Myrkur, foto: Rasmus Malmstrøm

Myrkur, foto: Rasmus Malmstrøm

Schrik niet: Myrkur is geen kiezelharde, peilloze poel des verderfs, maar wel degelijk een black metal-project van één vrouw. De Deense Amalie Bruun is ook een fenomeen, zeker sinds haar debuut-EP vorig jaar uitkwam. Daarop gaat het van krijsende tot dromerige (shoegaze) black metal en komen invloeden van Noordse folk en klassieke instrumentatie en koren voorbij. Dat was redelijk ongekend in het genre en zo belandde Myrkur (Bruun hield haar identiteit lang verborgen) op het voetstuk van de grote belofte.

Het grote Relapse Records onderkende die belofte en strikte haar voor een officieel albumdebuut. M verschijnt op 21 augustus en hoor je nu – een week voor release – al op Never Mind The Hype (onderaan).

Voor haar full-length debuut werkte ze met producer Garm (Kristoffer Rygg, de man achter black metal-legende Ulver) en de plaat is nog dieper geworteld in de rijke Scandinavische black metal-historie: muzikanten van Mayhem, Dødheimsgard en Nidingr speelden M in. Verder leverde gitarist Christopher Amott (ex-Arch Enemy, nu Armageddon) een gastbijdrage. De plaat is opgenomen op verschillende locaties in de Noorse hoofdstad Oslo, waaronder in een tombe in het museum.

M komt ook hier niet helemaal uit de lucht vallen, want de Deense liet al vier nummers los. Zo hoorde je opener ‘Skøgen Skulle Dø’ vorige maand al op NMTH en maakte ze een fraaie clip bij Onde Børn:

Het mysterie is de laatste tijd rap ontrafeld. Bruun siert inmiddels als Myrkur de cover van Terrorizer Magazine (“The future of black metal is here”) en is op de persfoto’s kristalhelder afgebeeld. Ook de laatste tipjes van de sluier worden opgelicht: Ze deed dit jaar haar eerste liveshow op Roskilde. Om M te presenteren speelt ze deze maand tweemaal in Noorwegen, waaronder ook in het Emanuel Vigeland museum (van die tombe-opname). Het is alleen nog steeds wachten op speeldata hier in de buurt.

Luister hier naar Myrkurs debuutalbum M, 21 augustus uit bij Relapse Records.Deel dit artikel