Backstage met Cloudsurfers @ Zwarte Cross 2023, foto Sabrine Baakman

Subhuman Essence, nu verkrijgbaar!

Get ready to fuuuuuzzzzz….! Afgelopen vrijdag heeft Rotterdam al mee kunnen genieten in V11, maar vanaf aanstaande 13 oktober is het zover! Dan gaat een overweldigend drukke Europese tour voor Cloudsurfers van start, die ze van de ene naar de andere uithoek in het continent zal brengen. Dit ter verspreiding van die retegave garagepunk knaller Subhuman Essence, de langverwachte opvolger van ‘Don’t Know What Hit Me’. Het moet gezegd: die nieuwe van Cloudsurfers is weer een achtbaanrit van apocalyptische proporties, zo vlijmscherp, zo vuig en zo vettig in elkaar gestoken dat er geen ‘Cheap Cocaine’ voor nodig is om helemaal opgepept te raken. Garagepunk, neogrunge en psychedelic rock: het zijn stijlen en invloeden kundig in de mengeling gegooid om er een vette plaat uit te halen. Speciaal daarom vroegen we de band naar hun grootste invloeden, oftewel: vijf platen die de sound van de band, en van ‘Subhuman Essence’, in meerdere facetten heeft beïnvloed. Van King Gizzard & the Lizard Wizard tot Pixies: hier zijn vijf platen die je sowieso tot je moet nemen als je naar een van hun aankomende shows gaat! Dig in… 

‘Subhuman Essence’ van Cloudsurfers is uitgebracht op vinyl en cassette en verkrijgbaar via de Cloudsurfers webshop. Voor de opnames dook de band samen met Abel de Grefte de studio in, met vervolgens een mastering door Pieter Kloos en een mix gedaan door Michael Badger, die eerder al met King Gizzard, SONS en Amyl & the Sniffers werkte. Vrijdag 13 oktober staat de band samen met Popronde x NMTH Talent Bowl in EKKO, gevolgd door een flinke reeks shows. Tickets voor de releaseparty in EKKO zijn verkrijgbaar via deze link. Alle tourdata zijn te vinden onderaan dit artikel, of check de Facebook en Instagram van de band voor alle nieuwtjes.


King Gizzard Wizard – Nonagon Infinity

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD – NONAGON INFINITY
Aldus gitarist Pieter Sloot: ”Zoals je in Zuid-Afrika de Grote Vijf met de luipaard, leeuw, buffel, olifant en neushoorn hebt, zouden wij zeggen dat je in hedendaagse garagepunk de grote drie hebt met Osees, Ty Segall en King Gizzard & The Lizard Wizard. Dit zijn voor ons drie bands die enorm veel invloed hebben op ons als muzikanten. Ikzelf kan echt mijn mond niet houden over King Gizzard, zo ook nu. ‘Nonagon Infinity’ is een van mijn favoriete albums ooit. Het is briljant geschreven, het heeft een innovatief concept, de sounds zijn mega vuig en fuzzy en alle tracks zitten heerlijk aan elkaar vastgelijmd. Toen ons nieuwe album opgenomen was hadden we nog geen mixtechnicus en we wisten niet wie we moesten vragen. Ik heb toen op de hoes van Nonagon gekeken wie het heeft gemixt en hem vervolgens gemaild of hij onze plaat wilde mixen. Dit bleek Michael Badger te zijn en hij zei wonder boven wonder ja! Het is voor ons heel cool om met hem gewerkt te mogen hebben en hij heeft onze muziek echt naar een hoger niveau getild.”


Osees – Mutilator Defeated At Last

OSEES – MUTILATOR DEFEATED AT LAST
Pieter: ”Osees is een band die live als een neushoorn tegen je aanbeukt, om het vervolgens nog zes keer te doen, waarna je vervolgens opeens wegzweeft in een semi-jazzy weirdo synth jam. Het gaat constant heen en weer van heavy compacte kaakbrekers tot langdradige jams. De plaat die we het meest beluisteren in de bus is denk ik wel ‘Mutilator Defeated At Last’. Wanneer we dit samen luisteren zeggen we bij bijna elk liedje tegen elkaar “wij moeten ook zo’n liedje schrijven”. We zijn vorig jaar met de hele band naar Osees in Doornroosje geweest als banduitje. Bands als Osees met een dusdanig goede liveshow en een discografie waarin je je sleutels kwijt kan raken zijn bijna een onuitputtelijke bron van inspiratie. King Gizzard en Osees zijn tevens erg belangrijk voor ons vanwege de dubbele drum setup.”


QOTSA – Songs For The Deaf

QUEENS OF THE STONE AGE – SONGS FOR THE DEAF
Pieter: ”Wat valt er over deze classic te schrijven wat er nog niet geschreven is? Op deze plaat nemen Josh en co je mee op een roadtrip door de woestijnen van Californië, van Los Angeles naar Joshua Tree. Onderweg ontdek je talloze redenen om van deze plaat te houden: het onorthodoxe productiewerk, Mark Lanegan’s stem die klinkt alsof hij elke ochtend een schaal sigaretten als ontbijt neemt, Dave Grohl die als een olifant op speed op zijn drums zit te rammen en Homme’s bijzondere gitaarsound en vocaal werk. Zelf zet ik deze graag aan op vinyl, op het volume waarbij je je meubels voelt trillen. Dikke aanrader.”

 


Ty Segall – Manipulator

TY SEGALL – MANIPULATOR
Pieter: ”Eigenlijk vinden we alles wat Ty Segall doet vet. Of het nu met Fuzz, met The Freedom Band, met the Muggers of alleen is. ‘Manipulator’ stijgt er misschien wel bovenuit. Het heerlijke gevoel van, met dit album op, met je maten in een busje naar een show gaan waarvan je nog niet weet hoe die vanavond weer eens uit zal pakken; de combinatie van dat geluk en die zenuwen met de tracks van Manipulator is er een gemaakt van goud. Dat het complete album in Segall’s voorbedachte volgorde in Jess’ Spotify jaarlijst stond, zal dan ook niet een grote verrassing zijn…”

 


Pixies – Doolittle

PIXIES – DOOLITTLE
Pieter: ”Toen ‘Subhuman Essence’ uitkwam hoorden we van veel mensen dat ze invloeden van Nirvana en andere 90’s bands hoorden. Heel logisch, want we zijn helemaal niet vies van vette grunge. Voor onze zanger/gitarist en main songwriter Thom Liesting is vooral Pixies een belangrijke invloed, en dan vooral de plaat ‘Doolittle’. Aldus Thom: “Doolittle heeft verschillende invloeden gehad op mijn schrijfproces. Qua songstructuur, maar ook mijn drang naar dynamische overgangen, komen denk ik indirect voort vanuit mijn liefde voor Pixies. Betreft mijn eigen vocalen zoek ik het randje op, misschien net zoals Frank Black dit soms doet. Ik push mezelf erg om bij een noot te komen qua grid en toon, omdat ik die rauwheid en oprechte emotie wil overbrengen. Ook de effectiviteit van de baslijnen zoals Kim Deal speelde zijn voor onze nummers een toevoeging en heeft een samenhangend effect.”


Subhuman Essence + Eurotour!

Dit najaar speelt Cloudsurfers clubs door heel Europa:
13-10 EKKO incl. Bowl – Utrecht, Nederland
14-10 Hedon incl. Wasted Youth Club – Zwolle, Nederland
19-10 Old Blue Last – Londen, UK
20-10 Rough Trade – Nottingham, UK
21-10 33 Oldham St – Manchester, UK
28-10 Centre Culturel René Magritte – Lessines, België (/w Bad Nerves)
31-10 Svetadil – Ceske Budovice, Tsjechië
01-11 FUGA – Bratislava, Slowakije
03-11 MKC – Skopje, Noord-Macedonie
04-11 Singles – Sofia, Bulgarije
05-11 Under City – Plovdiv, Bulgarije
07-11 Feedback Club – Nis, Servië
08-11 CK13 – Novi Sad, Servie
09-11 Klub Mochvara – Zagreb, Kroatie
10-11 A38 – Budapest, Hongarije
11-11 Cross Club – Praag, Tsjechië
28-11 RUST – Kopenhagen, Denemarken
13-12 Trix – Antwerpen, België
23-12 Doornroosje – Nijmegen, Nederland
05-01 Paradiso – Amsterdam, Nederland

 Deel dit artikel