Fire Walk With UsVreselijk goed nieuws: Fire Walk With Us is terug met een nieuwe plaat en een minstens zo mooi bericht is dat je dat geweld live kunt bewonderen op Complexity Fest in Haarlem. Sterker nog: de Amsterdamse post-metalband staat straks op 16 februari in Patronaat voor het eerst in twee jaar weer op het podium. Het schijnt dat ze de jongste aanwinst Point Of Origin integraal gaan spelen. Iets waar we zeer naar uitkijken en dus zochten we even voor je uit hoe het zat en zit rond FWWU.

We ontdekten de band in 2010 toen ze een demo instuurden voor de Hollandse Nieuwe-talentrubriek, waarna de instrumentale groep de studio op zocht om het debuutalbum op te gaan nemen. Eind 2011 leverden ze die sterke plaat af en een jaar later kwamen ze met een brute split-EP met het Tilburgse IZAH, waarna we zagen hoe beide bands de vloer in Little Devil een paar centimeter lager dreunden. In 2013 nam Fire Walk With Us (mede namens 3voor12 Hollandse Nieuwe) deel aan de Popronde en om de een of andere reden verloren we ze daarna een beetje uit het oog.

Wellicht is dat nog niet eens zo gek, zo begrijpen we van gitarist Nico Nijland namens de post-metal/-rock uit Amsterdam. “Nou, het is onderhand twee jaar geleden dat we live hebben gespeeld. Point Of Origin wilden we eigenlijk eind 2015 al uitbrengen, maar eerder dat jaar brandde onze oefenruimte af. Daarna zaten we in vochtige kelders en andere on-inspirerende plekken en verdween alle momentum. De bassist heeft toen zijn snaren aan de wilgen gehangen en bandleden werden vader. We hebben de draad afgelopen jaar weer opgepikt en Complexity Fest is een erg mooie gelegenheid voor een ‘comeback’. Ons plan is om beter dan ooit voor de dag te komen.”

Dus dat, inmiddels is een opvolger op de bas gevonden in de vorm van Ronald van Wonderen. Oud-bassist Geert van der Beek is nog wel op die opnames te horen. Point of Origin is op 22-12-2018 verschenen. De langspeler bevat vijf nummers in liefst 44 minuten, waarin we ons meer in een achtbaan wanen dan in het reuzenrad op de fraaie hoes en waarin we ons telkens weer gretig laten meevoeren. Die break halverwege Set In Motion is wonderschoon en vervolgens gaat het nummer nog vaker heen en weer dan Theresa May tussen de UK en Brussel. Point To Line gaat vervolgens wat meer tekeer als een recente zitting in het Britse Lagerhuis. En op het centrale stuk, Defined By Center, komt de release pas echt tot volledige ontbranding. Heerlijk. Goed, meer dus op zaterdag 16 februari op Complexity Festival, waar NMTH overigens op vrijdag de 15e al een pre-party voor host met BEAR + Hibakusha en LLNN.

Point of Origin kun je hieronder via Bandcamp beluisteren en aanschaffen:Deel dit artikel