John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

Vandaag ga ik op pad zonder mijn buddy Rawkward Steve en dat is raar, want we gaan altijd samen. Het maakt het leven leuker om samen op pad te gaan, bands te ontmoeten en de vetste shows te zien. En het is helemaal fantastisch dat zijn rauwe teksten bij mijn foto’s komen en het is altijd een feest om het eindresultaat te lezen. En dat is nu niet, en it sucks, want zijn teksten maken het af. Mocht je ‘het’ door mijn foto’s niet voelen, dan voel je ‘het’ door zijn teksten wel. Wat is ‘het’ dan? Dat is eigenlijk bijna niet uit te leggen, maar ik ga een poging wagen na mijn encounter met John Cooper Clarke in dB’s te Utrecht.

Tekst en fotografie: Maaike Ronhaar

Ik ben dus op pad zonder Steve deze avond. Hij is gestrand in Amsterdam met zijn vrienden van Temple Fang, die samen op het podium staan met Ecstatic Vision in OCCII. We hadden ook kunnen kiezen om naar Paradiso te gaan waar London Calling gaande is met o.a. The Murder Capital en bij onze buren in België staat Skemer met hun release show, maar ik kies zonder enige twijfel in mijn lijf en leden voor John Cooper Clarke. Als je hem kent weet je waarom. 

If I’m talking to someone and go: ‘D’you know John Cooper Clarke?’. And they say: ‘Oh yeah, he’s a genius’. I’m then: ‘Good, you’ve saved me a lot of time’.”–  Steve Coogan 

John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

Ik jat maar even een quote van een andere Steve, want ik kan het echt niet zo goed uitleggen. Either you love him or you don’t know him | He is a genius Because it is punkrock you did not need a guitar to be Bob Dylan you just need the words zijn een paar quotes uit de docu Evidently John Cooper Clarke die gemaakt is door de BBC over deze levende legende. Een absolute aanrader om eens te gaan kijken. Voor de mensen die hem dus niet kennen en denken: ‘Maar wie is deze man dan?’ Hierbij een hele korte samenvatting: Eind jaren zeventig werd John Cooper Clarke bekend doordat hij opende voor verschillende punkbands zoals Sex Pistols, The Clash, The Fall, Joy Division, Buzzcocks, Siouxsie en New Order. Indien je de film Control van Anton Corbijn over het leven van Ian Curtis hebt gezien, dan is John je zeker opgevallen. Ook komt de track Evindently Chickentown voor in een van de meest briljante series ooit, namelijk Sopranos. Daar werd echter het woord ‘fucking’ vervangen door ‘bloody’.

Indirect zou je zijn werk ook kunnen kennen via Arctic Monkeys. De tekst van het nummer I Wanna Be Yours van de heren is namelijk geschreven door John Cooper Clarke.

John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

En dit dus allemaal gewoon in de dB’s in Utrecht. Ik ben deze man al een tijdje aan het volgen en ik wilde er zelfs voor naar Groot Brittannië reizen om hem te zien optreden. Ik bedoel…  Hij is al zeventig en heeft al het nodige meegemaakt. En dan ineens de aankondiging dat hij gewoon naar Nederland komt! Op het podium kan ik mijn ogen niet van hem afhouden. Hij heeft benen als luciferstokjes, is goed gekleed en zijn gitzwarte haar piekt onder een bowler hat vandaan. Als hij lacht, dan zijn er gouden tanden zichtbaar. In een interview antwoordde hij ooit op de vraag hoeveel gouden tanden hij heeft: “About half a dozen. Honest, I’m worth more dead than alive.” 

Hij is grof, snel, hij is grappig, hij is meer dan een poëet en zijn diepe zware stem heeft een hypnotiserend effect op mij. Ik vergeet gewoon om foto’s te maken, omdat ik voel hoe bijzonder het is om hier te staan om te kijken en luisteren naar deze levende legende. Ik voel me even ‘the luckiest girl alive’.

Cheers,

Maron Stills


Special thanks to: Dr. John Cooper Clarke and team for having me, dB’s Utrecht for being so welcoming and giving me a poster for my wall of fame, Never Mind The Hype, Rawkward Steve, Marije en Ingmar.

John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

John Cooper Clarke in dB’s, foto Maron Stills

 Deel dit artikel