Oli Sykes en Dominic ‘Yungblud’ Harrison

We zeggen het eerlijk: de samenwerking van Bring Me The Horizon met Yungblud leidde hier op de redactie op voorhand tot wat hevig fronsende wenkbrauwen. De Engelse metalband bewandelde de afgelopen jaren uiteenlopende metalen paden en een combinatie met die jonge, met Britrock, poppunk en ska flirtende landgenoot… dat moest toch haast wel leiden tot een op de mainstream toegesneden behapbare single. Niet dus. Vooroordelen hard gelogenstraft, want Obey is wel degelijk een beuktrack van formaat. Natuurlijk wisselen de vocalen van Oli Sykes af met de iets toegankelijkere zanglijnen van Dominic Harrison aka Yungblud, maar dat past prima in deze anthemwaardige single die meteen bruut uit de startblokken vliegt.

De band uit Sheffield schuwt sowieso de verrassende moves niet en is vanaf de metalcore ook al even geleden het elektronische pad ingeslagen. De elektronica van de suizende synths gaat gelukkig gepaard met een berg harde riffs en breakdowns en bij elkaar levert het een zowel heftig, bombastisch als enigszins catchy totaalgeluid op. Cooler is dat ze zich voor Obey hebben laten inspireren door onder meer de Black Lives Matter-beweging. De song is een aanklacht tegen een onderdrukkende maatschappij die we allemaal gehoorzamen in plaats van zelf na te denken.

Oli Sykes licht de gedachte achter Obey toe in het persbericht: “We beschouwen onszelf als vrij, maar alleen omdat de kettingen onzichtbaar zijn en we worden gecontroleerd op manieren waar we niet eens aan willen denken. Ze vertellen ons hoe we moeten leven met een glimlach op hun gezicht, alsof dit niet raar is, ze vertellen ons over tragische gebeurtenissen alsof het niets is… Het is een rare wereld.”

Sykes voerde zelf de regie over de onlangs in de Engelse hoofdstad geschoten videoclip voor Obey. Hij en Harrison zijn ook te zien in de clip, als twee robots die uiteindelijk verliefd worden. De single is 2 september uitgebracht door Sony Music en is de opvolger van Parasite Eve, die eind juni verscheen. Beide songs komen op een EP die later dit jaar het daglicht moet zien.Deel dit artikel