Man, wat valt er een heerlijke verrassing op onze digitale deurmat, zo net rond etenstijd. Het Nederlandse Atlanta is voor ons nog een onbekende, maar met het nieuwe album Nugrybauti komt daar verandering in. Je kunt bijna spreken van een supergroep, daar het drietal bestaat uit drummer Bob Hogenelst (Birth Of Joy/Molasses), bassist Sebas van Olst (Typhoon/Cool Genius) en gitarist Pieter Holkenborg (Automatic Sam/Ten East). Een flink cv dat dan vandaag ook een knoepert van een psychrockplaat heeft bewerkstelligd, geheel geïmproviseerd en overlopend van invloeden uit de prog, blues, psych en spacerock. En dat album valt nu te streamen hieronder:

Een zeer treffende albumtitel overigens, want Nugrybauti is een Litouwse benaming voor afleiding, in het bijzonder verdwaald raken op paddenstoelenjacht (in Litouwen zijn paddestoelen populair). Die dwaling en afleiding hoor je ook terug in de muziek, want Nugrybauti gaat alle kanten op. Van keiharde psychjams als Marabou Blues en Deventer Kunstweg en de spastische jazzpassages van Dog Whistle Concerto No. 5 In E Minor tot de haast zwoele blues van Honolulu Strut. Een prachtig stukje instrumentatie die prima op de achtergrond aankan, maar eveneens in volle concentratie met headphones vele lagen blootgeeft. Over het improviseren geeft gitarist Pieter dan ook aan: ”Het is bijna een psychologisch spel in plaats van een muzikale ervaring. Een soort gevecht tussen het hart en het brein, tezamen met Sebas en Bob. Als we tijdens zo’n jam op dezelfde golflengte komen, wordt het dan ook aardig intens.” Met een signing bij het fameuze Lay Bare Recordings (o.a. Yawning Man, Orange Sunshine, Pyramidal) kun je dan ook kwaliteit verwachten. Beluister die volledige plaat hier:

Nugrybauti is verkrijgbaar op vinyl via Lay Bare Recordings, opgenomen en gemixt door Sebastiaan van Bijlevelt in Galloway Recording Studio, met een mastering gedaan door Pieter Kloos (Motorpsycho/Devil’s Blood/Ween) in The Void Studio. Blijf op de hoogte van Atlanta via Facebook en BandcampDeel dit artikel