“The sound of natural things was wonderful to us. In the middle of all the suffering, it seemed pure, untouched.” ― Diet Eman

Ja, ik weet het: lekker makkelijk en lui om bij iets dat een hint heeft van een black metal-troop direct ‘blackened’ er bij aan te plakken, maar het houdt de boel wel lekker overzichtelijk en fuck it, het is wat het is. Luister maar (en luister maar naar de albumstream onderin!):

Oké, die was misschien nog niet zo ‘blackened’, maar ik beloof je verderop, bijvoorbeeld bij de track Pump is het onmiskenbaar duidelijk. Oh wacht, ik ga even te snel, eerst de formaliteiten; in Heavy Natural vinden we op gitaar/basgitaar/zang de illustrator, grafisch ontwerper en dus multi-instrumentalist Kees Peerdeman, muzikaal bekend van zijn solo-werk en zijn death-, black metal-uiting Cryptae. Achter de ketels vinden we “Research scientist at the department of Neurosurgery” (bron: Zware Metalen) Rene Aquarius, die wij dan vooral weer kennen als de onvermoeibare drummer van Dead Neanderthals. Met als uitvalsbasis Nijmegen brengt het duo hun titelloze debuut uit op 8 juni via Tartarus Records.

“Heavy Natural is not your average band. Named after a make-up style and influenced by black metal & 80’s pop”

Zoals de eerder getoonde track aangeeft hebben we te maken met een niet lichtzinnig partijtje onvervalste doorbeukpunk. Sowieso ligt het tempo genadeloos hoog, want binnen de 20 minuten durende release ervaren we 8 tracks lang maniakale extravagantie, vinden we alleen bij op ‘Hide’ even een momentje van ‘even slikken en weer doorgaan’-rust. Wat vooral maakt dat je het gevoel hebt dat een fijn potje tyfushard aan het blackened free-runnen bent in een explosieve betonnen jungle van de verpauperde buurten van New York, halverwege de jaren ’80. Heftig spul dus, en dusdanig intens dat er verder weer eens niet te lang uitvoerig over geslap geouwehoerd dient te worden door ondergetekende. Beter is om de plaat zelf gerust stevig op standje destructie door je audiodrager te jassen. Je brein zal het in haat-, liefdesverhouding bijzonder waarderen.

Zwaar? Natuurlijk!

Rawk on,
Steve

De eersteling van Heavy Natural is vanaf vandaag, 13 juni, verkrijgbaar via Tartarus Records. Albumstream:Deel dit artikel