Marche Funèbre bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

Je moet er wat voor over hebben om als organisator in deze tijden een festival uit de grond te stampen. Het jaarlijks terugkerend doomfeest Darken The Moon neemt de beslissing dat de editie van dit jaar toch door moest gaan, met inachtneming van alle coronamaatregelen. Met Psychonaut, Marche Funèbre, Sons Of A Wanted Man, Splendidula en Mother is er gekozen voor een compleet Belgische line-up. Plaats van handeling: Rock- en Metal Jeugdhuis Asgaard in Gent. Darken The Moon zou dit jaar eigenlijk Clouds als hoofdact op de poster hebben staan, aangevuld met Et Moriemur, Pelgrimage en het organiserende Marche Funèbre. Die line-up is nu doorgeschoven naar een hopelijk coronavrije editie in 2021. 

Mother bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

Tekst en fotografie: Gijs Kamphuis

Aangekomen bij Asgaard, gelegen in een prachtige bosrijke omgeving, blijkt dat er kosten nog moeite zijn gespaard om een covidproof festival te houden. De coronacoach van dienst maakt zich in eerste instantie nog wat zorgen: “Ik moet waarschijnlijk de hele avond politieagentje spelen.” Zijn zorgen blijken ongegrond. Iedereen weet de regels en alle bezoekers houden zich er keurig aan. Hoe grappig (of treurig) is het dat naast bandshirts kijken ook het grote mondkapjesvergelijkingsspel nu al gemeengoed is. 

MOTHER
Het podium in het sfeervolle jeugdhuis blijft leeg, want er wordt enkel café gehouden vanavond. De optredens zijn in de aanleunende grote zaal dat een wat sfeerloos betonen bouwwerk is, maar zeer geschikt voor metal op anderhalve meter. Opvallend is dat het evenement volledig is uitverkocht, maar dat de zaal geen moment helemaal gevuld is; er blijven her en der steeds stoelen vrij. Aan het begin van de avond valt dit niet zo op. Het ter elfder ure opgetrommelde
Mother – het eigenlijk geboekte Witch Trail moest ziek afzeggen – moet het doen met een handjevol fans. De nog jonge act uit Oostende zit muzikaal in de hoek van de zogenaamde post-black, waarbij de meter in dit geval meer uit slaat naar post dan naar black. Al zijn de agressieve uitspattingen spaarzaam, als ze er zijn, raken ze hard. Dat er met momenten ook in de moerstaal gezongen wordt, komt door het matige geluid helaas niet uit de verf.

Mother bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

Splendudila bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

SPLENDIDULA
Nog een band in opbouw is
Splendidula en dit vijftal bracht vorig jaar het album Post Mortem uit. Een album vol redelijk interessante dark/doom metal. Zo goed als het op plaat klinkt, zo bescheiden klinkt het vanavond. Frontdame Kristien Cools heeft een prachtige stem, die doet denken aan Anneke van Giersbergen. Ze is on stage echter zo timide dat je je bijna afvraagt of ze dit optreden wel leuk vindt. Met een bange blik kijkt ze de zaal in. Ze werkt zich door de set zonder enig spoor van vreugde of trots. Haar mannelijke collega’s weren zich kranig, maar het is allemaal maar een matige vertoning. 

Omdat in de zaal drankjes verboden zijn is het tussen de optredens door beheersbaar druk in het jeugdhuis. Uiteraard ook hier zitten. Wie blijft staan wordt vriendelijk verzocht een plekje te zoeken. Vanaf je tafel stuur je een sms naar de bar en voilà; je bestelling wordt netjes gebracht. Tot zo ver de theorie, want in de praktijk blijkt dit systeem iets weerbarstiger te werken dan gedacht. Zeker als het drukker wordt, blijven er dorstigen over waarvan de sms nooit aankomt. Dat moet toch anders kunnen. Gelukkig is de ombouwtijd nooit lang en gaan we de zaal weer in.

Splendudila bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

Sons Of A Wanted Man bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

SONS OF A WANTED MAN
De verrassing van de avond is zonder twijfel Sons Of A Wanted Man. Deze Limburgers hebben sowieso het beste geluid van de avond en laten goed horen dat je ook een zittend publiek kan verpletteren. Met een dikke vette mix van rauwe black metal, post dingetjes en sludge weten ze zwaar te overtuigen. Debuutplaat Kenoma vormt de leidraad van de set. De band dreunt, kreunde, knalt en davert dwars door je heen met een aanstekelijke energie. De urgentie is hoog, het effect maximaal. Het titelnummer is met zijn dik elf minuten eigenlijk nog te kort. Want als SOAWM je grijpt laat het niet meer los. 

 

Sons Of A Wanted Man bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

Marche Funèbre bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

MARCHE FUNÈBRE
Het organiserende Marche Funèbre overtuigt ook. De band heeft net een nieuwe plaat uit en brengt die vanavond echt tot leven. Deze melodieuze doomers weten altijd wel te overtuigen maar hebben met Einderlicht toch weer een verrassend album gemaakt. Live blijven de songs gemakkelijk overeind. In de lange nummers is er voldoende afwisseling en het blijft indrukwekkend om te zien hoe zanger Arne Vandenhoeck zich helemaal geeft tijdens deze treurtocht. Het Nederlandstalige titelnummer van de nieuwe plaat is goed voor kippenvel. Ondanks dat het geluid niet super is, speelt de groep een gewonnen wedstrijd. 

PSYCHONAUT
Het slotakkoord is vandaag voor
Psychonaut. Het is dé band die ondanks de vele gecancelde shows dit jaar meer en meer aan populariteit wint. Het trio is hot en in eigen land haalde de band als hoogste nieuwe binnenkomer de Zwaarste Lijst op Studio Brussel. Het debuutalbum Unfold The Man God is speciaal opnieuw uitgebracht en verkoopt als een malle. Want de live-reputatie van het trio snelt de band vooruit. Hun gelaagde psychedelische post-metal – met allerhande invloeden uit de vele rock/metal genres die er zijn – springt van de hak op de tak maar blijft altijd in balans. Ook vanavond. Het is een mooie afwisseling, van de doom van Marche Funèbre naar de rauwe opzwepende mix van deze groep uit Mechelen. Zanger/gitarist Stefan de Graef brult met momenten de longen uit zijn lijf. Het geeft de sound juist nog iets extra’s, want ook zonder vocalen staat de boel als een huis. Zo’n relatief grote band op een relatief klein festival als dit… Mooi dat het kan en zeer fijn dat het hele feest ‘gewoon’ doorgaat.

Psychonaut bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

Psychonaut bij Darken The Moon in Asgaard, foto Gijs Kamphuis

 



Deel dit artikel