The Ex

The Ex

Let op: The Ex, It Dockumer Lokaeltsje, Bonne Aparte en The Homesick komen naar dB’s in Utrecht op zaterdag 16 september. De reden voor dit puike mini-festival is nu eens geen opwelling van de boeker (die ze bij dB’s voor het gemak Jeroen Boekhorst gedoopt hebben), maar een jubileum van een muziekblog. Het gaat niet om Club 3voor12 Utrecht of een ander blog van enige faam, maar om het relatief onbekende Darth Faber dat het vijfjarig bestaan viert. ‘Darth Faber gaat naar concerten en doet verslag’ is het credo en die verslagen en zeker ook deze avond verdienen een beetje aandacht. Bij dezen.

Door Ingmar Griffioen

Er zijn blogs in alle vormen en maten en eigenlijk kun je wel stellen dat de grens tussen blogs en traditionele media ernstig aan het vervagen is. Dat geldt evenzeer voor muziekblogs. Zo heb je liefhebbers die een wordpress bouwen en gaandeweg uitgroeien tot een gerespecteerd medium – denk aan het Roadburn-blog – en tot voor kort Kicking The Habit. Ook heb je goedbedoelende amateurs die tot precies dat (amateur) niveau komen, mensen die een muziekblog beginnen in de hoop gratis releases, concert- en festivalkaartjes te verdienen én je hebt pure liefhebbers die je bij elke show tegen komt, die verdraaid veel kijk op muziek hebben en die daar vol vuur over schrijven, zonder zich druk te maken over aantallen lezers en adverteerders. Tot de laatste categorie behoort Darth Faber, of eigenlijk Albert Faber.

Jaap van The Homesick, foto Christel de Wolff

Jaap van The Homesick, foto Christel de Wolff

Bonne Aparte op Grasnapolsky, foto Ingmar Griffioen

Bonne Aparte op Grasnapolsky, foto Ingmar Griffioen

Albert houdt van heel veel muziek, maar zeker ook van muziek met gitaren en praat daar gretig over als we hem weer eens tegen het lijf lopen. Voor zijn jubileum heeft hij drie bands met Friese wortels gestrikt en de Amsterdamse oervaders van de punk en de belichaming van dat gedachtegoed: The Ex. Vergis je niet; die zijn na al die jaren nog een punkband om rekening mee te houden, ook nu Arnold de Boer (kent u van Zea onder meer) de microfoon vasthoudt. Ook opvallend is de naam It Dockumer Lokaeltsje, een Leeuwarder avant-gardistische punkgroep die in de jaren ’80 enige beruchtheid verwierf met de lp’s Wil Met U Neuken! en Moddergat en die sinds 2014 weer terug is.

Benieuwd of The Homesick daar om kan lachen. Deze Friezen komen wel uit Dokkum en vegen het liefst de jeugdige bipsen af met alles wat naar ‘hoofdstad’ Leeuwarden riekt. Ze houden ook van bier, friet, frikandellen, noise, dreampop en post-punk en dit is een mooie kans ze weer aan het werk te zien, aangezien Jaap van der Velde nu vooral met Korfbal bezig lijkt. De vermoedelijk meest compromisloze band van het stel is Bonne Aparte, wortelend in de Friese noisescene met ook Adept/Eklin. Frontman Gerrit van der Scheer opereert al even uit Rotterdam. Zijn groep keerde in 2016 terug na een pauze van zeven jaar en toonde zich direct weer een brute aanwinst op Incubate en shows met Destruction Unit.

Nogal een package voor 12 pop, dus wees daarbij. Waarom Faber dat allemaal organiseert en vooral: al vijf jaar en 180 posts (over 452 bands!) bij elkaar schrijft? Dat legt hij haarfijn uit, uiteraard in een post op zijn WordPress-blog. “DARTH FABER FEST! wordt een reis door de geschiedenis, een omhelzing van onmisbare zalen als dBs, een herinnering aan Fryslân, een ode aan de underground, en vooral: een liefde voor de muziek. Een eigen festival, een staalkaart van de cutting edge van ruim dertig jaar aan Nederlandse underground, in de beste zaal van Nederland. Hoeveel mooier kan het worden?” Precies!

Meer info:
Facebook-event
Website dB’s
Darth Faber blogDeel dit artikel