Alice Cooper in 013 Tilburg, foto Rob Sneltjes

Alice Cooper komt naar 013 in Tilburg en pakt flink uit. Een geheel kasteel wordt opgebouwd en de decorstukken en props zijn niet aan te slepen. De oneindig lijkende stroom aan tierelantijnen is echter geen afleidingsmanoeuvre, want de eenenzeventigjarige rocker en zijn band spelen alle hits en klassiekers met wijdbeens enthousiasme en strakker dan de knot van een ballerina. Maar allejezus, wat gebeurt er veel…

Tekst: Lisa Gritter // Fotografie: Rob Sneltjes

Ol’ Black Eyes is Back! heet de tour die Alice Cooper naar 013 brengt. De shockrocker is inderdaad ‘old’ met zijn 71 jaar en zijn hoogtijdagen mogen dan in de jaren zeventig zijn geweest, maar Cooper staat vanavond wel in een uitverkochte 013. Echt shockeren doet zijn muziek niet meer, maar de beste man heeft wel een shocking hoeveelheid aan props en decor en tierelantijnen meegebracht. Het decor is een oud kasteel met wat doodskisten, schedels en een hoop piraterij-accessoires. Er is een trap die naar een soort balkon leidt en een torentje en er hangen kroonluchters aan de trossen. 

Alice Cooper in 013 Tilburg, foto Rob Sneltjes

We zien achtereenvolgend een wandelstok, een zweepje, rodeo-doek, kruk, zwaard, dolk, mondharmonica en maar liefst vier sambaballen in Alice Coopers handen verschijnen. Op het podium vindt tijdens de nummers een aantal keer een soort mini-toneelstukje plaats met figuranten, een danseres verkleed als zombie-bruid en een enorme ‘levende’ pop. Alsof dat niet genoeg is gaat er meermaals een confettikanon af met gouden streamers en zien we op het eind zelfs nog wat bellenblaas het podium op komen zweven. 

Alice Cooper in 013 Tilburg, foto Rob Sneltjes

Tijdens de set komen alle klassiekers voorbij: No More Mr. Nice Guy, Feed My Frankenstein en Poison worden uit volle borst door het publiek meegezongen. De band is geheel draadloos en rent dan ook van hot naar her met als hoogtepunt gitariste Nita Strauss die alle eventuele ongegronde twijfel over of vrouwen net zo goed gitaar kunnen spelen als mannen, in een solo van tafel veegt. Wat we vooral zien is een oude rocker die met zijn band niets aan kwaliteit is verloren en ook de moeite niet doet om zijn act te moderniseren. Waarom zou hij ook? Hij heeft een catalogus vol rockklassiekers, nog genoeg enthousiaste fans om shows uit te verkopen en retro is altijd in. Cooper eindigt de show met School’s Out in een voetbalshirt van Willem II, zijn laatste prop voor de avond en meteen ook de absolute winnaar. 


Bekijk hier de fotoserie van fotograaf Rob Sneltjes. Meer concertfotografie vind je op zijn website.

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel