Antillectual, foto: Roos de Huu

Antillectual, foto: Roos de Huu

Antillectual goes Cranberries? Nee, hoewel het refrein van Racist Rash wel degelijk hint naar de hit Zombie, gaat het toch om “It’s in our heads”, in plaats van “your head”. Belangrijker; op de dag dat bekend wordt of de extreemrechtse Norbert Hofer (FPÖ) president van Oosenrijk wordt, ageren de Nijmeegse punkers tegen ‘racisme in onze cultuur, sport, tradities, beleid, etc.’ Racist Rash is meteen de eerste single en video van de aanstaande plaat Engage. Kijk de video onderaan.

Engage Cover AntillectualHet snelle Racist Rash zou representatief zijn voor dat album, dat volgens de band meer snelle punksongs bevat. Antillectual brengt Engage op 29 juli uit via Redfield Records. Er komt ook een releaseshow en wel op 31 juli in de Willemeen in Arnhem, waar Such Gold en Strike Anywhere ook optreden. Het is bijna vanzelfsprekend, maar Antillectual is ook present (op 2 juni) op het “Fury!” Punk Film & Music Festival, dat in EYE Film Museum in Amsterdam ’40 jaar punk’ viert.

Antillectual staat niet alleen bekend als ‘Nederlands hardst werkende band’, maar ook als zeer geëngageerd. Racist Rash komt dan ook met een verklaring:
“Het nummer behandelt het racisme dat nog altijd alomtegenwoordig is in onze cultuur, sport, tradities, beleid, etc. Een groot obstakel om dit te overwinnen is het onvermogen van mensen om te accepteren dat een verklaring of een actie zonder racistisch motief evengoed een racistische implicatie kan hebben. Het hardnekkige idee dat iemand uitstekend een situatie kan beoordelen waar die zelf middenin zit, is nog zo’n groot obstakel. Racisme is geen opinie of een ideologie, het is een misdaad die veroordeeld moet worden of op z’n minst een ziekte die genezen moet worden. Laat patiënten niet zelf de diagnose stellen van hun eigen ziekte.”

Goed om te zien dat er (naast bijvoorbeeld een John Coffey) nog bands zijn die stelling durven nemen. De video voor Racist Rash is geschoten in het beruchte Nijmeegse podium De Onderbroek, gelokaliseerd in de kelder van het gelegaliseerde kraakpand De Grote Broek. Regie en montage door Harko Wubs, bekend van werk voor politieke films en documentaires en betrokken bij thema’s als migratie, grenzen en vluchtelingen.

Tekst loopt door onder de video:

Meer goed nieuws voor de inwendige mens:
Antillectual lanceert het eigen Antillectu-Ale. Op de website van de band kun je de nieuwe plaat Engage al bestellen en daar komt dan dit bier bij. Antillectu-Ale is een bier dat in gelimiteerde oplage gemaakt wordt door brouwerijen Katjelam en De Gifbeker, speciaal voor deze albumrelease. De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan Viva Con Agua, een organisatie uit St Pauli, Hamburg die zich inzet voor beter drinkwater in ontwikkelingslanden.

Releaseshow en tour
Jun-2 NL Amsterdam @ EYE Film Museum (“Fury!” Punk Film & Music Festival)
Jun-4 DE Tübingen @ RACT! Festival
Jul-16 BE Oostende @ Summer Punks Fest
Jul-23 DE Hormersdorf @ KNRD Fest
Jul-31 NL Arnhem – RELEASE SHOW! – @ Willemeen
Aug-6 BE Duffel @ Brakrock Ecofest
Aug-7 DE Stuttgart @ ClubCANN
Aug-9 SI Tolmin @ PunkRockHoliday *SOLD OUT*
Oct-14 AT Vienna @ Seewinkel Noise Factory FestivalDeel dit artikel