Anti-FlagOp American Reckoning, het nieuwste studioalbum van Anti-Flag, horen we de band op een heel andere manier dan we van de politieke punkers gewend zijn: akoestisch, kwetsbaar en folky. Met dit nieuwe album en hun eigen festival ANTI Fest komt de band 26 oktober naar Patronaat Haarlem. We belden met gitarist, zanger en songwriter van de band Justin Sane over klimaatverandering, John Lennon, Donald Trump en constant op tour zijn.

Door Annemarie Degens

In Amerika is het album alweer een paar maanden uit en ook in Europa is American Reckoning inmiddels verkrijgbaar. Hoe zijn de reacties tot nu toe?
,,De reacties zijn heel goed! Ik denk dat mensen er enthousiast van worden om een heel andere sound van ons te horen dan ze gewend zijn, en om onze nummers op een nieuwe manier te ervaren. In de zomer hebben we de clip voor The Debate is Over (If You Want It), de eerste single van American Reckoning, uitgebracht en die is enorm goed ontvangen. Dat heeft de interesse in de rest van het album goed losgemaakt.”

Waarom een akoestisch album?
,,Akoestisch spelen is iets wat we al lange tijd doen. Zeker de laatste vijf, zes jaar hebben we steeds vaker akoestisch opgetreden. Veel van de punkrock-festivals waar we komen, hebben een akoestische stage waar we regelmatig voor gevraagd worden. Daardoor wisten we dat akoestisch spelen iets is wat we goed kunnen. Die folky sound wilden we meenemen de studio in. Het leek ons cool om deze andere kant van de band, een kant waarvan weinig mensen verwachten dat we die hebben, meer te laten horen. Daarnaast denk ik dat de nummers op deze manier toegankelijker zijn dan wanneer we ze als een volledige band spelen. Het biedt een andere kijk op de songs. Misschien kunnen mensen de lyrics nu beter horen, of zich beter focussen op de betekenis achter de nummers.”

Is het in deze tijd, met Donald Trump als president, extra belangrijk voor jullie om jullie boodschap te onderstrepen?
,,Absoluut, het is een heel persoonlijke kwestie voor ons. Ik heb Afro-Amerikaanse familie, onze gitarist is getrouwd met een vrouw uit een Moslim-familie, we hebben veel vrienden in de LGBTQ community… En vanaf het moment dat Trump plaatsnam in het Witte Huis hoorde ik van hen dat ze zich minder veilig voelen. Rassenhaat, geweldpleging en xenofobie zijn enorm gegroeid sinds Trump president is. We vinden de barbaarse manier hoe hij met mensen omgaat vreselijk en geven om iedereen, maar door onze eigen persoonlijke relaties is het voor ons nog belangrijker om onze stem te laten horen.”

Anti-FlagAnti-Flag draait alweer meer dan 25 jaar mee, toch is dit jullie eerste akoestische studioalbum. Waarom brengen jullie juist nu zo’n album uit?
,,Mijn moeder is het afgelopen jaar erg ziek geweest. Daardoor moesten we thuis in Pittsburgh zijn. We wilden wel íéts doen, maar ik was niet beschikbaar om nieuwe nummers te schrijven of veel werk te verzetten. Maar onze eigen nummers transformeren en covers spelen, dat lukte wel en dat leek ons een toffe manier om toch met onze muziek bezig te zijn en nieuwe paden te bewandelen.”

Was het moeilijk om zeven nummers voor dit album te selecteren uit de vijfentwintig die op American Spring en Fall staan?
,,In bepaalde zin was het best lastig en had ik misschien liever een aantal andere nummers, of vooral meer nummers, op het album willen zetten. Maar een aantal songs van American Spring hebben we al eens akoestisch uitgebracht op het live-album Live Acoustic at 11th Street Records (2015). Omdat die nummers al op plaat staan, wilden we ze niet nog eens akoestisch uitbrengen. De zeven songs die we uiteindelijk gekozen hebben vormen ook een mooie dwarsdoorsnede van onze kijk op de wereld en onze boodschap. Ze zijn zo relevant voor hoe de wereld er nu uitziet.

The Debate Is Over (If You Want It) gaat bijvoorbeeld over klimaatverandering en hoe we bewuster moeten worden van hoe we met onze planeet omgaan. Naar mijn mening is dit een van de belangrijkste onderwerpen van dit moment. We moeten stilstaan bij de gevolgen die komende generaties gaan ondervinden van onze acties. Er zal een punt komen waarop we niet verder kunnen gaan zoals we nu leven, er zal een verandering moeten komen. Het is iets wat we niet langer kunnen negeren.

Brandenburg Gate is daarentegen een optimistisch nummer over hoop. Het is een nummer over nooit opgeven, hoe lelijk de dingen ook zijn. Of dat nou gaat over klimaatverandering of over een racistische, hypocriete, schijnheilige, seksistische president. Je moet geloven dat de dingen kunnen veranderen. Want op het moment dat je opgeeft, winnen zij.”

Naast zeven akoestische eigen nummers staan er drie covers op het album: Gimme Some Truth van John Lennon, For What It’s Worth van Buffalo Springfield en Surrender van Cheap Trick. Waarom deze drie?
,,Juist omdat dit een akoestisch album is leek het ons leuk toch een paar nummers gezamenlijk als band op te nemen. Maar we wilden niet teveel druk op onszelf leggen om nieuwe nummers te schrijven. Daarom viel de keuze op covers. De nummers die we hebben uitgekozen zijn allemaal songs waar we mee opgegroeid zijn. Ik denk ook dat als je ons deze nummers hoort spelen, je begrijpt hoe ze een invloed op de band hebben gehad. Surrender is voor de meer poppy kant van Anti-Flag, met het grootse refrein. Als je What It’s For en This Is The End naast elkaar legt, begrijp je de overeenkomsten. En John Lennon… dat was gewoon de originele punker. Hij was een bad ass, he didn’t fuck around. Hij is een rolmodel voor ons.”

2610 anti festNa een tour door Amerika en een korte pauze in thuisstad Pittsburgh zijn jullie vorige week aan de Europese tour begonnen. Hoe is het om zoveel onderweg te zijn, al zoveel jaar?
,,Natuurlijk is het niet altijd even leuk om veel van huis weg te zijn. Het ligt er ook aan wat er op dat moment gaande is in je leven en hoe lang je weg bent. Maar over het algemeen geniet ik ervan om op tour te zijn. Misschien nu wel meer dan vroeger. Je wordt beter in alles wat je vaak doet. Dat geldt voor alles in het leven, zo ook voor toeren. Daarbij is op tour zijn een stuk makkelijker geworden door de jaren heen, met dank aan smartphones en internet. Als ik vroeger een taxi wilde bellen in Polen, of ergens naartoe wilde in Duitsland, was dat altijd lastig. Weet ik veel hoe je om een taxi vraagt in het Pools… Nu is je weg vinden zoveel makkelijker. De wereld is kleiner geworden.”

Die Europese tour brengt jullie op 26 oktober naar Nederland. Wij zijn naast Wiesbaden de enige gelukkigen die ANTI Fest mogen verwelkomen. Kunnen we een deel van het nieuwe akoestische werk in Patronaat, Haarlem live horen?
,,Het maken van American Reckoning heeft in ons losgemaakt dat we heel veel zin hebben om akoestisch te spelen, dus het lijkt me heel leuk om op ANTI Fest een aantal nummers van het nieuwe album te doen. Het zou ook een logische keuze zijn. Maar hoe de setlist er precies uit gaat zien, zijn we nog aan het bedenken. We kijken er enorm naar uit om te komen spelen met bands als Less Than Jake, Reel Big Fish, Silverstein en Cancer Bats, waar we door de jaren veel het podium mee hebben gedeeld. Dus een goede editie van ANTI Fest wordt het sowieso!”Deel dit artikel