en Kraut refereert, maar toch echt uit Amerika komt en op Burger Records zit. Hoogtepuntje op Eindhoven Psych Lab 2014 en gisteren in de OT301.

Tijd om wat te eten en dan wat pilletjes in te nemen, Blues Pills welteverstaan. De Amerikaans/Zweeds/Frans band staat in de Roadhouse te jammen met blues, southern en sixties rock en een heel stoere frontvrouw. Poeh. Tijd om je voor te bereiden op het slotakkoord dat grofweg drie opties biedt: powervrouw Anouk (kan het nog steeds, zagen we op Pinkpop) op het hoofdpodium, de bazen van John Coffey (weer in de Roadhouse) of Shaking Godspeed in de Harder kroeg. Omdat jij John Coffey ook al tig keer zag en Shaking Godspeed stiekem om 16.30 uur al de Roadhouse zag affikken, kies je voor Anouk. Wel zo gezellig met al je maten en vriendinnen op het hoofdveld toch?

ZATERDAG
Allejezus, op zaterdag is er nog meer te doen in Lichtenvoorde. Rustig aan, eerst even bij de crossbaan kijken. Zin in wat muzikale gein? Rattlesnake Shake, een van de betere en lolligste coverbands, doet liefst vier sets op het Boschplaatpodium, de eerste al om 11.00 uur. Mooi, je bent weer wakker; op naar het Roadhouse waar Sugartoosh om 12.30 een thuiswedstrijd rockt (herkansing om 16.15 in Café Harder).

Legio alternatieven, maar wij bivakkeren voorlopig weer in de Roadhouse, het in 2014 met succes gelanceerde houten onderkomen waar jij en nog een paar honderd rock ’n roll-gekken zo gaan genieten van Magnetic Spacemen (opgefokte garagerock uit Tuk) en The Kendolls (Zweedse punkrockende mafkezen die je als opener van John Coffey kent). Laatste stukje Kendolls skippen om in The Bayou My Baby mee te pikken. Fijne, jonge, rauwe blues van broer en zus Van Dijck, was erg op smaak op Werfpop.

Ok, genoeg gedold en kiezen uit deze twee opties: 1. de Megatent feestoptie voor eerst Fiddler’s Green (Duits-Ierse folkpunk), dan Bökkers (Sallandse dialectrockers eisen erfenis Normaal op), even bijkomen en naar het hoofdpodium voor Flogging Molly (Amerikaans-Ierse folkpunk). 2. Terug naar de Roadhouse voor Afterpartees en The Black Cult, twee jonge en al erg goede garagerockbands. Dan nog wat buitenlandse lekkernijen in de vorm van The Scrap Dealers (Luikse trashy garagepunk) en Kamchatka. De laatste betreft een heavy blues- en classic rockband uit Zweden, rond voormalig Opeth-toetsenman Per Wiberg, die net hun zesde album uit hebben. Best wel een must-see.

ZONDAG
Vroeg uit de veren weer, want Radio Moscow (US psychblues met het betere Jimi gitaarwerk) begint al om 12.00 uur en wel in… That’s right: de barman weet al even hoe jij je halve liter drinkt, de barkruk draagt nog niet je naam maar wel je lichaamsgeur en ondertussen accepteert iedere Roadhouser dat een Zwarte Cross-dag zonder jou niet hetzelfde is. Maarrrrrr, stel nu dat je in je hele leven nog nooit Normaal gezien hebt, dan zouden we toch adviseren de dag op het hoofdpodium te beginnen.

Voor de rest: als de donder terug naar de Roadhouse voor Death Alley, wat een gave liveband is dat! Punked out protometal met leden van Gewapend Beton, The Devil’s Blood en Mühr. Het devies: binnen blijven of geregeld terugkeren voor achtereenvolgens Raketkanon (Gents Raketkanonnenvuur van sludgepunk), The Wanton Bishops (smerige rock uit Libanon?!), Kadavar (Berlijns stoner en psychtrio) en het Haagse beat/speedrock ’n roll-orkest The Deaf. Uitstapjes tussendoor gewenst? In de nabijgelegen Bayou spelen bluesman Dan Owen, Birds That Change Colour (Antwerp psychfolk) en roots/blues-mannen Jack Broadbent, Ben Miller en Ralph de Jong met band.

Ook aan te raden is The Wanton Bishops skippen en om 17.30 uur de Britse rockband The Kooks meepakken op het hoofdpodium. En tot slot kun je in Café Harder de hele dag terecht voor bands als Cheap Thrills, Death Alley, Rectum Raiders, Taliband en The Deaf. Even na 23.15 uur is het dan wel klaar, hoewel de helden die dan nog op de benen staan op de Walhalla weide nog tot in de kleine uurtjes door kunnen met The Heinoos, een schuimparty en meer foute feestjes. Veel plezier op de weides!Deel dit artikel