De 8 initiatoren van BAM!

De 8 initiatoren van BAM!

BAM! Een nieuwe Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten is geboren. Bekende Nederlandse muzikanten hebben ‘een club opgericht om op te komen voor de belangen van de ‘nieuwe generatie’ songwriters’, zo lezen we. Leden van De Staat, Kensington, Tjeerd Bomhof en Pieter Perquin (Perquisite) willen hun achterban verenigen in een eigen beroepsvereniging. BAM! dus. Ze willen zich binnen en buiten Buma/Stemra inzetten voor muzikanten die hun eigen werk uitvoeren en vertegenwoordigen nu 50 songwriters.

Het geheel is in gang gezet toen Arriën Molema (Room Eleven) en Pieter Perquin twee jaar terug in het bestuur van Buma/Stemra werden gekozen. Met Marcin Felis van Moke erbij in de ledenraad van de auteursrechtenorganisatie is volgens hen ‘het nodige ten positieve veranderd’. Tijd voor de volgende stap denken zij en collega-muzikanten Tjeerd Bomhof (Voicst/Dazzled Kid), Torre Florim (De Staat), Aafke Romeijn, Casper Starreveld (Kensington) en Ed Struijlaart. Dit achttal zal BAM! in het eerste jaar leiden. Het is de bedoeling daarna het bestuur door de leden te laten kiezen.

Speerpunten BAM!:
– Een zo eerlijk mogelijke verdeling van inkomsten uit muziekauteursrecht realiseren, met een focus op het online domein.
– Het streven naar een meer positieve visie op muziekauteursrecht vanuit muzikanten, politiek en media.
– Het creëren van een platform waar leden kennis met elkaar kunnen delen.
– Samenwerken met nationale én internationale belangen- en auteursverenigingen om een sterkere onderhandelingspositie te creëren tegenover grote online partijen als Google, Apple en Spotify.
– Goede en open communicatie vanuit Buma/Stemra zo veel mogelijk stimuleren.

 Deel dit artikel