BlackboxredWe hadden de allitererende ankeiler ‘Friese furie’ alweer in de pen zitten, want een nieuwe BlackboxRed… maar neen! Het draait hier om ‘het enige liefdesliedje dat de band ooit zal schrijven’ en dat is bloedjemooi en akelig dreigend. De video voor I’m Too Sad To Tell You trouwens ook, die aan de Waddenzee is geschoten door Tim Zweistra. Het scenario is geschreven door frontvrouw Eva van Netten en daarvoor dienden beelden van de fotograaf Ben Zank en de ‘Gaga-movement’ van choreograaf Ohad Naharin als inspiratie. Samen met het welhaast vulkanisch aandoende landschap levert het een meer dan fascinerend schouwspel op.

Art: Niko Bleach

Art: Niko Bleach

Van Netten schreef ook, samen met drummer Stefan Woudstra, het nummer. Dat is ‘geïntrigeerd en geïnspireerd door het videokunstwerk van Bas Jan Ader (1971), waarin de performance-art kunstenaar minuten lang om onduidelijke redenen ontroostbaar voor een camera zit te huilen.’

I’m Too Sad To Tell You stamt van het aanstaande album Salt In My Eyes, dat – zo durven we wel te verklappen – verder wat ruiger, meer noisy grungend en vertrouwd BBR – uit de speakers rost. Zoals eerste single Julie ook al deed. Het is niet alleen maar plankgas, er is bijvoorbeeld ook ruimte voor met gospel en blues aangezette randjes.

Na al het bovenstaande zal het je niet verrassen dat achter die plaat ook een paar goede verhalen en inspiratiebronnen schuilgaan. Zo liet het duo zich voor zowel de tekst als de muziek inspireren door de duistere Franse televisieserie Les Revenants (‘de wederkerenden’) en Griekse tragedies. Inspirerend indeed, net als het artwork voor het album en de singles!

I’m Too Sad To Tell You wordt vanavond (14 september) ten doop gehouden op een releaseparty tijdens de Idefix #4 avond in Podium Asteriks, waar ook Popronde x NMTH-act Abdomen speelt. En het is slecht te geloven, maar ook de stadgenoten releasen vrijdag hun nieuwe plaat in Leeuwarden! Meer info in dit Friese dubbelinterview. De eigenzinnigheid van BlackboxRed komt ook terug in de data, want de release van het album is pas een week later: 21 september op Butler Records. Voor nu moet je het dus met deze twee singles doen. Meer speeldata daaronder.


BLACKBOXRED LIVE:
14 sep – Asteriks, Leeuwarden (+ Abdomen)
5 okt – OCCII, Amsterdam
18 okt – These Go To Eleven, Hedon, Zwolle
17 nov – V11, RotterdamDeel dit artikel