Xander van Dijck

Xander van Dijck

Het is feest bij Cloudhead Bookings, want inmiddels is het eerste jubileum bereikt. Dat lees je goed: je wordt alweer vijf jaar bestookt met berichten, telefoontjes en vooral muziek van de nieuwste ontdekkingen van Xander van Dijck en zijn team. Wij begonnen ooit ergens in 2014 met de Rotterdamse folkband Feaver, de dwarse rockgroep The Afterveins (met Xander op gitaar) en de rauwe boogie rock ’n roll van Joe Madman and the Sidewalkers. Vervolgens gingen de sluizen van het Zuid-Hollandse boekingskantoor open en in de stortvloed kwamen hele toffe groepen als Iguana Death Cult, The Sweet Release of Death, The Lumes, The Glücks, Henk & Melle, Stöma tot ons, maar ook crossovers als Bfake, Hausmagger en DeLikt. Deze Popronde heeft Cloudhead met de Zeeuwse stonerdoomers een heet NMTH-hangijzer in het vuur.

CloudheadStuk voor stuk eigenzinnige acts met een randje. Reden om eens goed te kijken naar het jubileum van Cloudhead Booking, helemaal omdat Van Dijck de verjaardag viert met een groot feest op zaterdag 7 oktober in Vibes en Stalles, Rotterdam, onderdeel van A Festival Downtown. Daar zullen negen van de tien acts uit het Cloudhead-roster optreden (DeLikt is even uitgeschakeld). Maar er is meer en zo zie je op die podia twaalf optredens: Hausmagger, Bfake, Spasmodique, Anemone, De Skaggerz, DJ DNA, Henk & Melle, TreeHook, The Asses, The Glücks, The Machete Nightclub en Stöma. Hausmagger zal voor het eerst in lange tijd weer in de originele bezetting spelen en Spasmodique doet voor de gelegenheid een speciale set.

Veel voor weinig:
Naar goed gebruik hoef je weer niet veel grijpstuivers neer te tellen om dit feest bij te wonen. Sterker: Stalles is geheel gratis toegankelijk, voor Club Vibes heb je wel een kaartje nodig en dat kost je €7,50 (excl. servicekosten). Of je koopt voor €2,50 extra een passe-partout waarmee je het hele A Festival Downtown kan afstruinen en ook naar Rotown en WORM kan.

Just kidding
Geweldig natuurlijk, maar hoe en waarom is Cloudhead Bookings eigenlijk begonnen? Xander van Dijck heeft het al eens eerder opgebiecht: Eigenlijk startte alles als een geintje. Toen hij zijn eigen band The Afterveins wilde wegzetten, kreeg hij meerdere malen te horen dat podia liever met boekingskantoren werken dan met individuele bands. ‘Dan begin ik toch gewoon een boekingskantoor’, dacht hij in een typerend opportunistische bui. Dat hielp de korte termijn (de boekingen) en binnen no-time sloten meer bands zich aan. Voor hij het wist groeide het werk hem boven het hoofd. Hulp was geboden. Zo sloten onder meer de rijkelijk besnorde drummer van The Lumes (inmiddels geheadhunt door Rock ’n Roll High School) en frontvrouw Sidhi van Yokocola zich aan en groeide Cloudhead uit tot een serieus boekingskantoor met een… kantoor. Lees ook dit interview van Gigstarter met Xander.

Acts van Cloudhead stonden op festivals als Noorderslag, Lowlands, Into The Great Wide Open, Zwarte Cross, Incubate, Metropolis en Oerol. En de recente platen van (ex-)Cloudhead-acts als Iguana Death Cult, The Lumes (bijna uit), The Glücks, Hausmagger (bijna uit) en Henk & Melle spreken boekdelen. Dus mag er op zaterdag 7 oktober een best feest gevierd worden.

Sleazefest The Glücks

The Glücks op Sleazefest, foto Ingmar Griffioen

5 jaar Cloudhead Bookings
Zaterdag 7 oktober in Stalles en Vibes, Rotterdam
Tijdens A Festival Downtown 4.0
Met: Hausmagger, Bfake, SPASMODIQUE, Anemone, De Skaggerz, DJ DNA, Henk & Melle, TreeHook, The Asses, The Glücks, The Machete Nightclub en Stöma.
Tickets koop je via A Festival Downtown.

Ontwerp: Michiel Walrave

Ontwerp: Michiel WalraveDeel dit artikel