Throwing Bricks & Ontaard

Throwing Bricks x Ontaard – Oud Zeer Split EP

Dat het goed gesteld is qua Utrechtse heavy muziek weten we al even. Het meest recente voorbeeld is echter nog Can of Worms, het eenmalige concept opgestart door Utrechtse post-sludgers Throwing Bricks waarbij meerdere Utrechtse bands de handen ineen sloegen voor een estafetteshow in Patronaat. Beduidend een camaraderie die leidt tot mooie dingen, getuige het nieuws dat vandaag binnenkomt. Want aanstormende post-metalsensatie Ontaard (10 maart te zien op Doomstad) heeft samen met hun vrienden van Throwing Bricks gewerkt aan een split EP. Genaamd Oud Zeer, is het eerste voorproefje alvast Abandon Me, met Kim van VULVA op zang.

Throwing Bricks en Ontaard
Beide bands hebben in enkele jaren behoorlijk wat hoge ogen gescoord. Niet alleen qua plaatwerk, gezien Ontaard een uitstekende EP uitbracht in 2022, en Throwing Bricks al twee verzengende langspelers op naam heeft. Ook live maken beide bands indruk. Throwing Bricks bleek tijdens Popronde al gauw een geduchte livemachine, die zowel aan het thuisfront in bijvoorbeeld Ekko of dB’s hoge ogen scoort, maar evengoed in Vera of Doornroosje. Ontaard eveneens, een band die steevast garant stond voor emotionele, aangrijpende shows her en der sinds die indrukwekkende I Am But My Flesh EP. Een uitstekende match dus voor een collab!

Oud Zeer
Oud Zeer is het resultaat van deze collaboratie. En zoals men zegt: gedeelde smart is halve smart. De muziek en teksten van beide bands zijn weliswaar zwaar, beklijvend en aangrijpend, maar als eenheid zorgt die expressie voor mooie resultaten. Explosieve muziek over verlies, pijn en trauma, die toch steevast een lichtpunt weet te vinden. Namelijk in het relaas van samen muziek maken, jezelf uiten en je emoties en gevoelens kenbaar maken. Voor Oud Zeer, maakten beide bands een eigen track, evenals een collab nummer. Daarnaast schakelden ze hulp in van artiesten Johanna Kouwenhoven, Clasine Haringsma (Immen) and Kim Hoorweg (Vulva).

Abandon Me
Die eerste track is er dan ook een van Throwing Bricks, samen met een gastbijdrage van Kim Hoorweg van helaas heengegane sludgepunkband VULVA. Geproduceerd door bandlid Marius Prins, evenals een mastering door Tim de Gieter (Amenra, Doodseskader), laat deze duidelijk weer een volgende fase horen voor Throwing Bricks. Een sound waar gaandeweg aan is getimmerd. Abandon Me is een sludgey doomepos in het verlengde van The Burden, met als unieke toevoeging die transcendentale cleans van Kim Hoorweg erboven vliegend. Wat een track om je weekend mee te beginnen! Oud Zeer komt uit op 12 april via Tararus en is via Bandcamp te pre-orderen. Die eerste single check je hier:Deel dit artikel