Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Red Rising Sun in 013, foto Rob Sneltjes

Red Sun Rising in 013, foto Rob Sneltjes

De Alter Bridge- en Tremonti-shirts zijn niet aan te slepen in Tilburg. Een extra verscherpte beveiliging na Manchester, Bataclan en de terrorismedreiging op Rock Am Ring houdt de fans van de Amerikaanse band ook vanavond in 013 niet tegen om volledig los te gaan tijdens The Last Hero-tour van Alter Bridge.

Tekst: Ingelise de Vries, fotografie: Rob Sneltjes

RED SUN RISING
Al voor voorprogramma Red Sun Rising is begonnen, staat de eind 2015 verbouwde popzaal goed vol. Niet voor niks: een kleine drie kwartier lang geeft de band uit Ohio alles wat ze in huis hebben. Ze zijn strak en uitbundig, maar vooral ook heel erg blij dat ze het podium mogen delen met de hoofdact. “We waren bezig met spelen op een aantal festivals. Maar als Alter Bridge belt om te vragen of je de support wilt doen, dan zeg je daar geen nee tegen.” Gelukkig niet, Red Sun Rising weet het publiek loepzuiver en rockend op te warmen.

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Myles Kennedy, foto Rob Sneltjes

ALTER BRIDGE
Om stipt negen uur is het tijd voor Myles Kennedy, Mark Tremonti, Scott Philips en Brian Marshall om het podium te betreden. Het intro zwelt aan en samen met de lichten wordt de spanning opgebouwd. Tot de mannen het podium opkomen en er een luid gejuich klinkt. Writing on the Wall van het meest recente album The Last Hero wordt ingezet. Superstrak, maar het duurt even voor het geluid helemaal is rechtgetrokken. Vooral de drum voert nog de boventoon. Gelukkig zingt het publiek moeiteloos de nummers mee.

De eerste paar nummers speelt Alter Bridge vooral serieus en strak. Na een nummer of zes begint Kennedy toch even een praatje te maken met het publiek, waar sowieso een fijne interactie mee is. Vooral de mensen voorin hebben geluk, die staan geregeld onder een gitaarhals of staan klaar om plectra op te vangen. Kennedy bedankt het publiek en vertelt dat hij blij is om er te zijn. Als hij het verkeerde nummer inzet, schiet hij in de lach: “Ja joh, ik sta hier vaak maar een beetje wat te doen”, verklaart hij met een grote grijns. “Dat gaat vanavond nog wel vaker gebeuren, I fuck up a lot.”

Vanaf dat moment zit de melige stemming er ook echt in. Kennedy zoekt graag contact. Wanneer hij zijn armen omhoog gooit, juicht het publiek. Hij besluit er een wedstrijdje van te maken en links en rechts te laten ‘battlen’. Een duidelijke winnaar is er niet, tot hij iemand voorin alleen laat juichen, en er meteen hartjes van handen in de lucht verschijnen.

Het nummer My Champion wordt opgedragen aan een bijzonder iemand. “Eerder vandaag kwam er een jongedame naar ons toe om te vragen of we My Champion voor haar man Stewart wilden spelen. Deze is voor jou, Stewart.” Rechts achterin herhaalt een groep mensen nog even zijn naam, terwijl de rest langzaam mee begint te zingen.

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Mark Tremonti, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Hoewel Kennedy de meeste zang voor zijn rekening neemt, horen we Mark Tremonti ook regelmatig. Vaak als tweede stem, maar op Water Rising (Fortress, 2013) maakt Kennedy ruimte voor Tremonti. Dat gebeurt ook vanavond weer, wat voor een fijne afwisseling zorgt. Tremonti mag eigenlijk wel vaker met zijn stem op de voorgrond treden tijdens optredens van Alter Bridge.

Het mooiste moment van de avond moet nog komen. Megafan Ahmed uit Egypte tourt al dagen achter de band aan. “We stonden op te treden toen ik ineens een prachtige harmonie met me mee hoorde zingen”, begint Kennedy voor hij solo en akoestisch Watch Over You zal spelen. Het blijkt de Egyptische jongeman te zijn, die de nummers van voor tot achter kent én prachtig zingt. Kennedy weet wat er moet gebeuren, en hij nodigt Ahmed uit op het podium. De megafan krijgt een microfoon en zingt een fantastisch duet met zijn grote held. Hij kan rekenen op een enorm en terecht applaus na afloop.

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Alter Bridge in 013, foto Rob Sneltjes

Tijdens de encore is het niet alleen tijd voor The Last Hero-single Show Me A Leader, ook verrassen Kennedy en Tremonti het publiek nog even met het échte gitaarwerk. De twee gitaristen nemen het tegen elkaar op in een serieus gitaargevecht om uiteindelijk af te sluiten met Rise Today.

“Ik ben een entertainer, geen held”, zei Kennedy al eerder tegen Never Mind The Hype. “Ik hoop dat mijn muziek mensen blij maakt, ik wil mensen blij maken. Zorgen dat ze hun problemen even vergeten.” Als Alter Bridge vanavond iets heeft waargemaakt, is het dat wel.

Je kunt Alter Bridge deze maand nog zien op Graspop in Dessel (Be), Download Festival in Parijs en Donington Park (UK), Nova Rock in Oostenrijk en het Franse Hellfest.

 

Meer foto’s van Rob Sneltjes in de galerij hieronder en op robsneltjesfotografie.nl

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel