Drive Like Maria op Stone Rock, foto Erik Delobel

Drive Like Maria op Stone Rock, foto Erik Delobel

Het nieuws zal je niet helemaal verrassen nadat je al twee EP’s van Drive Like Maria om je oren kreeg. Die EP’s Creator en Preserver waren immers onderdeel van een drieluik en dus was het wachten op het derde deel Destroyer. Die volgt 27 januari, waarmee de drietapsraket compleet en gelanceerd is en je dus het resultaat van de optelsom in je (digitale) winkel vindt: hun derde studioalbum Creator Preserver Destroyer. Die plaat komt uit via Caroline Benelux.

Drive Like MariaCreator Preserver Destroyer is meer dan een optelsom of drie uit marketingoverwegingen uitgesmeerde EP’s. Het gaat volgens de band om ‘het cyclische proces van creëren, bouwen en weer afbreken’. Het resultaat is een ‘donkere maar intrinsieke verzameling nummers die dichter dan ooit bij de band staat’. Gitarist Nitzan Hoffmann legt uit: “Het was de eerste keer dat we met z’n drieën het schrijfproces in gingen. Het was voor ons een nog niet verkende manier van interactie, maar het leidde uiteindelijk tot een veel duidelijkere, eigen sound.” Volgens frontman Bjorn Awouters toont de plaat de ontwikkeling die het trio doormaakte tijdens het schrijven. “Dat komt vooral terug in een nummer als Nighthawk over loslaten en opnieuw beginnen: I dare you to press rewind.”

De opnames van Creator Preserver Destroyer vonden plaats in Drive like Maria’s eigen studio in Italië. De rockformatie is daarbij bijgestaan door een aantal bevriende artiesten. Zo nam Jop van Summeren (De Staat) voor enkele nummers de bas voor zijn rekening en zong Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers) lead en backing vocals op Will We Ever. Remko Kühne (Milow, Alain Clark) is op de toetsen te horen in When The Lights Go Down en het opzwepende Tiny Terror. De bevriende producer Thomas Harsem (o.a. Intergalactic Lovers) werd ingeschakeld en John Agnello (Kurt Vile, Dinosaur Jr., Sonic Youth, The Kills) legde de laatste hand aan de mix.

De vierde trap brengt de de Drive Like Maria sonde uiteraard op het podium en wel vanaf 23 februari. De kaartverkoop is al gestart en het tourschema ziet er zo uit:

23 februari: Den Haag, Paard van Troje
24 februari: Nijmegen, Doornroosje
25 februari: Groningen, Vera
02 maart: Amsterdam, Paradiso-Noord (Tolhuistuin)
03 maart: Deventer, Burgerweeshuis
04 maart: Eindhoven, Effenaar
09 maart: Utrecht, De Helling
11 maart: Rotterdam, RotownDeel dit artikel