11407040_922213224486909_9012050592831100861_nHet Friese Welcome to The Village is nog een jong festival, dat dit weekend plaatsvindt in het recreatiegebied De Groene Ster, nabij Leeuwarden. Het festival is pas toe aan zijn derde editie, maar heeft nu al bewezen een blijvertje te zijn. De organisatie zet vooral in op samenwerkingen met andere partijen. Zo neemt headliner dEUS enkele veelbelovende Belgische bands mee naar het noorden en host Subbacultcha zondag een podium. Er is eveneens een samenwerking met het Deense online platform Sound of Aarhus en de Duitse collega’s van Fuchsbau Festival. Het resultaat is dat het festival muzikaal zeer breed programmeert en dus ook een uitgebreid rockprogramma kent. Voor NMTH zette Theo van der Veer een harde rockroute uit in het Leeuwarder natuurgebied.


Welcome to The Village, 17 t/m 19 juli in recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden, is nog niet uitverkocht en biedt passe-partouts aan voor €100,- (inclusief camping). Voor vrijdag en zondag zijn er nog dagkaarten voor €40,- te krijgen.

 

Wallace Vanborn - (c) by Anton Coene (4)

Wallace Vanborn – (c) by Anton Coene

VRIJDAG
Jacco Gardner 17:00 – 18:00 uur, Bontebok
Goed, het is rockmuziek met de kleine r, maar daarom niet minder prettig om naar te luisteren. De psychedelische popmuziek van Jacco Gardner zorgt voor een rustig begin van Welcome to The Village. Verwacht nog geen scheurende gitaren, overstuur geraakte, of ronkende orgels. Jacco Gardner zal het festival op gepaste wijze opstarten.

Wallace Vanborn, 18:00 – 19:00 uur, Grootegast
Welcome to The Village trapt op vrijdagmiddag pas echt hard af wanneer de heren van Wallace Vanborn het podium betreden. Het Belgische trio heeft door het vele optreden in het noorden van het land een aardige fanbase opgebouwd en kan dus rekenen op veel support. De fans weten het, Wallace Vanborn maakt gitaarmuziek die dreigend tegen de stonerrock aan leunt. De invloed van producer Chris Goss is hoorbaar en dat is maar goed ook!

The Ex en Fendika, 19:00 – 20:30 uur, Ravenswoud
Wie na Wallace Vanborn direct door wil denderen kan kiezen voor The Ex en Fendika: Een vreemdsoortige wereldmuziek on speed. We kennen The Ex oorspronkelijk als punkband, tegenwoordig noemt men de muziek avant-garde. Wat ons betreft maakt het viertal gewoon ongecompliceerde, weliswaar tegendraadse, rockmuziek. Het optreden met Fendika – dat met haar traditionele Ethiopische folksmuziek muzikaal gezien een andere koers vaart dan The Ex – belooft dan ook zeer bijzonder te worden.

Circa Waves, 19:15 – 20:15 uur, Bontebok
Wie op de vroege avond meer behoefte heeft aan wat lichtvoetiger werk kan beter voor Circa Waves kiezen. Britpop met licht zomerse gitaartjes. Wie de hype vooraf niet wil geloven kan met eigen ogen aanschouwen of de ophef die de vier Liverpudlians omgeeft gerechtvaardigd is.

Orange Goblin bestaat 20 jaar, mis het niet!

Orange Goblin bestaat 20 jaar, mis het niet!

Orange Goblin, 20:30 – 21:30 uur Grootegast
Het Londense viertal gaat al meer dan twintig jaar mee, maar versleten zijn ze allerminst. Orange Goblin is al decennia lang toonaangevend in de Britse metalscene. De een noemt het metal, de ander stonerrock. Hoe dan ook, zware kost in elk geval en oordeel zelf welk label er aan gehangen moet worden. De liefhebbers zullen er, hoe dan ook, van smullen.

zZz, 23:00 – 00:00 uur Ravenswoud
De Amsterdamse sleaze-rockers van zZz kennen in 2005 een kickstart. De heren lijken, met  Nederland als startpunt, de wereld te veroveren. Het album Sound of zZz krijgt lovende kritieken en ook de opvolger Running With The Beast, die drie jaar later verschijnt, wordt goed ontvangen. Daarna blijft het iets te lang stil rond het duo. Totdat in het voorjaar van dit jaar Juggernaut verschijnt en de heren Björn Ottenheim en Daan Schinkel weer als een beest tekeergaan en de vaderlandse podia onveilig maken. Het op hol geslagen orgel zal ongetwijfeld als vanouds klinken op WTTV.

 

ZATERDAG
Lonely Kamel, 14:45 – 15:45 uur Grootegast
Mag het een decibelletje meer zijn? Graag! In Scandinavië lijken ze er geen moeite mee te hebben de registers eens helemaal open te gooien. Een onvervalste dosis stonerrock hoef je dan ook niet per se te zoeken in de woestijn van Californië. In Oslo kunnen ze er ook wat van en dan met name de mannen van Lonely Kamel. Voor de ongetwijfeld vele liefhebbers: moddervette riffs, psychedelische grooves en bezerende solo’s, kortom: Lonley Kamel.

Blood Red Shoes

Blood Red Shoes

Blood Red Shoes, 16:00 – 17:00 uur, Bontebok
Jongen – meisje, drums – gitaar, in welke volgorde dan ook, een beproefde formule. Er zijn voldoende voorbeelden van dit soort succesvolle combinaties. Blood Red Shoes uit Brighton is er een van. Al tien jaar maken Laura-Mary Carter en Steven Ansell rock onder deze naam en in Nederland zijn ze behoorlijk populair. De festivalweide voor de Bontebok kan dan ook wel eens flink vollopen.

God Damn, 16:15 – 17:00 uur, Ravenswoud
Het Londense duo God Damn maakt overstuurde en overrompelende trashpunk. Vol frustratie en woede. De band lijkt geïnspireerd door de industrial rock uit de vroege jaren negentig, maar ook de invloed van het vroege grunge-geluid is hoorbaar. Versterkers open en spelen maar!

Rats On Rafts, 18:15 – 19:00 uur, Ravenswoud
Zo strak als Rats On Rafts zie je ze niet veel in Nederland. Het Rotterdamse kwartet werkt zich zonder al te veel poespas op het podium door de set heen, maar vervelen doet het zelden. Post-punk meets The Fall, dat is zo’n beetje wat je van de heren kunt verwachten.

The Asteroids Galaxy Tour, 20:45 – 22:45 uur, Bontebok
Het Deense The Asteroids Galaxy Tour maakt rock met de grote S van Soul. De echo’s van Stax en Motown weerklinken in het geluid van de band, compleet met blazers. Dit alles afgemaakt met een gezonde dosis psychedelica. Aanstekelijke indierock die goed zal gedijen op de zaterdagavond (immers, dansavond).

 

ZONDAG
Mountain States, 15:00 – 15:45 uur, Ravenswoud
Vandaag is Subbazondag op Welcome to The Village, festivalpartner Subbacultcha host vanmiddag het podium in Ravenswoud en wij zitten de hele dag vooraan! De eerste band die daar op zal treden is het Nijmeegse Mountain States. De band timmert gestaag aan de weg en kwam dit voorjaar met de EP Kairos. De mannen maken dreampop met een scherp randje.

Pauw2

Pauw

PAUW, 15:15 – 16:15 uur, Grootegast
De Twentse psychedelische rocksensatie PAUW gaat erg hard de laatste tijd. De band wordt de revelatie van de afgelopen editie van de Popronde. Vervolgens staat de band op Noorderslag en tal van andere festivals in eigen land. Naast WTTV staan voor de heren deze zomer Lowlands en Into The Great Wide Open nog op het programma. Nieuwe single Visions al gehoord? Aanrader! Laat je meevoeren in de trip die PAUW heet.

The Homesick, 15:45 – 16:15 uur, Ravenswoud
Inmiddels zijn ze wereldberoemd in heel Friesland, The Homesick. Maar ook buiten de provinciegrenzen krijgen ze voet aan de grond. Getalenteerd, maar ook een beetje dwars en rebels. De pakkende, dromerige liedjes zijn er niet minder leuk om.

Tijuana Panthers, 18:15 – 19:00 uur, Ravenswoud
Wanneer je uit Long Beach, Californië komt is de kans groot dat je surfrock maakt. De heren van Tijuana Panthers hebben dat begrepen en grossieren in dit soort, fijn in het gehoor liggende liedjes. Beach Boys zult u zeggen? Zoiets, maar dan gruiziger, vuiger, rauwer en inhoudelijk minder opgetogen dan Brain Wilson en zijn broers.

The Growlers, 19:15 – 20:15 uur, Ravenswoud
Meer garagerock komt er van The Growlers uit Californië. Gruizige popsongs met een licht psychedelische inslag, maar een verdwaald surfgitaartje zal zo af en toe de kop ook wel eens opsteken. Beach Goth noemen ze het zelf. Benieuwd hoe dat klinkt? Mis The Growlers, als afsluiter van de Subba-zondag dan niet.

DeWolff

DeWolff

DeWolff, 19:15 – 21:00 uur, Grootegast
Het trio DeWolff behoeft niet al te veel introductie meer. Ouderwetse gitaarrock met een vette knipoog naar de jaren zeventig. Waarbij een hoofdrol is weggelegd voor Robin Piso en zijn hammondorgel. De Limburgers scoren hoog op het verlanglijstje van het (potentiële) publiek, dus veel bezoekers zullen reikhalzend uitkijken naar het moment dat Pablo van de Poel de eerste akkoorden aanslaat op zijn gitaar!

dEUS, 21:00 – 22:30 uur, Bontebok
De organisatie van WTTV heeft met dEUS een headliner van formaat weten te strikken. Het Antwerpse vijftal dat al ruim twintig jaar gezichtsbepalend is voor de Belgische rockscene zal naar alle waarschijnlijkheid dan ook een immense mensenmassa tegenover zich zien. Hoewel het laatste reguliere album alweer van 2012 dateert, blijft de band actueel. Daarom zullen de heren, naar alle waarschijnlijkheid ook geen ongecompliceerde best-off show spelen. Frontman Tom Barman verklapte tijdens het magistrale concert op het Cactusfestival al dat er een ‘modderfokker van een nieuw album’ aankomt!

 

Welcome to The Village, vrijdag 17 t/m zondag 19 juli in recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden.Deel dit artikel