Het is 2020, de muziekindustrie ligt plat en vele muzikanten gaan, of moeten, thuis aan de slag. Dat laatste is ook het geval voor Bring Me The Horizon. De Sheffieldse… eh.. metalcoreband? Deathcore? Electropop? Elektronica-act? Hoe dan ook: BMTH is terug met een single en opvallend genoeg zijn elementen uit hun oudere sound te horen, terwijl hun nieuwere popgeluid ook veelvuldig om de hoek komt kijken. Hij heet ‘Parasite Eve’ en het is misschien wel een van de interessantste muzikale verrassingen sinds de lockdown.

In het begin van de track lijkt de band simpelweg verder te koersen op de ingeslagen modernere weg, maar gaandeweg is het beukgehalte ook terug. Het moderne elektronischer randje sluit zeer goed aan op het de hardere vibe van het nummer. Het refrein knalt er zeer goed in en ook de industrial-esque riffs zijn sterk. Als geheel klinkt de band dringend en kritisch: “When we forget the infection, will we remember the lesson?”

Voor deze nieuwe single ging de band een samenwerking aan met Mick Gordon, de componist verantwoordelijk voor de muziek van de gameserie Doom. Ook is hij onder andere verantwoordelijk voor de soundtracks van de games Need for Speed en Wolfenstein. De samenwerking met Gordon is het resultaat van BMTH-frontman Oliver Sykes’ voorliefde voor videogames.

Bring Me The Horizon is, zoals zoveel bands tijdens de lockdown, bezig met het schrijven van nieuw materiaal. Het schrijfproces anno nu bestaat uit het op en neer sturen van bestanden, videogesprekken en opnames op afstand. Daaruit voort komt een EP die later dit jaar het daglicht zal zien, met ‘Parasite Eve’ als eerste single. De band documenteert deze manier van muzikantschap middels een videoserie op YouTube, waarin te zien is hoe de band ondanks de lockdown-beperkingen muziek maakt.

Parasite Eve is ook te beluisteren/kopen via deze link.Deel dit artikel