De Dood - Titelloze EersteKanonharde Nederlandstalige trashpunk uit Schiedam? Oh jazeker wel. De Dood is heropgestaan of eh terug. Frontman Vincent Niks (vroeger in absurdopunkers Sanne en ik), bassist Joost Broeren en drummer Tim van Dorp brachten ons eerder al memorabele nummers als Molen Vol Mongolen, Onraad in Pernis, Ben jij wel eens naakt? en Hondenuitlaatservice Waffen SS. Ze schreven nog wat meer ‘absurdistische debielenpunk’ en zo ligt er nu een compleet album. ‘De Titelloze Eerste’ komt 25 september uit en wordt die dag ten doop gehouden in voormalig lichtschip V11 te Rotterdam.

Van die debuutplaat hebben ze twee nieuwe nummers online gesmeten: Afrikaanstellers en Roadkill, bij die laatste hebben ze ook een clipje gemaakt en ook van Molen Vol Mongolen vonden we nog beeld. Roadkill is toch wel favoriet met die genadeloze (o zo bekend klinkende) punkriff, hardcore pluk- en roffelwerk en dat verhaal van een slachting onder vogels in Sesamstraat: ‘Pino die blauwe mongool ligt er ook nog’. Ook de in 1999 overleden acteur Lex Goudsmit krijgt nog een schop na. En dat allemaal in 97 brute seconden. De tekst in Afrikaanstellers (‘Wij hebben ook wel eens geen cash voor de Mac, wij hebben honger, jullie slechts trek’) getuigt van nog meer morbide gevoel voor satire. Niet voor tere zieltjes in ieder geval, wel voor fans van zieke trashpunk.

Op Bandcamp kun je het 14 nummers tellende De Titelloze Eerste bestellen voor €6,66! De Dood dus, springlevend en wel te zien op 25-9 op V11, Rotterdam. En daarna nog op 09-10 in de Kroepoekfabriek, Vlaardingen en 13-11 in De Flaat, Naaldwijk.

Deel dit artikel