Ulveblod

Vorig jaar op 12 april verloor de metalwereld Michiel Eikenaar. Frontman van Dodecahedron en partner in crime van Vincent ‘Vitriol’ Koreman met wie hij Nihill vormde. Het leven gaat echter verder, ook voor Vitriol en hij richt Ulveblod op. Deze formatie heeft een even duister als minimalistisch geluid als Nihill, maar is wel degelijk een andere band. 

Door Gijs Kamphuis

De Tilburgse muzikant is direct duidelijk in zijn uitleg waarom Ulveblod geen doorstart van Nihill is: “Nihill was Nihill en daar zal nooit een vervolg op komen. Het laatste album Seven Trumpets Of Doom is met Michiel mee het graf ingegaan. Ik ben trots op de albums die we gemaakt hebben en zal die herinneringen mee nemen in mijn verdere leven. Als Michiel nog geleefd zou hebben, zou hij ook niet in Ulveblod gezeten hebben. Het is echt mijn band. Kijk… Michiel heeft dertien jaar met mij in een band gezeten en gek genoeg waren we geen kroegmaten of boezemvrienden, maar we hadden een bepaalde klik als het op muziek aankwam.”

Ulveblod zou met het verschijnen van debuutplaat Omnia Mors Aequat zijn vuurdoop krijgen tijdens Roadburn. Dat de show niet door kon gaan vanwege de maatregelen in het kader van de coronacrisis, vindt de muzikant helemaal niet zo erg. “Natuurlijk is Roadburn een prachtige plek om te spelen, maar ik ben erg huiverig als het op liveshows aankomt. De plaat is de beste versie van wat ik te melden heb. Als je die luistert, hoor je wat Ulveblod is en moet zijn. Het is vooral ook jammer voor de muzikanten die live zouden meespelen. Ulveblod live was met Michel en Jelle (beiden Dodecahedron) op gitaar, René van Dead Neanderthals op drums en Kevin van Ibex Angel Order op bas.”

De Roadburn-show gaat dus niet door, maar de plaat kwam wel op cd en vinyl uit op 17 april bij het Belgische kwaliteitslabel Consouling Sounds. De schijf bevat vijf verstikkende, alles vernietigende, black metal nummers waarin chaos een grote rol speelt. Dat is niet voor niets zo blijkt. “Iedereen die mijn muziek hoort, zal daar in kunnen horen dat chaos een belangrijke rol speelt”, vertelt Vitriol rustig. “De chaos van het leven en de rust van de dood. Ik neem sinds een jaar of twintig medicijnen om emotioneel in balans te blijven. Kenmerkend daaraan is, dat als ik muziek opneem, ik die een paar dagen laat liggen.”

Extreme chaos, duisternis, minimalisme. Het past bij de sympathieke Brabander die Wolvenbloed te fascistisch vindt klinken als bandnaam. Het wordt de Noorse vertaling van het woord omdat: “Wolven dieren zijn zonder geweten, pure moordmachines, net als de mens kan zijn.”  De muziek van Ulveblod drijft op emotie en is zwartgallig, verstikkend, duister en satanisch. Het gaat de maker er juist om, om die emotie over te brengen op de luisteraar. Voor hem is de muziek communicatie tussen een afzender en een ontvanger. Vitriol zendt geen opdrachten of leerstof, maar uitersten. “Sommige dingen die ik maak en doe zitten juist in het andere uiterste. Mijn donkere, gewelddadige kanten zitten in Ulveblod.” Ook de Duivel zit daar. Natuurlijk, want het is black metal wat hij maakt. “Satanisme is een traditioneel deel van black metal. Daarin spreekt vooral het ‘anti-cosmic satanism’ en de Misanthropic Luciferian Order mij het meest aan. Immers, wat is er heftiger dan tegen het bewuste bestaan te zijn?”

Tekst gaat door onder de video:

Ulveblod neemt uitersten als uitgangspunt. In de videoclip van In The Shadow Of Sephira Keter is een vendelier te zien die niet zo maar met een vlag staat te zwaaien. “Ik heb voor haar een routine bedacht die samenhangt met een numerologische vertaling van de tekst van de track. Sephira Keter is in de Kabbalah de kroon van de wilskracht. Een van de meest belangrijke en krachtige dingen van de Sephirot, manifestaties van god. Ook die kroon heeft een schaduw, niks kan bestaan zonder zijn evenwicht.” De rust van die vlaggenroutine naast de chaos van de song is hoe het volgens de maker moet zijn. 

Met het uitkomen van de plaat is het eerste deel van het project afgerond. Voor de toekomst is de reis al zo’n beetje uitgestippeld. “Het idee is om twee platen te maken, waarvan Omnia Mors Aequat nu af en uit is. Er komt nog een opvolger waar ik nu aan werk en misschien nog een tape met een iets andere kant van het project, maar dat is het wel. Ik houd van afgebakende projecten en zal me daarna gaan concentreren op mijn punkband Lungworm en mijn thrash metalband Sceptor Of Hate.” 

Het album Omnia Mors Aequat is uitgekomen via het Belgische Consouling Sounds en o.a. te bestellen via de webshop van het label. Bij je favoriete/lokale platenboer is ook een goed idee natuurlijk. Zo verkoopt o.a. Sounds Venlo de release. Ook kun je band steunen met een aanschaf via Bandcamp:Deel dit artikel