Monomyth ExoMet het verschijnen van een nieuwe Star Wars film heeft de sci-fi hype dit jaar weer nieuwe hoogten bereikt. Monomyth uit Den Haag brengt het onverkende universum met Exo dichterbij dan ooit, sluit je ogen en waan je drie kwartier op een andere planeet.

Door: Tim van der Steen

Monomyth gaat met deze derde langspeler verder waar Further eindigde. Ruimteschip Ark M arriveert op Exo, om op zoek te gaan naar de oorsprong van het 6EQUJ5 signaal. Deze code, ook bekend als het WOW! Signaal, werd in 1977 ontvangen door The Big Ear. Een enorme radio-ontvanger in Ohio. De oorsprong ervan is nooit precies vastgesteld, hierdoor is het geclassificeerd als een mogelijk buitenaardse transmissie. Genoeg voer voor het Haagse Monomyth om een sonische zoektocht te starten, wij laten ons gewillig meevoeren.

Op albumopener Uncharted zetten we voor het eerst voet op deze nieuwe planeet. Voorzichtig zoekende loopjes op piano en gitaar over doomy basklanken en een trage groove. Monomyth weet al vanaf hun selftitled debuut in 2012 ruimte en sfeer te creëren, door middel van instrumentale psychedelische rockjams. Op Exo lijken op het eerste gehoor de invloeden van stoner wat achterwege gelaten, om meer ruimte te maken voor progrock. De zware riffs zijn niet verdwenen, maar worden wel spaarzamer ingezet dan op voorgaande albums.Één galmende scheur van de gitaar, alsof de landingsraketten een laatste dot tegengas geven voordat we definitief het onontgonnen terrein kunnen verkennen. Touchdown, en toch een stevige stonerfinale voor de epische track van bijna 15 minuten.

De plaat streamt sinds gisteren op NMTH:

Het proggy geluid zet door op Surface Crawler, dit keer meer uptempo met een drijvende gitaarriff. Heel gelaagd volgen kleine afwisselingen op de gitaar elkaar op, aangevuld door futuristische synthesizergeluiden. Als een radar die de omgeving scant. Gelaagdheid is sowieso tekenend voor het geluid van Monomyth. Er wordt steeds heel gecontroleerd opgebouwd, waarbij de spanning niet wordt verloren en het venijn in de staart zit. Dit geldt zowel voor individuele tracks als het album als geheel.

Monomyth steekt werk in het totaalbeeld. Hierbij wordt lang niet alles weggegeven. Er is veel ruimte voor eigen verbeelding en de instrumentale tracks lenen zich hier buitengewoon prettig voor. Toch wordt de luisteraar aardig in de bedoelde richting geduwd door bijvoorbeeld tracknamen en het artwork. Net als de eerste twee platen is ook deze hoes ontworpen door Maarten Donders. We zien het ruwe landschap van Exo; planeten, bergen, en natuurlijk een vreemde buitenaardse toren. Het vangt de sfeer van het album bijzonder goed.

Als een reis door de verschillende landschappen voert Monomyth je mee door verschillende stijlen. Soms met weidse ambient geluiden, op andere momenten met stevige of stonerriffs. Door de gelaagdheid kan een track met een verstild begin zomaar eindigen in gedonder zonder onnatuurlijk te voelen. Exo laat de band dan ook van verschillende kanten zien. Van het zwaardere riffwerk op Et Oasis tot spacy doom op LHC. De klassiekere psychedelische rock op Moebius Trip doet van dit album het meest denken aan het oudere werk van de Haagse formatie.

Deze eerste drie platen waren een trilogie, en Exo is een fantastisch slotstuk voor Monomyth. Maar laten we vooral hopen dat dit nog lang niet het laatste is dat we van hen gaan horen. Exo komt op vrijdag 18 maart uit op Suburban Records. De releaseparty is die avond in Paradiso en wordt gevolgd door een flinke tour door onder meer Nederland, Duitsland en de UK.

MONOMYTH LIVE:
18-03-2016 – Paradiso – Amsterdam NL (album release party)
26-03-2016 – De Helling – Utrecht NL
07-04-2016 – Burgerweeshuis – Deventer NL (2hr set!!)
08-04-2016 – Kroepoekfabriek – Vlaardingen NL
16-04-2016 – Duycker – Hoofddorp NL
18-04-2016 – Imagine Film Festival/Cinesonic – Amsterdam NL
21-04-2016 – Forum – Bielefeld DE
22-04-2016 – Atomino – Chemnitz DE
23-04-2016 – 7er Club – Mannheim DE
24-04-2016 – Muz Club – Nürnberg DE
28-04-2016 – Charlatan – Gent BE
29-04-2016 – Deserfest Berlin – Berlin DE
30-04-2016 – Desertfest London – London UK
01-05-2016 – The Craufurd Arms – Milton Keynes UK
08-05-2016 – W2 Poppodium – Den Bosch NL (w/ Mulch)
12-05-2016 – Vera – Groningen NL
21-05-2016 – Gebouw-T – Bergen Op Zoom NL (w/ Gomer Pyle)
15-07-2016 – Copenhagen Psych Fest – Copenhagen DK
21-10-2016 – Into The Void/Neushoorn – Leeuwarden NLDeel dit artikel