Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Het was natuurlijk leuk geweest om Alestorm in de Grote zaal van 013 als headliner te zien afgelopen vrijdag maar de Schotse zeerovers fungeren deze tour als support van Sabaton. Althans in Europa, in Ierland en Groot-Brittannië treden ze als co-headliner op. De Zweedse powermetal machine Sabaton heeft wereldwijd ondertussen een enorme aanhang opgebouwd. Tel de Sabaton shirts er vanavond maar op na. Het concert is al maanden uitverkocht, want de Zweden staan bekend om hun live-reputatie. Ondanks het feilloze samenspel en de onuitputtelijke energie van de Scandinavische heren, bekruipt ons het gevoel dat de band te veel op de automatische piloot speelt met gedateerde grappen en herhaalde trucjes.

Tekst Lodewijk Hoebens, foto’s Sandra Grootenboer

Alestorm, foto Sandra Grootenboer

Alestorm, foto Sandra Grootenboer

ALESTORM
Alestorm speelt stukken spontaner en krijgt veel liefde terug van het publiek. Bij aanvang wordt al luidkeels de bandnaam gescandeerd. Het vijftal lijkt in een beestachtige bui. Naast enkele grote eenden op de banner en een gigantische badeend midden op het podium, hebben de heren zelf hondenshirts aan. Frontman Cristopher Bowes draagt een kilt, heeft zijn stoere keytar om de nek en werpt een blik richting de mooi gerenoveerde zaal met uitpuilende balkons en wapperende piratenzwaardjes.

Een brostep intro gaat over in gabber en zet binnen no-time de zaal in rep en roer. Keelhauled doet de rest. ‘’Let’s go!’’ In Tilburg lijkt er nog een carnavalssfeertje te hangen. De snoeiharde gitaarriffs in combinatie met de polka melodieën werken aanstekelijk. ‘’How the shit ’n big nipples are you doing?’’ De grauwe stem van Captain Bowes brengt de sterke verhalen tot leven en hij kan zelfs drinken en keytar spelen tegelijk. ‘’With a bottle of rhum and a yohoho!’’ Alestorm neemt de 013 mee Back Through Time en houdt met publieksfavorieten als het verwoestende Shipwrecked en nieuwer werk als het folky Magnetic North het tempo hoog. Hier en daar een vleugje deathmetal. ‘’Drink or Die!’’, klinkt het.

Mooie meisjes zijn er vanavond niet te vinden volgens de zanger. Daarom wordt Nancy the Tavern Wench opgedragen aan de gitarist. Een nieuw gezicht want de vorige gitaarshredder Dani Evans had zijn buik even vol van het piratenleven. De nieuweling valt allesbehalve uit de toon en zorgt met zijn razende soleerwerk voor een fijne tegenhang van de dolle keyboards. Net als zijn bandmakkers wil hij maar één ding: een feestje bouwen!

‘’We are here to drink your beer and steel your rum at the point of a gun!’’

Het is immers vrijdagavond en de powermetal van Sabaton staat nog in het verschiet. Eerst, meer alcoholverheerlijking wat kan leiden tot serieuze koppijn. Als zelfs Captain Morgan’s Revenge en een Hangover, origineel van gladde R ’n B ster Taio Cruz, allesbehalve rot aanvoelen dan doe je wat goed als band. De enorme badeend heeft er dan inmiddels al wat rondjes door de 013 opzitten.

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

‘’Be gentle, he is still a virgin!’’, deelt de bezorgde frontman nog mee maar het gele gevaarte haalt het einde van de show niet eens. Van de zogenaamde, beoogde serious metalshow is niks meer over, het is een groot festijn dat wordt beklonken met Rum. ‘’Een, twee, drie, vier, go!’’Als het aan Alestorm ligt zouden ze tot in de vroege uurtjes door kunnen gaan. ‘’Rum, rum, rum. Yaaaah, rum, rum, ahoy!’’

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

SABATON
Wie geen genoeg krijgt van Alestorm kan in augustus afzakken naar Leeuwarden voor Into the Grave. Vorig jaar was Sabaton de knallende headliner en vrijdag herhaalde ze helaas datzelfde trucje in Tilburg. Zonder vuurwerk! Zoals altijd begint een Sabaton show met the Final Countdown van landgenoten Europe. Het blijft natuurlijk een klassieker en een prima intro. Wanneer de spots aangaan klimt de drummer achter zijn gigantische kit bovenop een enorm pantservoertuig. De rest van de band, in dezelfde camouflagekleuren, komt het podium opgerend. Boegbeeld Joakim Brodén springt onmiddellijk heen en weer met die bekende poses van hem. Hij kijkt naar zijn Nederlandse manschappen en een glimlach ontstaat onder zijn zonnebril. Ghost Division brengt de Tilburgse popzaal terug naar de donkere tijden van de Tweede Wereldoorlog. Vuisten gaan de lucht in en de verbroedering onder de fans is mooi om te zien. De teksten van Sabaton zijn wel veel serieuzer van aard dan die van Alestorm. Waardoor er een extra scheut humor nodig is en daar knelt het schoentje. Met de speelstijl van de Zweden is echter niks mis, laat dat duidelijk zijn.

Het publiek gaat los van voor tot achter. De twee gitaristen soleren er lustig op los, de drummer gaat bovenin flink tekeer maar de band en met name de frontman vallen te vaak terug in belegen trucjes. Te veel show. Al snel komt de running gag van ‘’Broek uit, op je hoofd’’ voorbij, een prank van het publiek dat ook al heerste tijdens Into the Grave. Gelukkig wordt er door de zanger snel korte metten mee gemaakt. ‘’I haven’t even said hello!’’ Wanneer het publiek smeekt om Swedish Pagans en de band muzikaal begint te flirten, lijkt de maat vol. ‘’I said not this tour!’’, brult Joakim, met een middelvinger richting zijn bandmakkers.

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Moeten ze toch mee uitkijken, de zanger heeft al een keer eerder bijna de hele band aan de straat gezet. Heroes uit 2014 is het eerste wapenfeit van het hernieuwde Sabaton. Songs van dat zevende album staan verspreid op de setlist maar opvallend is de immense populariteit van met name de singles To Hell and Back en Night Witches. De tandem dient als afsluiter en begin van de welbekende toegift Primo Victoria en Metal Cruë. Het feest is echter net begonnen. Midway komt vanavond speciaal voorbij, want dat valt blijkbaar te lezen in de fanmail. De pit vooraan blijft in beweging en meezingmomenten zijn er genoeg. Joakim haalt ook een gitaar boven maar speelt als Jack Sparrow bij de Hollywood Vampires.

Later maakt hij meer flauwe grapjes, wat helaas ten koste gaat van het stoere imago. De grappen lijken bovendien nogal ingestudeerd. Sabaton is al lang niet meer dat leuke metalbandje met een voorliefde voor Wereldoorlogen. De band heeft ondertussen een eigen festival, cruisetocht en radiostation, maar de bezieling sijpelt langzaam weg. Uiteraard is het niet allemaal kommer en kwel. Hellrider hebben ze al een tijd niet gespeeld en Gott Mit Uns gaat vervolgens verder in het Zweeds, gezongen door gitarist Thobbe Englund. Het zorgt voor een enthousiaste respons van het publiek dat er vanavond heel wat biertjes doorheen werkt.

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Sabaton, foto Sandra Grootenboer

Meer enthousiasme volgt wanneer de Zweden een Gouden plaat in handen mag nemen. Een mooie bekroning op tien jaar Sabaton in Nederland. De band bedankt iedereen, inclusief de crew van de 013 en trakteert de zaal op enkele geliefde titeltracks als Carolus Rex en Art of War. Wervelend gitaarspel en splijtende synths houden het tempo hoog. ‘’How do you feel about a slow song?’’ Gitarist Chris Rörland speelt vervolgens in zijn eentje Wind of Change van The Scorpions. Wanneer je het fluitende gedeelte verwacht, maakt de band slim het bruggetje naar To Hell and Back dat een catchy, mondharpritme bevat. Het nummer werkt als een tierelier en is in korte tijd uitgegroeid tot een geduchte publieksfavoriet.

Een Sabaton feestje is echter niet compleet zonder Primo Victoria en een ode aan het genre in Metal Cruë. Joakim laat zijn stembanden nog een keer gaan en de broek? Tja, die gaat uit maar, verrassing, er zit nog een broek onder. Net als tijdens Into the Grave. Toch gaat uiteindelijk ook de tweede broek uit, is iedereen blij en zit het bonte metal avondje erop. Alestorm wint deze Kraker niet alleen vanwege humor, bezieling en de badeend, maar ook door het stoerste shirt van de avond.

Meer foto’s van Sandra Grootenboer in de galerij:

Deze diashow vereist JavaScript.Deel dit artikel