10300017_837521869642734_6175900402892038964_nJuni is tegenwoordig een drukke festivalmaand, waarin de afgelopen twee jaar eerst Best Kept Secret en vervolgens Down The Rabbit Hole in de markt werden gezet. Twee festivals die elkaar beconcurreren met een diverse line-up op een fraaie locatie. Beide spelers hebben een redelijke indie alternative signatuur, maar ook een breed programma met meer dan genoeg voer voor de heavy liefhebber. NMTH zette een zware bril op en stelt twee routes voor je samen.

Beide festivals zijn nog niet uitverkocht en bieden passe-partouts aan voor €125,- (excl. servicekosten). Best Kept Secret heeft ook dagtickets voor €69,-. Vandaag kijken we naar Best Kept Secret, volgende week gooien we de DTRH-route op.

Best Kept Secret, 19 t/m 21 juni in Beekse Bergen, Hilvarenbeek bij Tilburg
VRIJDAG

METZ

METZ

Metz, 15.00 Stage Two
Best Kept begint alvast stevig met het live altijd geweldige Metz. De Canadezen openen het tweede podium met furieuze noiserock. Tweede album II is net uit en alweer een bikkelharde aanbeveling waard.

Drenge, 15.45 Stage One
Zagen we Drenge op Motel Mozaique en London Calling al charmant rammelen met de bluesy rock ’n roll, inmiddels heeft het Engelse duo het tweede album (check de single hier) uit en zien we ze op het hoofdpodium. Benieuwd of ze dat aan kunnen.

Fidlar, 16.30 Stage Two
De skatepunk van Fidlar was zo’n beetje het tofste dat we op de Fuzzbox van Le Guess Who? 2012 zagen. Verwacht slappe humor, songs over bier, LSD en andere genotsmiddelen en vooral: opgefokte garage- en skatepunk. En er is eindelijk nieuwe muziek in de vorm van 40oz On Repeat.

Eagulls, 18.45 Stage Five//Circa Waves, Stage One
Even pauze en dan meteen keuzestress. Wij gaan voor Eagulls, inktzwarte, felle post-punk en een erg intense liveshow. Mocht je dat te duister zijn op dit tijdstip, neem dan een kijkje bij Circa Waves uit Liverpool, dat een grote groei doormaakte. De groep speelde veel, heel veel en wist de hype te ontstijgen door dit jaar debuutalbum Young Chasers af te leveren, vol met gejaagde gitaarpop in goede songs.

The Jesus & Mary Chain, 21.30 Stage Two
Best Kept Secret trekt elk jaar wel een spannende kaart uit het verleden en ditmaal zetten ze in op The Jesus & Mary Chain. De Schotse (noise) rock-legendes spelen bovendien het zeer invloedrijke debuutalbum Psychocandy integraal. Kennen we Just Like Honey nog?

The Libertines, 22.30 Stage One
Typisch Britse aanstekelijke rammelrock, die op typisch Britse wijze uiteenklapte: ruzie tussen de ego’s. Nu is Pete Doherty ook geen makkelijke, maar we zien ‘m toch liever samen met Carl Barat muziek maken à la Up The Bracket. Kon wel eens de geruchtmakendste show van het festival worden, mits het doorgaat natuurlijk.

Blanck Mass, 0.00 Stage 3//Pissed Jeans Stage Five
Elektronica op NMTH? Zeker wel. Nu ja, eigenlijk is dit zijproject van Fuck Buttons-man Benjamin John Power meer een muur van techno en experimentele elektronica. Heavy indeed. Te weinig gitaar? Ga dan naar de vijfde stage voor Pissed Jeans. De land- en labelgenoten (Sub Pop) van Metz handelen ook in ‘loud, noisy punkrock‘, maar zijn zo mogelijk nog een tandje geschifter. Niet voor niets als laatste geprogrammeerd…

ZATERDAG
God Damn, 12.15 Stage Five
Viel niet tegen die vrijdag toch? De tweede dag dan meteen maar weer los met God Damn. Dit Britse duo brak De Beurs op Eurosonic volledig af met verzengende noiserock.

14018

John Coffey

John Coffey, 14.30 Stage Two
Over John Coffey is de laatste dagen zoveel gezegd (zeker over Dirt & Stones @ Pinkpop) dat we het even laten bij de essentie: Utrechtse heavy punk met de beste liveshow van het land en verdomd goede liedjes.

Temples, 15.15 Stage One
Ben je besmet geraakt door de psychedelische golf die pop- en rockland overspoelde de laatste jaren? Dan kon Temples weleens je ding zijn. Wat minder pop en ingetogen dan Jacco Gardner en verder erg Brits en geestverruimend. Tip: de KEXP-sessie.

Cheatahs, 16.45 Stage Five
Stage 5 biedt weer een goede tegenhanger voor softe pop en folk op o.a. de Main stage. Cheatahs is een heel fijne shoegazenoise-band, die vorig jaar een verslavend album afleverde. De Londenaren werden dan ook terecht geboekt voor Best Kept Secret maar annuleerden die show. In de herkansing, met de fijne nieuwe EP Murasaki op zak!

Föllakzoid, 18.45 Stage Five
De Chileense krautrockscene die Le Guess Who? een paar jaar terug blootlegde wordt aangevoerd door Föllakzoid. De band uit Santiago de Chile bracht dit jaar met III een iets meer elektronische krauttrip uit, die ze live uitrekken en verdiepen met loops. Ogen dicht en gaan is het devies.

Ride, 19.45, Stage Two
Meer shoegaze uit het Verenigd Koninkrijk, maar nu in de meer gelouterde variant. Ride plaveide de weg met My Bloody Valentine en Slowdive in de jaren negentig. In 1996 gestopt en eind vorig jaar herenigd. Like A Daydream indeed. We zijn benieuwd!

Hookworms, 20.45 Stage Five
De gelukkigen zagen Hookworms bijvoorbeeld al op Eindhoven Psych Lab 2014 aan het werk. Voor de rest geldt: ga die band uit Leeds op BKS zien. Ten eerste vanwege de vorig jaar op Domino verschenen plaat Hum en zeker ook omdat ze een bezeten liveshow op zak hebben. Van razende noise tot laidback neo-psych; dat belooft een boeiende show. Valt het je zwaar? Kijk dan even bij die uptempo Britpoppers The Vaccines op het hoofdpodium.

Noel Gallagher’s High Flying Birds, 22.45 Stage One
Toffe boeking en ook vandaag zijn we bij de afsluiter van Stage 1 te vinden. De redelijke, meer getalenteerde helft van de Gallagher broertjes liet dit jaar op Chasing Yesterday weer horen de songsmederij en het rocken nog niet verleerd te zijn. Proeven met dit clipje van Riverman.

ZONDAG
Pretty Vicious, 12.00 Stage Two
Als we redelijk opdrogen van de zaterdag, staan we rond het middaguur toch weer in de grote tent voor deze Britse band. Het cliché wil dat Pretty Vicious de naam eer aandoet, maar tegelijkertijd ook catchy rocksongs schrijven. De Britse pers hoopt dat ze de nieuwe Oasis of Libertines worden.

Marmozets

Marmozets

Marmozets, 12.45 Stage One
Een stuk gemener is Marmozets, zo zagen we op Lowlands. De Engelse band verenigt een stel broers en zussen uit twee families en Becca is het type frontvrouw dat je tong afbijt. The Weird and Wonderful Marmozets doopten ze de debuutplaat, die je best even een spin kan geven.

Wolf Alice, 13.30 Stage Two
Wolf Alice staat al even in de schijnwerpers en dat is niet zo gek. De Londense band heeft de gave om hardere post-grunge singles als Giant Peach te schrijven, die het ook op de radio goed doen. Het jongste album slaat wat te ver naar die mainstream door, live rekenen we op wat meer furie.

Black Mountain, 16.45 Stage Two
We skippen wat bands hoewel het Deense MEW best aardige dreampop maakt en Alvvays (16.00 Stage Five) een prima Canadese indiepopband is. Maar dan om 16.45 is het ook raak: Jawel! Ze zijn terug! De kanjers van Black Mountain heeft een paar uitstekende albums op de naam (die eerste twee zijn klassiekers!) en we koesteren de performances op Incubate (in het openluchttheater in Oisterwijk) en Roadburn. Gevraagd naar het succes antwoordde frontman Stephen McBean naar het schijnt: “Er zijn zoveel psychrockbands, maar wij hebben Amber Webber.” Haar stem geeft de Canadezen inderdaad de edge.

Rats On Rafts, 17.45 Stage Five
Als er een Nederlandse band is die op dit moment de hechtheid en het samenspel van John Coffey benadert, dan is het Rats On Rafts wel. De Rotterdamse post-punkers brachten dit jaar het sterke tweede album Tape Hiss uit en staan garant voor no-nonsense, opzwepende, zwaar groovende liveshows. Met altijd het toepasselijke Last Day On Earth.

Royal Blood

Royal Blood

Royal Blood, 19.45 Stage One
Brits duo dat met minimale middelen maximaal effect bereikt: Royal Blood liet dat eerst op Eurosonic 2014 in Vera en ook op Lowlands zien. Bij duo denk je aan White Stripes en Black Keys en dat is een goed startpunt, maar Mike Kerr en Ben Thatcher rocken nog net wat harder en meer in yer face. Probeer handelsmerk Out Of The Black maar eens.

Reigning Sound, 20.45 Stage Three
Bij Greg Cartwright denken we vooraleerst aan Memhpis garagerockers Oblivians en zeker ook aan Compulsive Gamblers, The Deadly Snakes en nog wat uitingen. Inmiddels is hij ook al veertien jaar de frontman van Reigning Sound en daarin laat Cartwright zien wat een geweldige songwriter hij is. Meer catchy en meeslepend wordt garagerock ’n roll niet opgediend en dat met zo’n raspende stem.

Daarna is er nog van alles te doen, maar toppen wij ‘m af met de weirde elektronica van Dan Deacon (een impressie), een Afterpartees dj-set op Stage 4 en als we onverhoopt te diep in de glaasjes kijken sluiten we het theedoekenfestijn van Cairo Liberation Front evenmin uit…

Veel plezier in Hilvarenbeek!

Tekst: Ingmar Griffioen. Volgende week komen we terug met deel 2:
Down The Rabbit Hole, 26 t/m 28 juni in de Groene Heuvels in Beuningen even buiten Nijmegen.



Deel dit artikel