LemmyIan Fraser Kilmister, ook bekend als Lemmy en de oprichter van Motörhead, is vorig jaar overleden aan een agressieve vorm van kanker. Schrijver Allan Burridge was voor dit boek al bekend met Motörhead. Hij was fan en schreef verschillende biografieën over de band. Daarnaast schreef hij ook fictie. In april verscheen zijn boek Lemmy Kilmister: Life Beyond Motörhead | Collateral Damage. Tijd voor een recensie.

Door Kim Pot

Burridge was al een aantal jaar bezig met het boek en ‘Life Beyond Motörhead | Collateral Damage’ staat dus los van de dood van Lemmy. Het is wel een verschrikkelijk mooie verzameling herinneringen geworden aan deze prachtige rockster, die het liefst zijn eigen plan trok. Het is het eerste boek dat na zijn dood verscheen.

Wat opvalt is dat dit boek minder gefragmenteerd lijkt, dan eerdere boeken die over hem geschreven zijn zoals ´Lemmy in his own words´ door Harry Shaw. Al in de eerste pagina`s slaat Burridge een persoonlijke toon aan. Lemmy is nauw bij het schrijven betrokken geweest en heeft het voorwoord zelf geschreven, net voor zijn laatste show in Berlijn op 11 december 2015.

Het voelt alsof Lemmy met je aan de bar zit terwijl er een fles Jack Daniels wordt leeg gedronken en hij vertelt over zijn leven. “In those days there was not a road crew as such, it was just me and Neville Chesters looking after all of Hendrixs shit.” Het boek bevat veel details over gevoel, reacties van de scene en over het niet altijd makkelijke leven wat hij naast Motörhead had.

Daarnaast begint het boek echt bij het begin, bij zijn geboorte en familie, en eindigt bij zijn dood. Het geeft een compleet beeld van zijn leven, waarom Lemmy was wie hij was en waarom hij zo zijn eigen plan trok. Het verhaal maakt dat je op sommige momenten niets anders kan dan verschrikkelijk meeleven met het harde muzikantenbestaan en de keuzes die daarbij horen, terwijl je op sommige momenten niets kan dan verschrikkelijk lachen om de koppige houding van Lemmy. “At 15, the young rebel was expelled from school for hitting the headmaster across his face with his own cane. The teacher had been inflicting punishment by caning the young Kilmister his hand and in doing so he had split open a previously cut finger wound, with the resulting pain causing the loss of temper and the resulting retaliation.”

Ook valt op met hoeveel liefde hij werd gedragen door de scene. Verschillende mensen werkten mee aan het boek en vertellen hun persoonlijke verhaal of herinnering van Lemmy. Het boek eindigt met een overzicht van alle releases, dat zijn er toch meer dan je denkt, en een aantal mooie foto’s, om nog wat beeld te bieden bij het sprekende verhaal.

Het is een boek waarmee je als fan een nog grotere inkijk krijgt in het leven van deze eigenzinnige rockster, als onbekende Lemmy snel leert kennen en spijt krijgt dat je dat niet eerder deed, maar bovenal een boek vol met mooie herinneringen.

Kortom, of je nu iets had met Lemmy of niet, het boek is het waard om als muziekliefhebber te lezen, of minstens doorheen te bladeren. Het zal menigeen nog inspireren om net zo z’n eigen plan te trekken als Lemmy deed.

Lemmy Kilmister: Life Beyond Motörhead | Collateral Damage door Alan Burridge is verschenen bij Iron Pages Verlag en onder meer verkrijgbaar via bol.com.Deel dit artikel