Grindpad op Herrie Festival, foto Gijs Kamphuis

Herrie in Alkmaar? Dat willen we meemaken! Maar wie op Hemelvaartsdag de stad inrijdt merkt direct dat ook hier de woonboulevard en keukenwinkels het meest populair zijn op deze midweekse zondag. Wie zich door de file heen worstelt komt uit op misschien wel de mooiste plek van de stad, gewoon gelegen op het bedrijventrein. De venue van dienst is Hal 25 en is een vrijplaats voor kunstenaars, vrije denkers, (anti) krakers, en vandaag metalliefhebbers. Acht extreme metalbands maken een hele dag HERRIE, en dat is precies de bedoeling van dit feestje.

Tekst en fotografie: Gijs Kamphuis

Downfall Of Mankind op Herrie Festival, foto Gijs Kamphuis

COLLIDE + ABBIE FALLS + ANIME TORMENT + DOWNFALL OF MANKIND
Hal 25 is een oude fabriekshal en daarmee erg ruim, maar dankzij de slimme aankleding oogt alles toch knus en comfortabel. Het bescheiden podium is net ruim genoeg voor alle artiesten en maakt door de lage instap interactie met de fans goed mogelijk. Die interactie is er bij opener Collide nog niet echt, maar later in het schema zeker wel bij de verrassing van de dag: Abbie Falls. Deze heren  uit Tsjechië raken hard! Gatver, wat lekker. De band heeft nog geen noot gespeeld of het publiek zit elkaar al in de haren. Dikke mik. De deathcore is vettig en strak en van de energie die deze band opwekt kan je een middelgroot dorp van licht voorzien. Ook hun landgenoten van Anime Torment maken indruk. De band kijkt met een iets serieuzere blik de wereld in en zet alle wereldwijde negativiteit om een pot brute deathcore. Wie ook een sterke set speelt is Downfall of Mankind. Deze Portugezen hebben Alkmaar als tussenstop op weg naar Zwitserland in hun eerste Europese tournee. De band is ontstaan tijdens de covid-jaren en is op jacht naar fans en erkenning. Nou, dat lukt wel vandaag. Het is bruut, dansbaar maar bovenal erg sympathiek. Hard werken loont zo blijkt maar weer.

Wie tussen de bands door de oren even rust gunt kan op de buitenplaats genieten van de laatste zonnestralen. De aanwezige huiskat is wat schuw, maar het keurkorps kippen eet zonder moeite de zoete aardappelfrietjes uit je hand. En hoe grappig is het toch ook dat bij het zien van dieren stoere metalheads ook gewoon laten zien dat ze een goed hart hebben. Het tekent ook de sfeer, want die is relaxed en vriendelijk.

Anime Torment op Herrie Festival, foto Gijs Kamphuis

Awaiting Chaos op Herrie Festival, foto Gijs Kamphuis

OBSOLETE INCARNATION + FRACTURED INSANITY + AWAITING CHAOS
Met acht bands uit vijf landen heeft Herrie Festival een behoorlijk internationaal karakter. Duitsland draagt z’n steentje bij middels Obsolete Incarnation. Dit grind/death orkest is wel heel bruut, maar mist vandaag de x-factor. Dus wel lekker headbangen, maar na afloop hoeft er niet heel lang nagepraat te worden. Datzelfde geldt helaas ook voor Fractured Insanity. Deze band uit de Vlaamse Westhoek heeft wel eens een betere show gespeeld en daarom scoren de Belgen een krappe voldoende. Ondanks dat het op het podium er wat rommelig aan toe gaat, komt het aanwezige publiek wel lekker in beweging. Dus ach… Wie doet je wat? Het zegt alleen wel veel over het optreden wanneer drie akkoorden voor het einde de stroomuitval het meest memorabele moment is. De band verlaat het podium daarmee wel met een knal, maar niet zoals gehoopt. Dan hebben hun landgenoten van Awaiting Chaos het wel iets beter voor elkaar. De Antwerpenaren spelen vroeg in de middag, maar zetten wel direct de toon. De met twee zangers uitgeruste deathcore-formatie krijgt het publiek lekker mee en zet gewoon een prima set neer.

Fractured Insanity op Herrie Festival, foto Gijs Kamphuis

GRINDPAD
Hoe leuk en gezellig het ook is, een klein puntje van kritiek is er wel. Namelijk dat het tijdschema al vanaf het eerste moment de prullenbak in kan. Er is wel een ombouwtijd, maar geen stagemanager of andere vrijwilliger die dit strak houdt. Voor de meeste bands maakt dit niet echt uit, maar wel voor afsluiter Grindpad. De Utrechtenaren beginnen hun set als deze op papier net afgelopen zou moeten zijn. Met als gevolg dat veel publiek al onderweg is naar hun laatste ov-aansluiting. Toch jammer, want deze thrashers verdienen meer. Nu verwordt hun set tot een een fijn headbangfeestje voor de die-hards. Lekker elkaar met opblaashaaien te lijf gaan en headbangen. Want Grindpad is in vorm en zorgt voor een heerlijk hard slotakkoord, waarna Hemelvaartse Herrie de boeken in kan als een geslaagde editie.

Grindpad op Herrie Festival, foto Gijs Kamphuis


Bekijk hier de volledige fotoserie van Herrie Festival in Hal 25 te Alkmaar

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel