CROWS @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

”Beste Ticketmaster, mag ik een Lowlands kaartje voor 7 Sniesters?” ”Helaas uitverkocht, ik heb nog wel een Pinkpop weekendkaartje over voor slechts 6,5 Sniesters!’’ Ja, we weten het: we leiden ons dagverslag van de vrijdag op Sniester in met ALWEER een verwijzing naar de betaalbare tickets van Sniester. Maar toch, in een tijd waarin grote en kleine festivals veelal noodgedwongen de prijzen moeten verhogen krijgt het best bewaarde festivalgeheim van Den Haag opnieuw maar liefst 90 bands op de affiche, voor iets meer dan vier tientjes! En die overdaad aan garage, punk, psych, indie en andere alternatieve muziek kwam weer machtig mooi tot bloei op de vrijdag. Hoofdredacteur Merijn Siben en fotografe Sabrine Baakman gingen op pad voor een line-up met o.a. Crows, Ditz en Supersonic Blues en maakten bizarre dingen mee…

Tekst: Merijn Siben / Fotografie: Sabrine Baakman

Er zijn veel festivals die iets speciaals of uniek hebben natuurlijk. En het staat buien kijf dat ook Sniester is uitgegroeid tot een event met een geheel eigen karakter. Niet direct de meest voor hand liggende namen weliswaar, maar opkomende, spannende bands en ontdekkingen tegen een zacht prijsje. Met NMTH waren we er al enkele keren bij, maar anno 2023 is kristalhelder waarom Sniester behalve de line-up in excelleert. Een rondje over festivalhart Grote Markt, boordevol Sniester-vlaggen, een miniramp en meer, zien we goth’s, punkers, metalheads, alto’s en doorsnee mensen die komen voor de muziek en de atmosfeer. En daarmee collectief een vibe creëren waar iedereen welkom is en heerlijk zichzelf kan zijn. Alles kan en mag op Sniester, en het is die gemoedelijke wisselwerking tussen kleurrijke bezoekers, vriendelijk personeel en glasharde bands dat resulteert in een stukje magie in die prachtige stad achter de duinen.

Cucamaras @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

Tuff Guac @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

CUCAMARAS
En dat begint meteen lekker met Cucamaras. De post-punkers uit Nottingham bieden met hun sound toch wel wat schurende alternative teweeg. In het sfeervolle Paardcafé trekt het al wat bekijks, niet slecht voor de openingsband van het festival. Wat er te horen valt is ook niet verkeerd. Kundig gebrachte post-punk, met een lichte indie inslag, die fraai heen en weer wiegt. Ook een leuke toevoeging zijn de sporadische synths. Desondanks, hoewel perfect om mee in te komen, mag het wel wat meer schuren. De band pakt het nog wel iets te mellow aan op momenten, waardoor spanningsmomenten wat missen.

TUFF GUAC + CLT DRP
Als er een nadeel is aan zo’n enorm aanbod aan bands, dan is het toch wel de overlapping. Zo tuffen we nog vlot even langs September voor een nusje Tuff Guac. Het is een soloproject van Vlaamse alleskunner Rafael Valles Hilario, die al in garagebands als The Jagged Frequency, MOAR of Brorlab zijn strepen verdiende. Met Tuff Guac pakt hij een andere benadering, resulterend in een poppy rocksound die toch ook wel tegen wat gruizige garage aanschuurt. Dat hij daarbij een goed stel muzikanten om zich heen heeft verzameld, blijkt al gauw. Want de set wordt speels en opgewekt ingevuld, resulterend in een uiterst dansbaar geheel. Vervolgens is het echter door naar CLT DRP (spreek uit: clit drip) in de foyer van Koorenhuis. En man, na een rustig opgebouwde warming-up, verzorgt dit electro-punk trio even de dubbele espresso in de ochtend! Een mengeling van noisey gitaareffecten, hakkende punkuitbarstingen en een imponerende, charismatische frontvrouw in Annie Dorrett, die met haar verrassend poppy vocalen en aanstekelijke charme een mooi tegeneffect geeft voor de explosieve noiserock escapades. Wat juist heel goed werkt, springend van Nova Twins-achtige bliepjes naar opgefokte Prodigy donderslagen. Heerlijk!

CLT DRP @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

Bo Ningen @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

BO NINGEN + TRIPTIDES
So much bands, so little time! We spieken nog even een stukje van de Bo Ningen set mee, in de grote zaal van het Koorenhuis. En het houdt de intensiteit mooi gaande. De Japanners brengen een uiterst energieke set van noiserock en grunge, doorspekt met een geheel eigen benadering dankzij verrassende psychedelische passages en eigenaardige tempowisselingen. Erg vet wel, maar het is doorlopen naar Triptides in Paardcafé. En dat is overigens een perfecte tussenstap vandaag, want ook zonder de 20 graden en zon vandaag, hadden deze Californiers zeker wat UV-stralen van hun thuisland meegebracht. Strak gebrachte 70’s psychrock, die er eigenlijk wel heel lekker en soepel in hangt. Het helpt ook met de setting, daar het Paardcafé toch steevast een eigen karakter heeft, in tegenstelling tot de meer rechtlijnige kleine en grote zaal. De band zorgt er, middels sterk musiceren, dat de aandacht niet verslapt of de composities wegvagen als chille achtergrondmuziek. Dit door af en toe een uitgesponnen solosectie en een uptempo ritme in te zetten. Erg lekker!

Triptides @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

’68 @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

’68
Gehuld in bretels en nette pakken zou je bij ’68 afgezaagde 60’s rock-‘n-roll verwachten. Maar niets blijkt minder waar. Nou okay, de invloeden van 60’s rock-‘n-roll zijn er, maar subtiel verborgen onder een razende, weergaloze muur van geluid. Dit project van ex-Chariot gitarist en zanger Josh Scogin weet met diens totaalpakket van loeizware riffs en onnavolgbare drums door ’the single greatest drummer in our band’ Michael Mcclellan niet alleen continu te boeien, maar ook te verpletteren. Wat een intensiteit! Met bakken zweet overladen weet dit energieke duo er een van de beste shows van de dag uit te knallen.

THE COVIDS + SHAEMLESS
‘Dit nummer gaat over pep snuiven. Als je nog wat hebt laat maar weten.’ De toon is in ieder geval gezet door The Covids. Grove, smerige kelderpunk, die vandaag op het zonovergoten buitenpodium De Poot staat. Heerlijke songs in ieder geval, startend met het openende Certified (Do It). Recht voor zijn raap, goudeerlijke punk, die toch maar even mooi brutaal over de Grote Markt schalt vandaag. Vervolgens is het in Paardcafé tijd voor NMTH x Popronde Talent Shaemless, wiens post-punk al voor vele intense shows zorgde vorig jaar. Iets later beginnend door een verdwenen drummer, zet de band ook dit keer weer een klasse set neer in ieder geval. Het publiek is nog wat stoïcijns vandaag, zo ook bij Shaemless, maar het doet weinig af aan het feit dat het er ook hier weer lekker op klapt.

The Covids @ Sniester, foto Sabrine Baakman

Ditz @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

MOTHER’S CAKE
Voor iets heel anders: Mother’s Cake doet Koorenhuis Foyer aan, en hoe! Want hoewel het geluid aanvankelijk erg stroef loopt, met te zachte zang evenals te harde gitaren en drums, valt niet te ontkennen dat we met dit Tiroolse trio toch wel even een weergaloze band voor ons hebben. Psychrock deluxe, die onnavolgbaar van haast funky, geflipte Primus loopjes naar een keiharde, psychedelische stoneruitbarsting toewerken. Simpelweg groovy as fuck, gebracht door een band die dondersgoed weet hoe ze nummers met een kop en een staart moeten schrijven, maar ook eveneens langgerekte psychjams moeiteloos spannend kunnen houden. Te gek!

DITZ
Als een symfonie bouwt Sniester op naar een hoogtepunt. Case in point: Ditz. De uit Brighton afkomstige post-punk band maakt niet de meest makkelijke versie van het genre, maar verdomd als het niet zorgvuldig gedoseerd en verpletterend gebracht wordt! En het publiek is getuige van verreweg een van de meest intense shows dit weekend, het soort show dat je even de rest van de wereld en diens dagelijkse beslommeringen doet vergeten, waarbij alleen de Kleine Zaal van Paard bestaat en je niks anders kan dan die Brightons sloopkogel tot je te nemen. Dat de band ook ervaring heeft met post-hardcore is te horen. Van een rechttoe rechtaan post-punknummer switchen ze net zo makkelijk naar hallucinante, noisey explosies, waar menig hardcore of sludgeband jaloers op zou zijn. Het publiek gaat er in op, met een van de eerste moshpits en crowdsurfers als gevolg, evenals non-binaire zanger Cal Francis die in vol ornaat de menigte op klimt. Pièce de résistance is een sitdown gevolgd door een wall of death, resulterend in een totale ontlading van emotie en passie. Typisch Sniester dus.

Ditz @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

Supersonic Blues @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

SUPERSONIC BLUES
Helaas moest The Pleasure Dome afzeggen, maar hoe kan het ook anders: Supersonic Blues, de Haagse psychedelic bluesmachine is de redder in nood voor de zoveelste keer! Impromptu optreden is de band niet vreemd, zo deden ze enkele jaren terug een surprise show op Roadburn en sprongen ze vorig jaar eveneens in de bres voor Sniester. En laat het vandaag dan ook resulteren in een verbluffend vadsige set van dit powertrio! In de Zwarte Ruiter trekt Supersonic Blues terecht veel bekijks, want het geluid is zorgvuldig en massief ingeblikt, met een gitaartoon die heavy is als Sabbath in de hoogtijdagen en hakkende jams die de geest van 70’s culthelden als Budgie doen oproepen. Simpelweg: It’s Heavy weer! Met nieuwe bassist Jason van den Bergh in de gelederen, zit het in ieder geval weer erg snor qua geluid. En qua set dus ook, boordevol fuzzed-out jams van heb ik jou daar! Dikke show.

CROWS @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

CROWS @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

CROWS
Er viel weinig te klagen vandaag, maar dat de optredens van o.a. Ditz, ’68 en Mother’s Cake nog overtroffen konden worden, zagen we niet helemaal aankomen. Toch was ondergetekende goed voorbereid. Want CROWS verkochte enkele maanden terug nog EKKO uit, dus het stond buiten kijf dat de Zwarte Ruiter uit zijn voegen zou barsten (wellicht was Paard beter geweest?). Enfin, die compactheid en intimiteit van de zaal zorgt voor de meest explosieve set van de dag. Een van de eerste buitenlandse shows voor CROWS was in Nederland, en sindsdien hebben de Nederlandse fans de band dan ook steevast omarmt. En die uitbundige post-punk, zo oppermachtig scheurend en vlammend, zorgt voor een niet aflatende golf van crowdsurfers, moshpits en ook een paar close-calls met mensen die headfirst op de grond donderen. Dusdanig zelfs dat het zelfs imponerende frontman Ben Mize van zijn stuk brengt. ‘If somebody falls, pick them up!’ Maar ondanks het gevaar voor eigen veiligheid waarmee de uitpuilende Zwarte Ruiter in totale choas verzwelgt, is de atmosfeer uiterst euforisch, vriendelijk en gepaard met een collectieve liefde voor CROWS, voor Sniester en modderfokking punk in al zijn vormen. Het mag gezegd worden: het kan zomaar eens zijn dat dit een van de laatste keren is dat we CROWS in een klein zaaltje als dit zien. En dat is maar beter ook, want anders blijft er geen spaander heel van venues als De Zwarte Ruiter. Fenomenaal!

CROWS @ Sniester 2023, foto Sabrine Baakman

Deze slideshow vereist JavaScript.Deel dit artikel