Drie dagen doom en drones: aankomend weekend is de tijd weer aangebroken voor Black Earth Festival! Van 25 tot en met 27 oktober vindt de derde editie van dit obscure metalfestijn plaats in Cultureel Centrum Moira, Poppodium Ekko en dB’s te Utrecht. Het soort festival wat schaars is in indiestad Utrecht, maar daarom des te leuker. Met een sterke line-up van Nederlandse en internationale bands als Toner Low, Hemelbestormer, GRIM VAN DOOM, Grey Aura, Phantom Winter en The Fifth Alliance wordt het ongetwijfeld genieten geblazen. Qua tips is elke band wel op te noemen maar organisator Black Earth Bookings, die het gehele jaar diverse bandavonden organiseert, kijkt met name uit naar de onderstaande bands.


Vrijdag 25 oktober @ Cultureel Centrum Moira

Trepaneringsritualen

Een geheimzinnige eenmansformatie omschreven als ritual music. Trepaneringsritualen heeft een sound diep geworteld in de industriële death metal en noise, wat beloofd een transcendentale ervaring te worden.

Wyatt E.
Dat Wyatt E. uit België komt zou je bijna niet zeggen. De oriental doom is doorspekt met diverse culturele invloeden, van hallucinante sitars tot haast Oosterse gitaarmelodieën. Deze invloeden worden over gestaag opbouwende doomepossen gegoten.

Volledige line-up vrijdag, vanaf 18:00 in Cultureel Centrum Moira:
Trepaneringsritualen
Wyatt E.
Von Stroheim
Graeae


Zaterdag 26 oktober @ Poppodium EKKO

The Fifth Alliance
The Fifth Alliance was al niet mis, maar met het nieuwe album The Depth of the Darkness cementeren ze zich toch echt als een van de beste sludge/postmetal bands in Nederland. Prachtig geijkte productie, messcherp spel en een haast cathartische wanhoop maakt de muziek compleet, dus dat belooft wat! 

Grey Aura
De conceptuele black metal van het Utrechtse Grey Aura heeft al meerdere releases opgeleverd, waaronder het recente 2. De Bezwijkende Jeugd. Een album die zich laat kennen door een eigengereidheid, waarbij melodie, folk en jazz niet geweerd worden. Maar ook een stijl van black metal die met elke luisterbeurt op zijn plek valt. Neem op de zaterdag vooral ook een kijkje bij de foto expositie van bandlid Ruben Wijlacker.

Depravation
Voor juist meer opgefoktheid ben je op zaterdag bij Depravation aan het juiste adres. Verschroeiende crustpunk/black metal zonder poespas, lekker geproduceerd met hier en daar een heerlijk voortdenderende groove.

Volledige line-up zaterdag, vanaf 17:00 in de EKKO:
Phantom Winter
GRIM VAN DOOM
The Fifth Alliance
Depravation
Grey Aura


Zondag 27 oktober @ Poppodium dB’s

Five the Hierophant
Er zijn weinig bands die jazz op zo’n eigenaardige wijze incorporeren in een basis van doom metal, maar op een of andere manier flikt Five the Hierophant het. Aangenaam dreunende drums en hevige riffs worden meermaals bijgestaan door haast kakofonische saxofoons en ongure voiceovers. Je maakt het mee op de zondag in dB’s. 


Hate & Merda
Helemaal uit Italië arriveert Hate & Merda voor een asgrauwe combinatie van sludge en noise. Geen vrolijke zit, maar wel muziek die de tergende agressie vaak genoeg afwisselt met donkere passages die juist een soort etherische schoonheid bevatten. Interessant zal het zeker worden, en gepaard met een goede liveperformance kan Hate & Merda je langzaam maar zeker naar binnen trekken. 

Volledige line-up zondag, vanaf 15:00 in dB’s:
Hemelbestormer
Toner Low
Five The Hierophant
Hate & Merda
Project Nefast

Weekendtickets zijn tot woensdag 23 oktober tot 23:00 beschikbaar via de voorverkoop, voor 32,99 euro. Hierna enkel nog aan de deur bij Moira, dB’s en EKKO tegen een andere prijs, namelijk 13,00 bij Moira en 15,00 bij Ekko en dB’s. sla dus nog snel je slag met online weekendtickets!Deel dit artikel