BARTEK op Popronde Emmen, foto Jan Lenting

BARTEK op Popronde Emmen, foto Jan Lenting

Groot nieuws begin juli toen BARTEK aankondigde het wereldrecord crowdsurfen te willen verbreken en nog eens toen de groep later die maand daadwerkelijk aan de slag ging met de poging in de stromende regen op de Afsluitdijk. De Amsterdamse garagerockers gingen voor 32 kilometer onafgebroken crowdsurfen over de verbindingsdijk tussen Noord-Holland en Friesland, een oproep moest voor een legertje vrijwilligers zorgen. Inmiddels is de ‘Official crowdsurf video’ gemonteerd en samen met single Sunken Eyes de wereld in geslingerd. Lekkere single ook, maar die kenden we al van het debuutalbum BARTEK, dat in april verscheen via Suburban Records.

De crowdsurfvideo leert ons een aantal dingen: Je hebt meer fans of vrijwilligers nodig om de vaart erin te houden (Giel Beelen wist ooit 250 man zo gek te krijgen), op Suburban-/Kamikaze-piloot Alfred Lut kun je wel bouwen, BARTEK had nogal pech met het weer, misschien was een Noord-Koreaanse makeover met opgetrommeld klapvee en gemanipuleerde beelden niet gek geweest voor de uitstraling van de band, de groep kwam een kilometer ver en dat is knap. Toffe clip ook, maar de belangrijkste les leest toch: BARTEK ontbeert een goede, sturende manager, want 2 minuten tekortkomen om Beelens record te breken is natuurlijk om te huilen.

Gelukkig kan de band er zelf hard om lachen en nemen ze hun verdere ambities wel serieus. Kijk bijvoorbeeld naar het tourtje dat ze met The Mighty Breaks doen en mooie shows op Indiestad (+ o.a. Black Angels en A Place To Bury Strangers) in Paradiso en met de Bredase grooverockers MacSwordfish in Cul de Sac. Alle data onder de video.

LIVE:
20 SEP – Indiestad festival, Paradiso, Amsterdam
28 SEP – Cul de Sac, Tilburg, albumpres. MacSwordfish
29 SEP – V11, Rotterdam, w/ Laura Palmer
30 SEP – Cayen, Enkhuizen w/ the Mighty Breaks
06 OCT – De Oefenbunker, Landgraaf w/ Heller
13 OCT – So What!, Gouda w/ the Mighty Breaks + Sloopkogel
14 OCT – faktum51, Groningen w/ the Mighty Breaks + The BeaversDeel dit artikel