VUUR rond Anneke van Giersbergen, foto Set Vexy

VUUR rond Anneke van Giersbergen, foto Set Vexy

Tien jaar geleden is het inmiddels dat Anneke van Giersbergen stopte met The Gathering. In dat decennium deed ze een hoop: van harde projecten tot kindervoorstellingen tot muziek voor attracties van de Efteling. De tijd is aangebroken voor een nieuwe focus: VUUR. “Het is een beetje alsof je gaat scheiden: eerst wil je alles wat er is uitproberen. Daarna weet je wat je wil en ligt daar je focus op.”

Door Ingelise de Vries

Vandaag verschijnt In This Moment We Are Free, de debuutplaat van all-star band VUUR. “Ik wilde al heel lang een progressieve metalplaat maken, een heavy plaat die alleen maar heavy is. Superenergiek en donker met ook heel veel schoonheid. Ik wilde geen compromissen. Een hele eerlijke plaat, dat is in mijn ogen wel gelukt. Ik heb gedaan wat ik wilde. Het zijn epische songs geworden.”

Dat laat dus wel een flinke tijd op zich wachten, en niet zonder reden. “Ergens had ik nooit de juiste mensen om me heen, al zit ik in de metalscene. Toen ik met Arjen Lucassen The Gentle Storm deed, gooiden we altijd even een band bij elkaar om maar kort te touren.” Die band bestaat uit Ed Warby (Gorefest, Ayreon en Hail Of Bullets), Jord Otto (ReVamp, My Propane, The Blackest Grey), Ferry Duijsens (The Gentle Storm, Kill Ferelli) en Johan van Stratum (Stream of Passion, The Gentle Storm). “Ineens realiseerde ik me: ‘Holy shit, ik heb best een kick-ass band om me heen’. Toen wist ik dat als ik ooit een heavy plaat wilde maken, dat ik het met deze jongens moest doen.”

De plaat omschrijven, vindt Van Giersbergen lastig. “Ik ben wel geïnspireerd door bepaalde bands, maar het is gewoon een hele heavy, progressieve, epische plaat. De muziek is heel mannelijk en stoer, de zang, teksten en melodie zijn heel mooi. Er moest een schoonheid en een donkerheid inzitten. Een soort duister sprookje. Elke song moest klinken alsof die aan het eind van een epische film gespeeld kan worden. Dat geeft energie om te maken, maar ook om te luisteren.”

unnamedIn This Moment We Are Free heeft een concept meegekregen waar Van Giersbergen al lang mee rondloopt. “We reizen natuurlijk veel voor de muziek en al lang. En in die steden kom je ieder jaar weer terug. Elke keer als je een bepaalde stad binnenrijdt denk je: zo voel ik me als ik hier ben, of in deze stad voel ik me oncomfortabel maar het is wel gaaf. Of in deze stad is het romantisch. Je hebt overal een bepaalde sfeer, cultureel bepaald of de mensen die er zijn. Ik dacht heel lang: is het niet tof als ik zou schrijven over die steden? Die epische steden met zoveel historie en dan epic music. Grote, lange songs. Dat past keigoed bij elkaar.”

Hoewel VUUR zich bepaald niet alleen op de Nederlandse markt richt – er staat inmiddels al een flinke Europese tour klaar – koos Van Giersbergen wel voor een Nederlandse naam. “Ik wilde heel graag iets met vuur of fire. Ik hou van korte pakkende namen, zoals YES en KISS. Fire is gaaf, maar veel bands hebben fire in de naam. Fire betekent passie, licht en energie.” Het woord blijft haar toch achternazitten. “Op een dag dacht ik: ja, vuur. Het is hetzelfde korte woord, het betekent hetzelfde. En het is Nederlands, het ligt ook nog eens dichtbij je hart. Ook al zing je niet in het Nederlands, het is wel persoonlijker.”

Terug naar die tien jaar geleden, toen Van Giersbergen besloot uit The Gathering te stappen. Heeft ze spijt? “Ik mis The Gathering niet, ik kijk terug op een geweldige tijd. Toen ik eruit stapte wist ik ook dat het zou kunnen dat ik nooit meer zo groot werd, voor zulke zalen zou spelen of dit soort mooie muziek kon maken. Dat is een risico. Maar ik vind het superfijn, hoe groot of klein ook, om zelf te doen. Misschien heb ik daarom in die tien jaar tijd ook wel alles gedaan. Die vrijheid vind ik heel fijn. Maar The Gathering was ook heel stabiel. Het is heerlijk om in een band te zitten waar iedereen erop vertrouwde dat het een goede plaat zou worden, waarmee we weer lekker konden gaan touren. Heel, heel tof.”

“Ik heb nooit de fundamentele angst gehad: als het maar goed komt. Ik wist dat mensen, ook fans, niet blij waren toen ik uit The Gathering stapte. Dat is ook juist een band die mensen in hun hart sluiten. Het werd me niet in dank afgenomen. Ik moest plaat na plaat knokken om te laten zien dat ik er nog ben. Mensen dachten dat ik na een plaat van het toneel zou verdwijnen, maar dat was niet zo. En dat moest ik echt bewijzen. Maar ik heb nooit angst gehad. Ik ga het gewoon doen. Ogen dicht en springen.”

Dat heeft ze gedaan. Wat zijn de toekomstwensen voor deze nieuwe superband? “Mijn eerste wens is gewoon die band op de kaart zetten. We hebben een heel toffe band, mensen weten wie we zijn maar het is toch een nieuw ding. Daar doe ik alles voor. Ik vecht voor deze band. Ik wil dat iedereen het weet. We moeten out there zijn.” En op persoonlijk vlak? “Ik ben een eenvoudig meisje, ik wil gewoon dingen doen. Ik hoef niet in grote stadions te staan. Ik wil happy zijn en muziek maken en daarin groeien. Dat ik tevreden kan zijn en volgend jaar een betere zangeres en performer ben dan nu.”

In This Moment We Are Free – Cities is 20 oktober verschenen via InsideOut Music en onder meer via Spotify (hieronder) te beluisteren. VUUR heeft vanavond (20-10) een gratis toegankelijke releaseparty in Bar3, Rotterdam en doet zaterdag 21 en zondag 22 zes instores in platenzaken Wil’m, Veghel, Kroese in Arnhem, Sounds Tilburg, Concerto in Amsterdam, North End, Haarlem en Velvet Music in Leiden. De groep komt in december met Scar Symmetry naar TivoliVredenburg en Biebob in Vosselaar en gaat in december eerst met Epica op tour. Alle data onder de plaat.

 


VUUR Instore tour
Zaterdag 21 oktober

Wil’m, Veghel – 11:00 uur
Kroese, Arnhem – 13:30 uur
Sounds, Tilburg – 16:00 uur
Zondag 22 oktober
Concerto, Amsterdam – 13:00 uur
North End, Haarlem – 15:15 uur
Velvet Music, Leiden – 17:30 uur

VUUR als main support bij EPICA:
November

9 – Klub Studio, Krakow – Poland
10 – Masters of Rock Café, Zlín – Czech Republic
12 – Kesselhaus, Berlin – Germany
13 – Markthalle, Hamburg – Germany
14 – Essigfabrik, Cologne – Germany
15 – La BAM, Metz – France
17 – Stereolux, Nantes – France
18 – Krakatoa, Bordeaux – France
20 – La Riviera, Madrid – Spain
24 – Razzmatazz, Barcelona – Spain
25 – Le Moulin, Marseille – France
26 – Le Transbordeur, Lyon – France
29 – Backstage Werk, Munich – Germany
December
1 – Estragon, Bologna – Italy
2 – Z7, Pratteln – Switzerland
3 – L’Aéronef, Lille – France

VUUR co-headline shows met Scar Symmetry:
December

7 – Le Trabendo Paris (FRA)
8 – Biebob Vosselaar (BE)
9 – The Dome London (UK)
10 – TivoliVredenburg Utrecht (NL)Deel dit artikel