Baroness in De Helling / Foto: Tim van der Steen

Baroness in De Helling / Foto: Tim van der Steen

“We hebben een hele bijzondere verrassing voor jullie, halverwege de set.” Belooft frontman Marko Korac van voorprogramma Vitamin X. De Amsterdamse band ragt in een noodtempo furieuze hardcore punk de zaal in. De hyperactieve Korac lanceert zich regelmatig via de basdrum over het podium, terwijl hij als een thrashcore ninja onzichtbare vijanden in elkaar schopt. De drummer doet intussen zijn uiterste best om die trommel het publiek in te trappen. Je kon er op wachten: de charismatische Baroness-frontman John Baizley vergezelt hem op het podium voor een vlammende cover van Black Flag’s ‘My War’. Baizley met een grijns van oor tot oor, iemand (Marald van Haasteren) die het tafereel filmt, schreeuwt de teksten nog het hardst mee en spoort de voorste rijen van de stijf uitverkochte De Helling nog wat harder aan. Ruwe energie, de toon is gezet.

Vitamin X in Tivoli de Helling / Foto: Tim van der Steen

Vitamin X in De Helling / Foto: Tim van der Steen

Tekst en foto’s Tim van der Steen

Baizley deed het artwork voor Vitamin X, terwijl de Nederlandse artiest Marald van Haasteren voor Baroness’ Purple album bijna al het artwork leverde. “Voor wie het zich afvroeg, dat is de connectie. We zijn allemaal vrienden”, verklaart Korac hun openingsspot vanavond. Baizley, die wel de hoes van Purple zelf ontwierp, stond vanmiddag nog in Plato samen met Van Haasteren om hun kunst te verkopen. Hun handwerk is ook vanavond uitvoerig te bewonderen. Niet alleen op de vele shirts en plaathoezen die gretig aftrek vinden bij de merch stand (het is goed zaken doen bij dit publiek, het is flink dringen naderhand), Van Haasterens werk is ook mooi doorgevoerd op het voorvel van de basdrum en de grote backdrop. Een flinke schedel, gekroond door een vogelnest met een ei er in. Een toonbeeld voor nieuw leven. Uiteraard in het paars, de kleur van blauwe plekken en het thema van de nieuwste plaat Purple. Dit is ook tekenend voor deze tour van Baroness.

Baroness in Tivoli de Helling / Foto: Tim van der Steen

Baroness in De Helling / Foto: Tim van der Steen

In 2012 verongelukte de tourbus. Drie bandleden raakten hierbij zwaar gewond en twee van hen verlieten vervolgens de band. Bassist Nick Jost (zonder plectrum, slappin da bass!) en drummer Sebastian Thomson (wat een machine!) hebben hen sinds 2013 vervangen. De nieuwe formatie speelt dus al een paar jaar samen, dat is te merken. Wat een strakke band zeg. Baroness stond al geregeld in De Helling, afgelopen augustus zelfs nog. Iets dat Baizley zelf nog even benadrukt. “We’ve been here many times, playing our old songs. I can’t tell you how awesome it is to be here and play new material. Wait, yes I can. It’s AWESOME!”

De muziek van Baroness laat zich niet in weinig woorden omschrijven. Het is bijzonder technische metal met elementen van sludge en prog, waar vaak naar wordt opgebouwd uit soundscapes die de initiële sfeer bepalen. Chlorine & Wine is bijvoorbeeld zo’n track, een verstild begin dat doorstoot naar een klassieke tandem gitaarsolo tussen Baizley en gitarist Peter Adams. Dit groeit uit tot de epische bridge waarbij één witte lamp de frontman precies goed uitlicht. Kippenvelmomentje. Teksten worden uit volle borst meegezongen. Jammer dat het geluid vlak voor het podium bijzonder matig is vanavond. Hier wordt vanuit het publiek nog een opmerking over gemaakt halverwege de set. Baizley neemt het ridderlijk op, de man heeft humor, hij kan er uiteraard weinig aan veranderen. Dan maar een paar meter naar achteren, daar klinkt het allemaal prima.

De set staat als een huis en wat heeft die Amerikaan een dijk van een stem. Het nieuwe album komt vrijwel volledig langs, aangevuld met klassiekers als Take My Bones Away en Isak. De Helling is eigenlijk te klein voor een band van dit formaat, al hoor je mij niet klagen want in zo’n intieme zaal krijg je alles van het podium mee. Dat is bij Baroness dan ook precies wat we willen.

Baroness in Tivoli de Helling / Foto: Tim van der Steen

Baroness in De Helling / Foto: Tim van der Steen

Baroness in Tivoli de Helling / Foto: Tim van der Steen

Baroness in De Helling / Foto: Tim van der SteenDeel dit artikel