Soms valt er zoveel muzikaal lekkers te vinden over de hele wereld, zo ook hier bij NMTH, dat het overzicht op Nederlandse bands nogal eens verloren gaat. Genoeg bruut werk op internationaal vlak weliswaar, maar ons kikkerlandje kan er ook wat van. Van black metal tot hardcore, garage tot stoner: vandaag presenteren we weer het Bruut Nationaal Product, onze maandelijkse rubriek en Spotify-lijst. De tofste tracks uitgebracht in de vorige maand, gegroeid uit onze vakkundig bemeste Nederlandse bodem. En vandaag blikken we terug op juni met een eclectisch aanbod van maar liefst 30 tracks van o.a. I Against I, Teethgrinder, Sparrow Falls en Sons of Node. 

Tekst/Spotify curator: Merijn Siben

EP’s in je face met Neroth en Bladecrusher
Bladecrusher kwam eerder al onder de noemer Tempest in ons Bruut Nationaal Product terecht. Maar inmiddels hebben deze Friese thrashers zich omgedoopt naar Bladecrusher, inclusief een EP vernoemd naar de oude bandnaam. En net als de vorige incarnatie laat Bladecrusher thrash van internationale kwaliteit horen, moddervet geproduceerd, agressief en melodieus. No Mercy is daar een goed voorbeeld van, zo messcherp als wat en terug te horen in de lijst. Een nieuwe ontdekking deden we met Neroth, een Eindhovense black metalband die in plaats van screams met prachtige zuivere vocalen beklijft. EP Nocturnal Woods kunnen we zeker aanraden, met in het bijzonder Down From the Trees als toevoeging aan het Bruut Nationaal Product.

Singlefeestje met o.a. Sparrow Falls, Teethgrinder en Library Card
Singles te over, en teveel om op te noemen! Bij dus de meest opvallende lading tracks, waaronder ook Sparrow Falls. De Maastrichtse punkband is na zes jaar terug en kan al direct op tour met Therapy? Niet verkeerd, maar ook niet gek als je Crush Depth tot je neemt, een woest blaffende track die een venijnige hardcore rand heeft. Erg lekker! Over punk gesproken: de veteranen van I Against I zijn eveneens terug met een nieuwe single! My Life As A Statue hoor je in terug in de playlist. Ook niet mis: nieuwe Teethgrinder, een band die je niet alleen live maar ook op plaat omver blaast. Getuige voorbeeld nummer zoveel met het uiterst lompe Worthless. Verder hebben we ook wat Popronde voorpret te pakken: Headfirst bracht laatst enkele nieuwe singles uit, waarvan Waving Goodbye een krachtig staaltje grunge anno 2022 is. En ook NMTH Talenten Cirrus Minor zijn niet mis met Lawless Lost In Time, een rollende stonerrocker die naar meer smaakt. Een gloednieuwe, retegave ontdekking deden we dan weer met Early Orange, een nieuwe Amsterdamse garage psychrockband die met X een erg gave sound bewerkstelligd. Ga deze checken! Eveneens een goede: Joy Killed The Duke met Worlds Apart, een track die gestaag aan intensiteit bouwt en crunchy einde teweegbrengt. Verder nog: een stompende bak hardcore in je face met respectievelijk Urgent Kill en Swim Or Drown, die met het heerlijk rauwe Regaining Stength en Torment niet mogen ontbreken in de playlist. Death metalfanaten kunnen dan weer hun hart ophalen met de nieuwe single van Anchyllis getiteld Dirt & Essence. Tot slot, een nieuwe Rotterdamse post-punk met Library Card, wiens single Mirror Factory tevens gezegend is met een bijzondere video, hier te zien:

 

Stoner in je strot met Diggeth, Sons of Node en El Fatso
Eerder bespraken we al de nieuwe Diggeth en El Fatso, dus uiteraard dat hun recentste tracks Wuda Cuda Shuda en White Noise een plekje in de lijst hebben. Tevens ook weer terug: Sons of Node met hun debuutplaat Deadlock! De woest groovende, sludgende titeltrack hoor je als de wiedeweerga in de lijst. Tot slot, het debuut van Vitamin B12 in de playlist, met het laidback psychmonster When You’re Around.

Albums vers van de pers met Paracetamøl, 13 Steps en Severe Torture
Ho eens! hoe hebben we die plaat van Paracetamøl  over het hoofd gezien? De garagepunkers hebben weer een gloednieuwe plaat uit met itch itch itch. En opnieuw: een vlammende knaller, die woest en wild doorraast. Zo ook opener Crowd Seas, verplichte luisterkost in het Bruut Nationaal Product! Ook een plaat waar het Bruut Nationaal Product voor gemaakt is: Era Mortis van de brutale beukers van 13 Steps. Een album boordevol tomeloze, allesverpletterende metalcore, prachtig samengevat in een track als The Black Seed. Ook bruut: Severe Torture met het verse Fisting the Sockets. Oud Popronde Talent The Tambles zien we ook weer terug met de heerlijk laidback psychrock plaat Scraping By, en de track First Light Groove. Ook fraai: de epische symfonische death van Axis Mundi, die een heerlijke Sickening Symphony uithebben met Intertwined.

Verder nog: Hibakusha – Ozymandias, L.A. Sagne – Out of My Way, Two and a Half Girl – Eighteen Months, Wrang – De Vraendig, Dinbethes – Storm en meer…volg nu dus ons Bruut Nationaal Product op Spotify, elke maand ververst met de vetste tracks van eigen bodem!

Zelf ook een harde single, EP of album aan het uitbrengen binnenkort? Breng ons dan op de hoogte via merijn@nmth.nl, en wie weet zien we je track terug bij de volgende ronde!Deel dit artikel