Shaemless, foto Bram Sturm

That’s right: ‘debuutplaat’! Dat las je goed, de Nijmeegse garagepunks van Shaemless hebben die eerste langspeler gereed liggen voor je, geschreven, opgenomen, crowdfunding gerockt en alles. Dit najaar moet die langspeler uitkomen, als de mannen ook weer de podia hopen af te struinen. We hebben vast een gruwelijke voorproef voor je in de vorm van eerste single Appreciate. Het is een duistere affaire van ruim vier minuten, dreigend, noisy en post-punkend, en met een mopje surf, en dat weten we zeker wel te waarderen. Smaakt naar meer ook deze toffe single van Shaemless.

De Nijmeegse groep is geen onbeschreven blad, ook niet op NMTH dat het viertal selecteerde en supporterde tijdens Popronde 2019 en daarvoor weer zoveel liefde en felle gitaarmuziek terugkreeg. Tom Brouwers, Daan Sturm, Pepijn Rondon Guasque en Cyril Rommens timmeren ook al een jaar of 6 aan die Gelderse wegen en lanceerden ondertussen een stel EP’s. De opruiend punkende single Beat Up Guy (van EP Shaemless IIII) draait nog steeds rondjes in ons hoofd.

Het gemis van de podiummeters heeft de mannen er niet van kunnen weerhouden om verder te schaven aan hun sound (wat meer post-punky geworden zeggen we op basis van deze) en voldoende materiaal bijeen te schrijven voor dat debuutalbum. We hebben nog geen albumtitel voor je en ook geen definitieve releasedatum (september/oktober gokken we), maar kunnen wel onthullen dat de plaat een paar weken terug is opgenomen in Shaemless’ thuisbasis Twin Sound Studios te Milsbeek. Voor de productie en mixing zorgt Matthijs Kievit van Joneski Studio (die ook onder meer Behave van Paracetamøl deed). En de mastering is gedaan door Alex Geurink van Studio West Hoogland.

Shaemless licht toe:
“Appreciate is de eerste single van het album en is vorig jaar geschreven in de kelder van onze favoriete kroeg NEUS, Nijmegen. De pandemie begon toen net naar Nederland te komen en hoewel we niet uit waren op het schrijven van een ‘corona’ nummer is de dreigende toon in het nummer waarschijnlijk toch wel afkomstig van de onzekerheid die toen in de lucht hing. Het gevoel van machteloosheid maar juist daardoor zo hard mogelijk terug willen vechten, ook al weet je dat het geen zin heeft. Het nummer is in juni opgenomen, ook in Twin Sound Studios samen met Matthijs.

“Het artwork is een foto die om half zeven ’s ochtends is genomen tijdens de pre-party van ons eigen feest ‘Schaamteloze Nachten’ in 2019, ook in NEUS. Dat soort momenten hebben we het afgelopen jaar natuurlijk gemist maar daardoor hebben we ook extra waardering voor wat er allemaal al is gebeurd en vooral voor wat er allemaal nog gaat gebeuren. Want hopelijk kunnen we na de zomer weer dit soort momenten maken als onze plaat uit is.”

That’s the spirit guys! We hopen hard met jullie mee en warmen ons tot die tijd aan Appreciate.Deel dit artikel